Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξαναμετριούνται... στο ΚΙΝ.ΑΛΛ

Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαναμετριούνται... στο ΚΙΝ.ΑΛΛ

  • A-
  • A+

Οπως φαίνεται και παρά τις ειρωνικές αντιδράσεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων αποδίδει καρπούς. Ετσι μπορεί να ερμηνευτεί η υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα, ως υφυπουργών Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίστοιχα. 

Γιατί μπορεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν θέσεις στην κυβέρνηση να ανήκουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, τα άλλα δύο, όμως, είναι άνθρωποι που αναδείχθηκαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- διαφώνησαν με τις επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έκοψαν τους δεσμούς μαζί του πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η επαφή μαζί τους έγινε εδώ και κάποιο καιρό από δύο υπουργούς της κυβέρνησης: τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ας δούμε την πορεία τους αναλυτικά. 

Ο Αγγελος Τόλκας γεννήθηκε το 1978, στη Νάουσα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων και το Εργασιακό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής.

Το 2004, εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Το 2009, εξελέγη βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Στις 3 Αυγούστου 2011, ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας. 

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Αγγελος Τόλκας παραιτήθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία. Ειδικότερα, έστειλε επιστολή στην οποία δήλωνε απογοητευμένος για μια σειρά γεγονότων και με αυτήν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την επιτροπή ψηφοδελτίων. 

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι ο Αγγελος Τόλκας είχε βάλει πλώρη για την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ωστόσο, κάποιες τοποθετήσεις του για συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο δεν άρεσαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και λίγο καιρό αργότερα να παραιτηθεί. 

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βολιδοσκοπήθηκε από την κυβέρνηση ήταν το γεγονός πως, μέσα από όλες τις πολιτικές ιδιότητές του, τα τελευταία χρόνια, είχε εκφράσει σε κάθε τόνο την ανάγκη που έχει ο τόπος για ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην επέλαση της συντήρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, είχε εργασθεί και ως γραμματέας Αυτοδιοίκησης στο Κίνημα Αλλαγής, έχοντας το ρόλο του συντονισμού των περιφερειακών δομών του φορέα, μπολιάζοντας την εσωκομματική συζήτηση με το όραμα της προοδευτικής σύγκλισης. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά ωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς το αφήγημα αυτό είχε απορριφθεί από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτεί την προγραμματική προοδευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον μορφοποιείται και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, δεν ήταν σίγουρο ότι ο Αγγελος Τόλκας θα συμμετείχε στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χθες το πρωί, τον έκανε να πει το «ναι». 

Ο Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970, στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση αλλά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών του χώρου, ενώ διατηρούσε και δική του διαφημιστική επιχείρηση. Το 1994, εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 1999, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το 2000, εξελέγη γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2002, ορίστηκε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ. Το 2004, εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 και το 2009. 

Από τον Οκτώβριο του 2009 ώς τον Ιούνιο του 2011, διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος και Δασών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του 2011, ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. 

Αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με μια επιστολή προς την ηγεσία, στην οποία άφηνε πολλές αιχμές για τις επιλογές της. Προηγουμένως, είχε ανακοινωθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις επόμενες εκλογές, ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων έγραφε πως φοβόταν ότι «νοοτροπίες και απολίτικοι τακτικισμοί οδήγησαν την παράταξη που σύστησε στην ελληνική κοινωνία την έννοια της εσωκομματικής συμμετοχικής δημοκρατίας, να μην καταφέρει να εκλέξει τα εσωκομματικά της όργανα. Πορευόμαστε προς μια εκλογική μάχη, χωρίς να απαντάμε σε κρίσιμα ερωτήματα».

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως οι θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σήμερα «μας οδηγούν σε "διαζύγιο" με θεμελιώδεις προοδευτικές θέσεις και αξίες που υπηρετήσαμε υπερήφανα ως παράταξη για δεκαετίες». Και προσέθετε με νόημα: «Για ακατανόητους λόγους κρύβουμε, σαν να ντρεπόμαστε, σύμβολα και ονόματα που καθόρισαν θετικά με τη συμβολή τους την πορεία της παράταξης και του τόπου. Δεν υπερασπιζόμαστε το συνολικό αφήγημα της παράταξης, τις μεταρρυθμίσεις, το έργο των κυβερνήσεων, την ίδια την προοδευτική μας ταυτότητα, αλλά μόνο κατά περίπτωση και ξεχνώντας ότι η παράταξη είχε συγκεκριμένους ανθρώπους που σήκωσαν την ιστορία της… Σαν η παράταξη να μην έχει συνέχεια». 
  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
Aκούγοντας κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προσυνεδριακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα τη δημόσια υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, θα νόμιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε...
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Open άφησε ξεκάθαρες αιχμές για όσα συνέβησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ στάθηκε...
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
Eνόχλησε την κυβέρνηση αλλά και τον φιλικό της Τύπο η προχθεσινή -συμβολική- παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Αυτό αποδείχθηκε τόσο από την κυβερνητική αντίδραση όσο και από σειρά...
Τους χάλασε την «κανονικότητα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στη Φλώρινα, εκεί όπου πριν από λίγους μήνες έγραψε Ιστορία μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ συνάπτοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά όμως βασικό του ενδιαφέρον είναι να...
Διάλογος για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία
Στη σκιά της ξέφρενης καταστολής που εφαρμόζει αλύπητα η κυβέρνηση, αλλά και των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον διάλογο με τους πολίτες.
Στροφή Τσίπρα στην κοινωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι 53+ και οι προτάσεις τους για το μέλλον του κόμματος
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας 53+ συζήτησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες πολιτικές συνθήκες και την πορεία του προς το συνέδριο που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες
Οι 53+ και οι προτάσεις τους για το μέλλον του κόμματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας