Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εκλέξαμε τους λαϊκιστές και δεν κάνουν καλή δουλειά»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Εκλέξαμε τους λαϊκιστές και δεν κάνουν καλή δουλειά»

  • A-
  • A+

Από τη Γερμανία όπου βρίσκεται για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Έτσι, αν θέλετε το εγχείρημα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, να έχετε την ελληνική ατζέντα στο νου. Και το πραγματικό ερώτημα είναι τι ακολουθεί μετά το λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε πραγματικά στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ πολιτικά, ως «μετα-λαϊκισμό».

«Το εκκρεμές δείχνει προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λόγο, επάρκεια, αξίες, όλες αυτές τις αξίες που ήταν στο κέντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, που αποτελούν επίσης και τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών, που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές», τόνισε επισημαίνοντας πως είναι η ώρα να επαναδιατυπωθεί το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του στο δείπνο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους αλλά και στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επίσης τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε., επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα που «εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικο κυβέρνηση, το 2015, που προερχόταν από τα αριστερά και σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα, που προερχόταν από τα δεξιά.

»Και δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν έγινε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα, παρόλο που η δυναμική μιας τεράστιας ανάπτυξης, είναι ξεκάθαρα εκεί, δυστυχώς δεν έγινε πλήρως κατανοητή. Η οικονομία έχει χαμηλή απόδοση, η ανάπτυξη είναι αναιμική, τα επενδυτικά επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει αποκατασταθεί», τόνισε εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα.

«Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό σήμα ότι είναι έτοιμη να αλλάξει και να "ξεκλειδώσει" τις πραγματικές αναπτυξιακές δυναμικές της. Έχω πολύ ξεκάθαρα σχέδια σε ό,τι αφορά στο μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ στα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του ΑΕΠ, 500 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια επενδυτική ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να έρθει μόνο αν παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους της, και την ίδια ώρα προχωρήσει σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Επίσης να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για τοπικές επενδύσεις», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο αρνητικό όσο ήταν.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας τόνισε πως είναι σημαντικό να αλλάξει το αφήγημα. «Δεν θα πρέπει να είναι πια μια συζήτηση μεταξύ δανειζόμενων - δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία, θα πρέπει να είναι μια συζήτηση για το μέλλον, για επενδυτικές ευκαιρίες, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, για το πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση. Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Σειρά συναντήσεων

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τη νέα πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τις συνομιλίες του με την πρώτη ο αρχηγός της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας πως τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων.

«Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της», ανέφερε ο αρχηγός της Ν.Δ.

Από την πλευρά της η κ. Κραμπ - Καρενμπάουερ τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη να βρεθεί μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. «Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε, να κανει τα επόμενα βήματα.

»Το επισημάνατε και ο ίδιος -σημείωσε απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη- πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές», είπε η διάδοχος της Μέρκελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές κατά Τσίπρα και από τη Βαυαρία
Αρνητική αναφορά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γερμανία όπου μετέβη για τη συνεδρίαση των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών. Επίσης,...
Βολές κατά Τσίπρα και από τη Βαυαρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βαυαρία ο Κυρ. Μητσοτάκης
Στη Γερμανία μεταβαίνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην κλειστή συνεδρίαση των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, που διεξάγεται κάθε χρόνο και κατά τη διάρκειά της το CSU καλεί και...
Στη Βαυαρία ο Κυρ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης για την κλειστή συνεδρίαση του CSU
Βαλίτσες για τη Γερμανία ετοιμάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του παλιού...
Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης για την κλειστή συνεδρίαση του CSU
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ,αλλά και τους αντιπροέδρους της Κοινοβουλευτικής...
Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας
Παρά το απόλυτο ύφος, η Ν.Δ. δεν είπε λέξη για το τι προτίθεται να πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του...
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα τέσσερα βήματα του Κυριάκου
Τις προτάσεις της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση παρουσίασε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Περιλαμβάνει 4 βήματα: φορολογικά, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τόνωση της ρευστότητας και...
Τα τέσσερα βήματα του Κυριάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας