Ρήγμα προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η διπλή γραμμή της στο Μακεδονικό. Το ρήγμα αυτό υπέβοσκε αλλά εκδηλώθηκε έντονα μετά την τελευταία εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή, όταν, διεκδικώντας την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα, θέλησε να ανατρέψει την επίσημη θέση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Μαρία Σπυράκη.
Ειδικότερα, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. να σχολιάσει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να αποδομήσει την εθνική γραμμή Καραμανλή-Μπακογιάννη του 2008, καθώς και να τοποθετηθεί αναφορικά με το κεντρικό σύνθημα των συλλαλητηρίων περί «μιας και ελληνικής» Μακεδονίας, το οποίο κυριάρχησε και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Η κ. Σπυράκη περιορίστηκε να μας παραπέμψει στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο επέλεξε να μην καλύψει τον πρώην πρωθυπουργό και να αφήσει αιχμές εναντίον του.
Απολογία Μητσοτάκη
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, στην κατεύθυνση της επίσημης θέσης του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.
Σταθερά, εδώ και 140 χρόνια -από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους- είχε μία και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή». Είχε προηγηθεί βέβαια η ομιλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος ισχυριζόταν τα ακριβώς αντίθετα.
Αμφισβήτησε δηλαδή ότι μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας χωρίστηκε στα τρία και ότι τα άλλα δύο τμήματα βρίσκονται πέρα από τα ελληνικά σύνορα και επιτέθηκε σε όσους δεν συντάσσονται με τους ισχυρισμούς του.
Μάλιστα με τις σαμαρικές εθνικιστικές θέσεις συντάχθηκε και η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, φανερώνοντας ότι το εσωκομματικό ρήγμα οδηγεί και στο πρωτοφανές φαινόμενο μια οργάνωση νεολαίας να στρέφεται κατά του προέδρου του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Βορίδη περί «κυβέρνησης εθνικής μειοδοσίας», η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας χαρακτήρισε τη συμφωνία «προδοτική», μη διστάζοντας να δηλώσει ότι «σε εσωκομματικά πλαίσια διαφωνούμε στο σημείο αυτό ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούμε προδότες όλους αυτούς που την ψήφισαν ή είχαν τη δυνατότητα να την απορρίψουν και δεν το έπραξαν. Δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε μαζί τους, δεν ανήκουν δίπλα μας». Και κατέληξε μιλώντας για «αγώνα για τη μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία».
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Δένδιας (Παραπολιτικά FM, 27.1.2019) επισήμανε «δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν τρεις γεωγραφικά Μακεδονίες, αυτό το μαθαίνει κανείς και στο σχολείο. Δεν είναι προς συζήτηση τώρα, μην το κάνουμε πολιτικό ζήτημα».
Παραδοχή Δένδια
Ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο κόμμα, εκτιμώντας ότι «η κυρίαρχη τάση είναι μια τάση κεντροδεξιά, του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου. Με προσέγγιση στα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτό δεν συνδυάζεται με εθνικιστικές υστερίες» και δηλώνοντας ότι «την άλλη γραμμή, αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο ότι είναι κυρίαρχη, δεν μπορώ να την υπηρετήσω».
Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «αν χάσουμε τον ανοιχτό ευρωπαϊκό μας χαρακτήρα, την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν το ονειρεύεται. Προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει έτσι. Φανταστείτε να καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18%».
Και βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή ποσοστού δεν είναι τυχαία. Τόσο είχε πάρει η Ν.Δ. επί Σαμαρά τον Μάιο του 2012.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας