Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά

  • A-
  • A+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στον -εντός και εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ.- χώρο της Κεντροαριστεράς. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η κινητικότητα στο ευρύτερο μέτωπο των πολιτών και των κινήσεων που προσβλέπουν στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων και οι οποίοι με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με όρους διακριτού στίγματος και όχι ενσωμάτωσης, στη λογική της προοδευτικής συμπαράταξης, είναι η συλλογή υπογραφών από διάφορες προσωπικότητες (πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κτλ) και η γνωστοποίησή τους μέσω του Τύπου.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας κηρύξει -με εντολή της Φώφης Γεννηματά- τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να επουλώσει την «αιμορραγία» στελεχών των τελευταίων εβδομάδων και να οργανώσει την αντεπίθεσή της μέσω του έκτακτου συνεδρίου που κήρυξε για τις 30-31 Μαρτίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να οδηγήσει για πρώτη φορά από την ίδρυση του φορέα σε ενιαία εκλεγμένα όργανα, αφού το μοντέλο της πολυκομματικής συνομοσπονδίας -μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και, μήνες νωρίτερα, του Ποταμιού- αποδείχτηκε ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σύστησε σε τυχόν νέους διαφωνούντες προληπτικό σιωπητήριο λόγω κρισιμότητας της επικείμενης εκλογικής μάχης, ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει την ανακωχή εκ μέρους των κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, που δεν αποκλείεται να έδιναν τη χαριστική βολή στο σχήμα.

Στο μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά θα ταξιδέψει στις 14 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς με διπλό στόχο: αφενός να αποδομήσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εκτός Ελλάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου να αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις της με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Στο ίδιο πλαίσιο της σύσφιγξης των δεσμών εντάσσεται κι η παρουσία τον επόμενο μήνα στη χώρα μας του υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα θα βρεθεί και θα μιλήσει στις 4 Μαρτίου ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση με αντικείμενο την παρουσίαση της Εκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, που επιμελήθηκε η Λούκα Κατσέλη, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς και επιστήμονες. Στην εκδήλωση θα λάβει μέρος ο πρωθυπουργός, ενώ έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τέλος, αύριο συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που θα συζητήσει για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο του διαζυγίου με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με συνέπεια να αναζητά μια νέα αρχή στον χάρτη της ανανεωτικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι σε συνεργασία με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο
Αίσθηση από τις δηλώσεις του γραμματέα Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη, Σταμάτη Μαλέλη, ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά ενδέχεται να πει «όχι» σε...
Οχι σε συνεργασία με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα φέρει τον όλεθρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται πλάι στους κοινωνικά αδύναμους
​Οκτώ προτάσεις για την κοινωνική προστασία και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε ημερίδα του Κινήματος...
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται πλάι στους κοινωνικά αδύναμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Με καθαρή πλειοψηφία 65% η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, σε συνέχεια της αντίστοιχης της Εκτελεστικής Επιτροπής της, επικύρωσε την οριστική της αποχώρηση από το...
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: από την ανασυγκρότηση σε έναν νέο κατακερματισμό
Σε αποτυχία οδηγείται άλλη μια προσπάθεια ενότητας και διεύρυνσης στην Κεντροαριστερά. Πενιχρά τα οφέλη της στρατηγικής της Χαρ. Τρικούπη, που...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: από την ανασυγκρότηση σε έναν νέο κατακερματισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: τσουνάμι αποχωρήσεων
Την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να ανακόψει το κύμα φυγής, μέσω της σύγκλησης των κομματικών οργάνων (Εκτελεστικής και Κεντρικής Επιτροπής...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: τσουνάμι αποχωρήσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βυθίζονται στις Πρέσπες
Ενός κακού μύρια έπονται για το Κίνημα Αλλαγής! Τις τελευταίες εβδομάδες, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο, το κόμμα της...
Βυθίζονται στις Πρέσπες