Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ύμνοι Γεννηματά για Ανδρέα, «καρφιά» για Τσίπρα

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σε εκδήλωση στη Χίο, για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

EUROKINISSI

Ύμνοι Γεννηματά για Ανδρέα, «καρφιά» για Τσίπρα

  • A-
  • A+

Ως ένα ιστορικά μοναδικό και ανεπανάληπτο ηγέτη χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά τον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση στη Χίο, για τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, φροντίζοντας να αφήσει αιχμές κατά του σημερινού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με βάση όσα είχε ο πει ο Ανδρέας Παπανδρέου για Μακεδονικό αλλά και για την οικονομία.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητα μια απαράμιλλη ιστορική προσωπικότητα. Ένας ηγέτης από το μέλλον, όπως λέει ο Κώστας Λαλιώτης. Οι αρνητές και οι υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχουν καταφέρει να «σβήσουν το άστρο του», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «Ο Ανδρέας ήταν ένα σπάνιο πολιτικό ον. Και με ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ένας ελεύθερος άνθρωπος».

Μίλησε για τη διορατικότητά του και την πορεία της Ευρώπης, θυμίζοντας πως κατά την ψήφισή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τον Αύγουστο του 1992, ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε έγκαιρα για τα προβλήματα της ευρωζώνης που εμφανίστηκαν δεκαέξι χρόνια μετά.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, ασκώντας κριτική στη Ν.Δ. ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αντίθετα με κάθε τρόπο προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε επίσης την προειδοποίησή του ότι «είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος» στις 2.12.1993. Όπως ανέφερε, στην ίδια ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο (2/12/1993) έλεγε «όταν η χώρα μας και η οικονομία μας βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την άνοιξη του 1994 αλλά και την επόμενη περίοδο μέχρι το 1995 η Ελλάδα αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία την οργανωμένη κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της δραχμής».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκε οργανωμένα με σθεναρή στάση και θαυμαστή νηφαλιότητα στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια των ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων με προεξάρχοντα τον κ. Σόρος. Στην Ελλάδα ο κ. Σόρος και οι κερδοσκόποι ηττήθηκαν και έχασαν 10 δισ. δολάρια. Αυτά τότε» πρόσθεσε η ίδια.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο Μακεδονικό, θέμα το οποίο συνέδεσε αμέσως μετά τα σχόλια για τον Σόρος.

«Σήμερα η κυβέρνηση παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης.

Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός "μακεδονικού" κράτους που θα περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα.«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν» έλεγε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε η ίδια.

«Κινδυνεύουμε με επανάληψη του ναυαγίου της Αθήνας»

Ακολούθως η κ. Γεννηματά, με αφορμή και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, σημείωσε ότι: «Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Ανδρέας πάντα πίστευε στην ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών. Δεν είχε όμως ποτέ ψευδαισθήσεις και αυταπάτες».

Όπως είπε: «Πίστευε ότι μεθοδικά η Τουρκία, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και θα προσπαθεί μελλοντικά, με κλιμάκωση πρωτοβουλιών και γεγονότων, να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη.

Γι’ αυτό ο Ανδρέας θεωρούσε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός οφείλουν πάντα να βρίσκονται σε αφύπνιση και ετοιμότητα.

Και καθώς ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια.

Με την Τουρκία θέλουμε ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αλλά στη βάση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από κανένα αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα απολύτως σε κανένα.

Στο Αιγαίο ούτε γκρίζες ζώνες υπάρχουν ούτε άλλες αμφισβητήσεις. Όλα ρυθμίζονται με τις Συνθήκες και διεθνές δίκαιο.

Μόνο σε αυτή τη βάση έχουν νόημα οι συζητήσεις με την Τουρκία που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Η προηγούμενη απροετοίμαστη συνάντηση στην Αθήνα, δεν διευκόλυνε σε τίποτα τις διμερείς σχέσεις. Αντίθετα είδαμε κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Φοβάμαι γιατί οι πρώτες ενδείξεις τόσο από τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου όσο και από την αιφνιδιαστική επικήρυξη των 8 αξιωματικών δείχνουν ότι κινδυνεύουμε με επανάληψη του ναυαγίου της Αθήνας».

«Μας εμπνέει ακόμη»

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στοχοποιήθηκε από τους πολιτικούς τους αντιπάλους όσο κανείς ίσως άλλος πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία. Το σχέδιό τους , το βρόμικο 89 , ήταν να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λεηλατήσουν τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, να διασπάσουν και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, η πολιτική, η ηθική και η δικαστική δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κατοχυρωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά και με την ετυμηγορία του ελληνικού Λαού στις εκλογές του 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πήραν 47%. Δυστυχώς βέβαια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019 αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Τέλος, σημείωσε πως «ο Ανδρέας Παπανδρέου μας εμπνέει ακόμη» και ότι «είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη μας, η αφετηρία της δικής μας πορείας».

«Ο Ανδρέας ζει σήμερα, μέσα από τις πράξεις και την πολιτική μας. Ζει στις ιδέες μας. Στο όραμά μας για Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο φωτεινή. Ζει στο ενωτικό μας μήνυμα, για εθνική συνεννόηση, μια εθνική συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.Ζει μέσα από την πατριωτική μας ταυτότητα που αντιστέκεται σε ανιστόρητες παραχωρήσεις στα εθνικά μας ζητήματα.

Για ένα οικονομικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας. Χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από διεθνή συμφέροντα. Χωρίς διαρκή επιτήρηση. Χωρίς εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όχι παραδομένη στην ασυδοσία της αγοράς», πρόσθεσε.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τίμερμανς: Ενωμένοι για να θάψουμε τον νεοφιλελευθερισμό
«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές που πρέπει να έχουμε μέσα στην οικογένειά μας, αυτές δε συγκρίνονται με τον πόνο που θα επιφέρει η Δεξιά», τόνισε ο Τίμερμανς από το Συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Τίμερμανς: Ενωμένοι για να θάψουμε τον νεοφιλελευθερισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο Ανδρέας μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή»
«Όσο περνούν τα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια απ' τα γέννησή του.
«Ο Ανδρέας μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ. «καλεί» Ανδρέα ενόψει κάλπης
Με συνεχείς αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, συγκεντρώσεις στην περιφέρεια και επαφές με κοινωνικούς φορείς, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής προσπαθεί να αμυνθεί πολιτικά απέναντι στα στάσιμα...
ΚΙΝ.ΑΛΛ. «καλεί» Ανδρέα ενόψει κάλπης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Φ. Γεννηματά για τα 38 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ
Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ με την Φώφη Γεννηματά να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικό μήνυμα για την επέτειο.
Η Φ. Γεννηματά για τα 38 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση
Εντονος προβληματισμός για την προοπτική του φορέα, πολλές φωνές κριτικής για χειρισμούς και επιλογές της ηγεσίας και ένα γενικότερο αίσθημα μειωμένης αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα...
Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας