Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδιώτες στο ΕΣΥ το «όραμα» Μητσοτάκη για την Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την υγεία

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ιδιώτες στο ΕΣΥ το «όραμα» Μητσοτάκη για την Υγεία

  • A-
  • A+
Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμά της για την Υγεία παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζει τις προτάσεις του στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το τρίπτυχο πρόληψη - περίθαλψη με αξιοπρέπεια - φροντίδα στους πιο ευάλωτους στο επίκεντρο του προγράμματός του για την Υγεία, διαφημίζοντας, παράλληλα, τις επαφές που είχε με γιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

«Κάνουμε πολιτική κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία» είπε ο Κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας «έχουμε θετική πρόταση κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη».

Στις θέσεις του κάθε κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνεται ο κώδικας αξιών και η μέριμνα για τον άνθρωπο, «δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να σημειώσει ότι έχει εμπιστευτεί το δημόσιο σύστημα λέγοντας «έχω παιδιά που όταν αρρώσταιναν εμπιστευόμουν τα δημόσια νοσοκομεία... Απαιτώ σεβασμό στον άνθρωπο και στον φορολογούμενο πολίτη».

Άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα απορρίπτοντας τον διάλογο μαζί του τονίζοντας «δεν θα μιλήσω για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα... Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, ανθρώπινη και βιώσιμη».

Το ΕΣΥ να γίνει ΕΓΩ

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγειάς που θα αποκαλείται μεν ΕΣΥ αλλά θα το νιώθει ο καθένας σαν «εγώ» γιατί θα το πονάει.

Αναλύοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για την Υγεία υπογράμμισε ότι βασίζεται στην πρόληψη την οποία χαρακτήρισε «προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας». Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας. Επίσης 33% αύξηση του ποσοστού εντοπισμού ανθρώπων που έχουν αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδαίτερη αναφορά στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ μίλησε εκτεταμένα για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. 

«Πρέπει να μειωθούν κατά 35% για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό».

Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα προσφερθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Επίσης χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο κάθε Έλληνας να έχει το προσωπικό ηλεκτρονικό του  ιστορικό με δεδομένα απόλυτα προστατευμένα.

Καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος

Μιλώντας για την τρίτη κατεύθυνση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι ορίζεται από την αρχή καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε αντιστοίχηση με το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα με τον αριθμό των κλινών και να μετρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Σήμερα μόνο κατ’ ευφημισμό μιλάμε για Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν το 34% της συνολικής δαπάνης προέρχεται από την τσέπη των πολιτών και όταν οι Έλληνες δαπανούν το 8% του εισοδήματος τους έναντι 2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η δαπάνη για μία σοβαρή πάθηση ξεπερνά το 50% και μπορεί να φθάσει στο 100% του εισοδήματος των πολιτών.

Τρία είναι τα κλειδιά για την βελτίωση των υπηρεσιών ανέφερε, ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία, ώστε να ξέρουμε που κατευθύνονται οι φόροι. Υπογράμμισε ότι "προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη. Γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει μαγνητικούς τομογράφους; αναρωτήθηκε, όταν μπορεί να αγοράζει τις υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή και ποιότητα, και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε στη Σουηδία.

Ζήτησε, ακόμη, πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον χώρο της υγείας και δεσμεύτηκε, φυσικά, να κάνει το Δημόσιο συμφωνίες μαζί τους που θα προσφέρουν σταθερότητα για πέντε χρόνια ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε στατικό ούτε δογματικό, χρειάζεται συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση.

Πρόοδος και συντήρηση

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται κάνοντας λόγο για αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση και προσθέτοντας ότι «η υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί δίχως μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και η αλλαγή αυτή είναι κοντά».

Χαρακτήρισε «εθνικό διακύβευμα» την συμπαράταξη των δυνάμεων της Ευρώπης του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων αλλαγών και επανέλαβε ότι απευθύνεται σε όλες και όλους, σε προδομένους πολίτες από την διάψευση των προσδοκιών τους από τη κυβέρνηση, σε παλαιούς φίλους αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, τα συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί αλλά ευτυχώς γνωρίζουμε την θεραπεία και το φάρμακο που είναι η πολιτική αλλαγή με απόφαση του ελληνικού λαού».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος για την υγεία
Τους βασικούς άξονες του προγράμματός της για την υγεία παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση η αξιωματική αντιπολίτευση.
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος για την υγεία
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ
Το σχέδιό του για την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς επίσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...
Ασφάλεια από τον... Πινοσέτ
Η Φώφη Γεννηματά επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά Ν.Δ. για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην Υγεία
Με αναφορές στο παρελθόν, το Κίνημα Αλλαγής άσκησε κριτική στο «όραμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία, όπως το παρουσίασε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκδήλωση το πρωί του Σαββάτου. 
ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά Ν.Δ. για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην Υγεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θυμήθηκε τη φτώχεια ο Κ. Μητσοτάκης
Σε μία προφανή προσπάθεια να βρει έρεισμα στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι πρώτη προτεραιότητα του κόμματός του είναι όσοι...
Θυμήθηκε τη φτώχεια ο Κ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ξήλωσε» την Παπακώστα για τα μάτια του Άδωνι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αντικατάσταση της Κατερίνας Παπακώστα, μόλις τρεις μέρες μετά την ανάρτησή της στο facebook, όπου πρότεινε στον κ. Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος έως ότου...
«Ξήλωσε» την Παπακώστα για τα μάτια του Άδωνι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βαρουφάκης κατά Μητσοτάκη: Ανείπωτος κυνισμός για την Υγεία
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «αβάσταχτη ελαφρότητα» και «ανείπωτο κυνισμό» με αφορμή δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο ΕΣΥ.
Βαρουφάκης κατά Μητσοτάκη: Ανείπωτος κυνισμός για την Υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας