Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το έριξε στην οικονομία

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το έριξε στην οικονομία

  • A-
  • A+
Μείωση των φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις, και μάλιστα μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα υπόσχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να χτίσει ένα νέο αφήγημα εν όψει εκλογών  Ανακοινώθηκαν ακόμη 15 ονόματα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

Στα ζητήματα της οικονομίας στρέφεται μετά το Μακεδονικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να χτίσει το δικό του αφήγημα εν όψει εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δίνοντας συνέντευξη στο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναφέρθηκε στις γνωστές εξαγγελίες του για μείωση των φόρων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα το κάνει μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ., ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο εστιάζει αποκλειστικά στην επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το CNBC, o κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θέλει να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και τις ξένες επιχειρήσεις με αυτό που περιγράφει ως «ριζική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον πρώτο μήνα»».

Ετσι ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε κατά τη συνέντευξη ότι «είναι καιρός να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στις διεθνείς αγορές, ότι δεσμευόμαστε για ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, ότι θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη γιατί θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα ακόμη κι από αυτό που της ζητήθηκε, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για προεκλογικές παροχές» και με αυτόν τον τρόπο τάχθηκε κατά των θετικών μέτρων της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τα «μια εντελώς λανθασμένη πολιτική».

Διαπραγμάτευση

Και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να επιμείνουμε στους στόχους μας, αλλά όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώνουμε τους φόρους», ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι «εφόσον κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να τη λάβουμε ως επιβράβευση».

Και πρόσθεσε: «Δώστε μου 12 μήνες να πείσω τους πιστωτές μας και τις διεθνείς αγορές ότι πραγματικά εννοούμε όσα λέμε. Οτι η Ελλάδα μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει και να αποκτήσει η ίδια την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, ώστε οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε να μη γίνονται επειδή κάποιος μας τις επιβάλλει, αλλά επειδή πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε προτείνει». Και οι μεταρρυθμίσεις αυτές στις οποίες πιστεύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινούνται βέβαια στην κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ακόμα ότι το 80% από τη μείωση του πλεονάσματος θα διοχετεύεται σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022», λέγοντας ότι θεωρεί «τον στόχο αυτόν υπερβολικά αυστηρό» αλλά αποσιωπώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία ο ίδιος ήταν υπουργός, ήταν σαφώς υψηλότεροι, στο 4,5%.

Την ίδια ώρα χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε σε εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού του Κόμματος, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «θλιβερό θίασο που μας κυβερνάει τέσσερα χρόνια», αναφερόμενος στη σύγκρουσή Καμμένου - Κοτζιά έκανε λόγο για γλώσσα «καμόρας», ενώ αναφορικά με τον Π. Πολάκη κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν μπορεί να τον αδειάσει γιατί θα απαρνιόταν τον εαυτό του».

«Κοινωνική δικαιοσύνη»

Παράλληλα αναφερόμενος στο πρόγραμμά του μίλησε για «κοινωνική δικαιοσύνη», έκανε λόγο για «καλό δημόσιο σχολείο» και «καλό δημόσιο πανεπιστήμιο» και δήλωσε ότι η Ν.Δ. είναι «ριζωμένη στον κοινωνικό φιλελευθερισμό», επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα κοινωνικό προφίλ και να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, καθώς και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η επιδίωξή του για συρρίκνωση του Δημοσίου. Και βέβαια να ξορκίσει την εικόνα που τον συνοδεύει από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν εφάρμοζε την πολιτική των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, τέλος, ότι αν οι εθνικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τότε οι δεύτερες «μετατρέπονται σε εθνική κάλπη». Παράλληλα η Ν.Δ. ανακοίνωσε ακόμη 15 ονόματα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι εκ των οποίων διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, κάτι που επιλέχτηκε με στόχο την ενίσχυση του αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη περί ανανέωσης του κόμματος.

Ανακοινώθηκαν λοιπόν οι: Λευτέρης Βαρουξής (πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας), Καλυψώ Γούλα (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, αντιδήμαρχος της παράταξης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη), Κώστας Δέρβος (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Νικόλαος Δούκας (διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών), Παύλος Eλευθεριάδης (καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Οξφόρδη, δικηγόρος, Λονδίνο), Θοδωρής Καλαμπόκης (σύμβουλος επιχειρήσεων, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ), Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής (διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (γιατρός), Ελισάβετ Κυρίτση (στέλεχος πληροφορικής), Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς (πρέσβης επί τιμή), Μιχαήλ Ε. Μασουράκης (οικονομολόγος), Δημήτρης Μελάς (πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015), Γιάννης Πάιδας (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Ελένη Παναγιωταρέα (πολιτική επιστήμων-οικονομολόγος) και Κλεοπάτρα Σαραντάκου-Βογιατζάκη (πολιτική επιστήμων).

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ έχουν επίσης ανακοινωθεί οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψηφοφόρους απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναζητά ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της λεγόμενης χαλαρής ψήφου και της ψήφου «σε κόμματα που δεν θα έχουν ρόλο την επόμενη μέρα» και επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη 13η σύνταξη, τη χαρακτήρισε «ένα...
Ψηφοφόρους απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναζητά ο Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν είμαι εδώ για να διχάσω...»
Συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφτηκε, χθες, το στρατηγείο της Πρώτης Στρατιάς και στη συνέχεια...
«Δεν είμαι εδώ για να διχάσω...»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα στη Ν.Δ.
Να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία επιχειρεί η Ν.Δ. ● Ο πρόεδρος του κόμματος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι...
Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα στη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναβάλλεται η ανακοίνωση των υποψηφίων
Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικώς αύριο η δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων της Ν.Δ. για τις βουλευτικές εκλογές, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνδέσει με την επέτειο της εκλογής του στην προεδρία του...
Αναβάλλεται η ανακοίνωση των υποψηφίων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κυριάκος φτιάχνει... λίστες
Στις 10 Ιανουαρίου, τρίτη επέτειο εκλογής του στην ηγεσία, θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης τα πρώτα ονόματα στα ψηφοδέλτια, ενώ θα σταματήσει να εκτελεί χρέη εκπροσώπου η Μ. Σπυράκη για να διεκδικήσει σταυρό...
Ο Κυριάκος φτιάχνει... λίστες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε προεκλογικούς ρυθμούς
12ο Συνέδριο Ν.Δ.: Με κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας και δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού προσπαθεί να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο ο Κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε γραμμή...
Σε προεκλογικούς ρυθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας