• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  5 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  66%

Νέες αποχωρήσεις στο Κίνημα Αλλαγής – Έφυγαν και οι PES Activists

 • A-
 • A+

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι παραιτήσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Με επιστολή τους προς τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μανώλη Χριστοδουλάκη, η πολιτική ομάδα των PES Activists (ομάδα νέων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) κάνει γνωστό ότι αποχωρεί, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την ηγεσία και τη τακτική της.

Μεταξύ άλλωνοι αποχωρούντες κάνουν λόγο για «παιχνίδι επιβίωσης των λίγων» μέσα στο νέο φορέα, καταγγέλλουν τακτικισμούς «που αποδείχτηκε ως βασική πολιτική του Κινήματος Αλλαγής», αλλά και αναντιστοιχία στη στάση του κόμματος με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.  

Ειδικότερα, ασκούν σκληρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας σε όλα τα κορυφαία ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ενώ εκφράζουν την κατηγορηματική διαφωνία τους για την άρνηση διαλόγου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η επιστολή και τα ονόματα όσων τις υπογράφουν έχει ως εξής:

Σύντροφε Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι μέλη της Κ.Π.Ε. Κινήματος Αλλαγής,

τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από τους ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα δώσαμε αγώνες σε κάθε γωνιά της χώρας και της Ευρώπης για να μεταφέρουμε της ατζέντα του ΕΣΚ στην κοινωνία και για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στις παραδοσιακές πληθυσμιακές ομάδες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στις αξίες του σοσιαλισμού.

Ήμασταν παρούσες και παρόντες σε κάθε σημαντική στιγμή για τον προοδευτικό χώρο και για το κόμμα μας.

Το ίδιο κάναμε, παρ' όλες τις ενστάσεις μας για το ότι ο νέος φορέας έμοιαζε περισσότερο με μια αποιδεολογικοποιημένη κοινοπραξία παρά με ένα οργανωμένο και προσανατολισμένο κόμμα, και στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς πριν μερικούς μήνες όταν συμμετείχαμε ενεργά στις διαδικασίες συγκρότησης του Κιν.Αλ. μαζί με 200.000 και πλέον συμπολίτες μας.

Δυστυχώς όμως αποδείχτηκε ότι κυνηγούσαμε χίμαιρες.

Η προσπάθεια και οι ελπίδες των πολλών μετατράπηκαν σε ένα παιχνίδι επιβίωσης των λίγων.

Ο τακτικισμός αποδείχτηκε ως βασική πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, όπως εξάλλου περίπου είπε πρόσφατα και  ο καθηγητής - εγγυητής του εγχειρήματος.

Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι δικές μας ιδεολογικά συνεπείς προτάσεις, το δικό μας μεγάλο όραμα για έναν κόσμο καλύτερο για όλους, πλέον ξέρουμε ότι δεν μπορεί να βρει έκφραση μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν μπορούμε

να πιστεύουμε στην ανάγκη εσωκομματικής δημοκρατίας και μόνιμης συμμετοχής των μελών ενός κόμματος στη λήψη αποφάσεων και να βλέπουμε οι αποφάσεις εκπροσώπησης να λαμβάνονται με επιβαλλόμενες «ομοθυμίες» ,

να πρεσβεύουμε τον πλήρη διαχωρισμό κράτους κι εκκλησίας και να βλέπουμε το κόμμα μας να ορίζει ως πολιτικό συνομιλητή την Ιερά Σύνοδο ,

να δίνουμε αγώνες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να βλέπουμε βουλευτές μας να απέχουν, να σιωπούν ή ακόμη και να ζητάνε συγχώρεση από το θεό όταν πρόκειται για την υπερψήφιση νόμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν συνανθρώπους μας που δίνουν ένα αγώνα για το λογικό και το αυτονόητο

να δίνουμε αγώνες για την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και το κόμμα μας να επιλέγει να υπο-εκπροσωπούνται στις γραμματείες

Δεν μπορούμε

να βγούμε δημόσια και να στηρίξουμε τη συμφωνία των Πρεσπών που προάγει τη συνεργασία των λαών όπως έκανε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα όταν το εθνικό του κόμμα αντί να εγγράφει τη διαφορετική άποψη επιλέγει να τη διαγράφει

να βλέπουμε τις πολιτικές μας προτάσεις, τις προτάσεις του ίδιου του ΕΣΚ, για κρίσιμα θέματα, όπως το προσφυγικό, η νεανική ανεργία, τα ανθρώπινα δικαιώματα να αγνοούνται επιδεικτικά από το κόμμα μας όταν μας τις ζητάνε για παρουσίαση από την υπόλοιπη Ευρώπη

να βλέπουμε το δίκτυο των ακτιβιστών μας να καταλήγει να μην εκπροσωπείται σε μεγάλες συνδιασκέψεις και τραπέζια εργασίας όταν έχουμε ζήσει στιγμές μαζικής συμμετοχής, όταν είχαμε φτάσει να βλέπουμε αφιερώματα από το ΕΣΚ στο δίκτυο μας ως το πιο δυναμικό της Ευρώπης

Δεν μπορούμε, να διεκδικήσουμε μέσω της συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων που προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα του σοσιαλισμού, τη στρατηγική ήττα του συντηρητισμού, βασικό στοιχείο της ατζέντας του ΕΣΚ εν όψει των ευρωεκλογών όταν το κόμμα μας επιλέγει να αντιμετωπίσει την αριστερά με ρεβανσισμό.

Σύντροφε γραμματέα

Συντρόφισσες και σύντροφοι μέλη της ΚΠΕ

Σε ένα κόμμα που φοβάται να πει πως είναι σοσιαλιστικό

Σε ένα κόμμα που δεν μπορεί πλέον να εκφράσει, κατά τη γνώμη μας, τον προοδευτισμό στην Ελλάδα

Είναι για εμάς ιδεολογικά συνεπές και ηθικά προτιμότερο να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας από το να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας προκειμένου να υπηρετήσουμε κενές θέσεις.

Θα συνεχίσουμε όμως με πίστη στις αξίες του σοσιαλισμού να αγωνιζόμαστε μέσα από μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που θα ανακοινώσουμε μαζί με δεκάδες συντρόφους μας τις επόμενες μέρες. Θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη μέσα από τη συμμετοχή των πολλών να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί αυτό ξέρουμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε ως ακτιβιστές, ως σοσιαλιστές.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντρόφους μας που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια ωραίους μαζικούς αγώνες σε δρόμους, πλατείες, κλειστές αίθουσες, σε προσφυγικές δομές, σε κέντρα αστέγων, δίπλα στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, δίπλα στη νέα γενιά που αξίζει να μπορεί να ονειρευτεί ξανά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ποτέ δεν έβγαλε το κόμμα μπροστά, αυτούς τους αφανείς πολιτικούς ακτιβιστές που μαζί τους στήσαμε και οργανώσαμε  δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις. Αυτούς που κατάφεραν να αφήσουν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα κι ας μην επέτρεψαν οι κλειστές δομές του κόμματος να γίνει αυτό, πολιτικός λόγος ενός σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλιστικού φορέα.  

Με πίστη ότι μια μέρα με αρκετούς συντρόφους μας θα βρεθούμε ξανά στους μεγάλους αγώνες και με αλληλεγγύη

 1. Θοδωρής Δουλουμπέκης - Εθνικός συντονιστής Ακτιβιστών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
 2. Όλγα Καγιάννη - Συντονίστρια Ομάδας Ακτιβιστών ΕΣΚ Λάρισας – Συντονίστρια Τ.Ο. ΚινΑλ Κιλελερ
 3. Πολυχρόνης Μπακόμητρος - Συντονιστής Ομάδας Ακτιβιστών ΕΣΚ Πάτρας - Μέλος Τομέα Νεοφυούς & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας Κιν.Αλ.
 4. Θανάσης Τσαλδάρης - Συντονιστής Ομάδας Ακτιβιστών ΕΣΚ Καλαμάτας - Μέλος Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΙΝΑΛ
 5. Αναστάσιος Ιωάννης Γιαννόπουλος - Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Αθήνας - Μέλος τομέα αντιμετώπισης κοινωνικών ανισοτήτων Κιν.Αλ.
 6. Κωνσταντίνος Καζαντζής - Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Αθήνας
 7. Ευαγγελία Κουνδουράκη - Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Κρήτης
 8. Ελένη Παρασκευοπούλου - Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Θεσσαλονίκης
 9. Μαρία Σιρέτη –Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Αθήνας
 10. Νίκος Σουρής - Ομάδα Ακτιβιστών ΕΣΚ Αθήνας

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης, το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διακίνησε ανυπόγραφο κείμενο με το οποίο τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας, δηλώνουν ότι παραμένουν στο φορέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους.

Ανακοίνωση PES Activists Greece

Δίπλα στο Κίνημα Αλλαγής – Αξιακά!

Οι PES Activists Greece, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας και της αυτοοργάνωσής μας, είμαστε προσηλωμένοι στις προοδευτικές αξίες και τους αγώνες της Σοσιαλδημοκρατίας με δύναμή μας τις δημιουργικές δυνάμεις της Κοινωνίας, χωρίς καμία εξάρτηση. Όπως έχουμε δείξει με το σύνολο της δράσης μας και των πρωτοβουλιών μας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις τοπικές κοινωνίες, θεωρούμε ότι η πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πρόοδο και τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά αντιθέτως εκφράζουν μια νοοτροπία βαθιά συντηρητική, οπισθοδρομική και καθεστωτική. Κι έχουμε αγωνιστεί ανοιχτά γι' αυτό με προσωπικό κόστος, εντός και εκτός PES (βλ. καμπάνια #pes_alexit στα συνέδρια του PES). Η θέση μας είναι σταθερή, καθαρή και ξάστερη: η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ για το plan B με δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» φτιαγμένα από υλικά παλιά, τοξικά και μη ανακυκλώσιμα, επειδή δεν του βγήκε το plan A, δηλαδή ο Καμμένος επικεφαλής στο Επικρατείας του και η σύμπτυξη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «εις σάρκα μια», είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν έχει σχέση με τους αγώνες των Δημοκρατών και των Σοσιαλιστών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν έχει σχέση με τις αγωνίες μας για μια καλύτερη ζωή με αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Δεν έχει σχέση με το πάθος της Γενιάς μας για Αλλαγή.

Με το έργο μας μέσα στην κοινωνία και τα κινήματα, με τις δράσεις μας για τους πιο αδύναμους και τους πολλούς, με τους αγώνες μας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και πραγματική δημοκρατία, τολμούμε να πούμε ότι είμαστε ακτιβιστές, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Και ο φυσικός μας χώρος είναι ένας, έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά, γιατί είναι ριζωμένος στην ψυχή και τα οράματα του Ελληνικού Λαού: Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Από τον Νοέμβρη του 2017 είμαστε κι εμείς, μαζί με 212.000 προοδευτικούς συμπολίτες μας, συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι άθροισμα αρχηγών και κομματικών στρατών. Είναι το κοινό μας σπίτι, η ελπίδα μας για ένα μέλλον που θα μας χωράει όλους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς την παραίτηση, τον αμοραλισμό, τον αυταρχισμό, το βόλεμα και την καθεστωτική νοοτροπία που μας καλεί να διαλέξουμε ποια εκδοχή της Συντήρησης μας ταιριάζει καλύτερα: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή ΝΔ. Γι' αυτό θα συμμετάσχουμε ενεργά στο επερχόμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής με όλες μας τις δυνάμεις, όπως άλλωστε κάναμε και σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια της Πραγματικής (και όχι fake) Κεντροαριστεράς. Και φυσικά θα δώσουμε δυναμικά το παρόν στο Συνέδριο του PES στη Μαδρίτη, στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές.

Στη ζωή τη διαφορά την κάνουν αυτοί που μένουν. Οι νέες και οι νέοι των PES Activists Greece σε όλες της γωνιές της Ελλάδας επιμένουμε αξιακά. Δεν πίνουμε..γκαζόζες, δεν μασάμε σανό, δεν θαυμάζουμε δικτάτορες στυλ Μαδούρο, δεν κυνηγάμε «θέσεις», γιατί έχουμε θέσεις που τις κάνουμε πράξεις. Και είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τα δημοσιογραφικά υπόγεια της Εξουσίας.

Το μέλλον των προοδευτικών ανθρώπων και ειδικά των νέων, δεν μπορεί να είναι τα όψιμα δήθεν "μέτωπα" των πρώην που χτίζονται εν κρυπτώ ερήμην τους. Το μέλλον θα το πάρουμε στα χέρια μας.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Δίπλα στην Κοινωνία που δεν τρώει κουτόχορτο και δεν παραιτείται. Μένει στα δύσκολα, αγωνίζεται και δεν το βάζει ποτέ κάτω. Γιατί δικαιούται κάτι καλύτερο. Προχωράμε μαζί. Αξιακά!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εντονες διεργασίες εν μέσω δημοσκοπήσεων
Πυκνώνουν οι εσωκομματικές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης δίνουν μικρές ανάσες ελπίδας στην ηγεσία
Εντονες διεργασίες εν μέσω δημοσκοπήσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναζητούν τη λύση
Τα διαδικαστικά ζητήματα που είχαν παγώσει λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά και τα λειτουργικά και θεσμικά κενά που προέκυψαν από την απώλειά της απασχολούν πλέον το Κίνημα Αλλαγής.
Αναζητούν τη λύση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Συσπειρωτικά, δημιουργώντας κλίμα συναίνεσης μεταξύ όλων των πτερύγων της Χαριλάου Τρικούπη, αποδεικνύεται ότι λειτούργησε η αιφνίδια δυσάρεστη εξέλιξη με την υγεία της Φώφης Γεννηματά, που, ως γνωστόν, την...
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνουν εντελώς απροσδόκητα από χθες οι προγραμματισμένες -για τις 5 Δεκεμβρίου- κάλπες για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αιφνιδιαστική...
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την απόσυρση της Γεννηματά για σοβαρούς λόγους υγείας
Η Φ. Γεννηματά τίθεται οικειοθελώς εκτός αναμέτρησης, προκειμένου να δώσει μια μάχη ζωής. Σε νέα δεδομένα εισέρχεται η εσωκομματική κατάσταση.
Τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την απόσυρση της Γεννηματά για σοβαρούς λόγους υγείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο Κίνημα Αλλαγής τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή ● Πώς σχολιάζουν τα επιτελεία των υποψηφίων τα γεγονότα και οι φόβοι για την επόμενη μέρα.
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας