• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.3°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.3°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.6°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.5°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.7°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  38%

Η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου στις δυο εκδηλώσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου σε Χίο και Πάτρα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίνος είναι ο Ανδρέας, ρε παιδιά;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου; Κατ' αποκλειστικότητα στους «νόμιμους» πολιτικούς του κληρονόμους και τους διαδόχους του στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής; 'Η μήπως σε όλους πολίτες του προοδευτικού χώρου, πέρα και πάνω από κόμματα, οι οποίοι έχοντας ενστερνιστεί τα οράματά του, αγωνίζονται μέχρι σήμερα να τα κάνουν πράξη;

Το ερώτημα αυτό, πέρα από τις εύλογες εγκωμιαστικές αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του, επιχείρησαν να απαντήσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο, στις χθεσινές εκδηλώσεις σε Χίο και Πάτρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και τρεις φορές εκλεγμένου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Εμείς και οι «πρόθυμοι μιμητές»

Σύμφωνα με την οπτική της κ. Γεννηματά, η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ζωντανή και αποτελεί την αφετηρία «της δικής μας πορείας», που υλοποιείται «μέσα από τις πράξεις και την πολιτική μας, στο όραμά μας για Ελλάδα, στο ενωτικό μας μήνυμα, για εθνική συνεννόηση, μια εθνική συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την πατριωτική μας ταυτότητα που αντιστέκεται σε ανιστόρητες παραχωρήσεις στα εθνικά μας ζητήματα». Στο ίδιο πνεύμα περιορισμού και ευθυγράμμισης των πολιτικών του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις που εκφράζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής συμπλήρωσε: «Για ένα οικονομικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας. Χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από διεθνή συμφέροντα. Χωρίς διαρκή επιτήρηση. Χωρίς εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όχι παραδομένη στην ασυδοσία της αγοράς. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε κόντρα σε όσα και όσους μας κρατούν στο χθες. Μας έμαθε να μη συμβιβαζόμαστε. Εχουμε μέτωπο προς τη συντήρηση, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή συντήρηση. Εχουμε μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό. Μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή. Συνεχίζουμε στον δρόμο του Ανδρέα. Για την πρόοδο, για την αλλαγή, με τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη ξανά».

Η κ. Γεννηματά, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε επίσης προειδοποιητικές αιχμές για τους «πρόθυμους μιμητές» του, που, όπως το '89, έτσι και τώρα θέλουν να στήσουν ένα «βρόμικο '19», προκειμένου να διαλύσουν τη δημοκρατική παράταξη. Υποστηρίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στοχοποιήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους «όσο κανείς ίσως άλλος πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία», αναφέρθηκε στο σχέδιό τους, «το βρόμικο '89», με σκοπό «να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λεηλατήσουν τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, να διασπάσουν και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ». Και, όπως σημείωσε αναφερόμενη στο σήμερα, «δυστυχώς βέβαια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρόμικο 2019, αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό».

«Πατέρας της προοδευτικής παράταξης»

Στον αντίποδα, την αντίληψη ενός Ανδρέα Παπανδρέου που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός εξέφρασε στη δική του ομιλία, σε εκδήλωση στην Πάτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με νόημα δήλωσε ότι ελάχιστη σημασία έχει η κομματική αντιπαράθεση για το ποιος τον εκφράζει πιστότερα, διότι «ανήκει σε όλους».

Στην κατεύθυνση που είχε χαράξει κατά την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όταν είχε επισημάνει σχετικά με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ότι ανήκει στην Ιστορία και σε όλους εκείνους «που αγωνίζονται με συνέπεια για τις αρχές του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, λόγω και έργω», ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον σημερινό διαγκωνισμό μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, σημείωσε:

«Με τη Μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ενώνοντας πολλά από τα μικρά κόμματα και τις κινήσεις που την εκπροσωπούσαν μέχρι τότε. Με αυτήν την έννοια, είναι ο πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του. Γι’ αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα από διάφορα μετερίζια αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς. Για μένα, όμως, αυτά έχουν λίγη σημασία. Γιατί, αδιαμφισβήτητα, ο Ανδρέας είναι ένας πολιτικός που κατέκτησε με τους αγώνες του μια ιδιαίτερη, μια σημαντική θέση στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Και η εμβέλειά του ήταν παγκόσμια. Από εκεί και πέρα, ανήκει σε όλους».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Ανδρέας ακόμη ενώνει
​Η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έτεινε να ξεχαστεί ακόμη και ως λέξη. Συγκρούσεις και διχόνοια, ειδικά από το 2010 και έπειτα, είχαν εξελιχθεί σε μόνιμη και φθοροποιό καθημερινότητα. Ωσπου ήρθε η...
Ο Ανδρέας ακόμη ενώνει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Ανδρέας ένωσε Φώφη - ΓΑΠ - Σημίτη
Ενδείξεις ενότητας στο ΠΑΣΟΚ κατά την εκδήλωση για την επέτειο 20 ετών από την απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου. «Είμαστε σήμερα όλοι εδώ» είπε η Φώφη Γεννηματά στην έναρξη της ομιλίας της για τον Ανδρέα.
Ο Ανδρέας ένωσε Φώφη - ΓΑΠ - Σημίτη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΠΑΣΟΚ, ετών 46, με το βλέμμα στο μέλλον
Με μηνύματα για το αύριο της σοσιαλδημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε το στοίχημα της επόμενης μέρας για το κόμμα της με αιχμές κατά της συντηρητικής Ν.Δ. και του «σοσιαλδημοκράτη με μάσκα» ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ, ετών 46, με το βλέμμα στο μέλλον
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
3η του Σεπτέμβρη για το ΕΣΥ
Με Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργο Γεννηματά και πρόταση για την αναγέννηση του δημόσιου συστήματος υγείας θα γιορτάσει το Κίνημα Αλλαγής τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
3η του Σεπτέμβρη για το ΕΣΥ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία
Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο ή Γιώργο Παπανδρέου προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά, η οποία απέκλεισε τον εαυτό της από τη σχετική λίστα.
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας