Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μ-Λ ΚΚΕ: Πιέσεις και εκβιασμοί Νίμιτς για να περάσει η Συμφωνία

Αλέξανδρος Σταματίου για την «Εφ.Συν.»

Μ-Λ ΚΚΕ: Πιέσεις και εκβιασμοί Νίμιτς για να περάσει η Συμφωνία

  • A-
  • A+

Σε ανακοίνωσή του, το Μ-Λ ΚΚΕ κάνει λόγο για απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας από τον Μάθιου Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «εκπρόσωπο των ιμπεριαλιστών».

Το Μ-Λ ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι με την επέμβαση Νίμιτς κλιμακώνονται και κορυφώνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, την ώρα που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ έχει ως εξής: 

Σε συνέντευξή του σήμερα, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Νίμιτς προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, εκφράζει την άποψη πως: «εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

Πρόκειται για μια απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας από τον εκπρόσωπο των ιμπεριαλιστών, με την οποία κλιμακώνονται  και κορυφώνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί, την ώρα που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι πιέσεις τους για την υπογραφή της Συμφωνίας, οι οποίες έγιναν ασφυκτικές πριν και κατά τη διάρκεια επικύρωσής της στην ΠΓΔΜ, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μπροστά στην ανάλογη διαδικασία. Η επίσκεψη της Μέρκελ, οι ασύδοτες παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και τώρα του Νίμιτς το επιβεβαιώνουν. Η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παγκόσμια, επιταχύνει τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η ένταξή της στην ΕΕ επισπεύδονται. Η υπονόμευση και ο περιορισμός της επιρροής της Ρωσίας και της ραγδαία ανερχόμενης Κίνας αποτελεί κοινό στόχο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Οι επικυρίαρχοι υπαγορεύουν και επιβάλλουν το πλαίσιο και τους όρους τους και οι κυβερνήσεις των δυο χωρών -Ελλάδας και ΠΓΔΜ- ευθυγραμμίζονται. Η πολυπόθητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται εφικτή. H ισχυρή ιμπεριαλιστική παρέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και η πολιτική υποτέλειας του εγχώριου αστικού πολιτικού συστήματος, σε όλες του τις παραλλαγές, φαίνεται πως την έχουν εξασφαλίσει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνον δεν λύνει το πρόβλημα των δυο λαών και χωρών, αλλά αντίθετα βαθαίνει την εξάρτησή τους και τους κινδύνους να γίνουν υποχείρια και θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μόνη λύση για το λαό μας είναι να οργανώσει ο ίδιος τον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον εθνικισμό, ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους, για να σταματήσει η αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών, με στόχο τη διαφύλαξη της ειρήνης, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλούν στις αντιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 24 Γενάρη σε Αθήνα (Προσυγκέντρωση: Σταθμός Μετρό Αμπελοκήπων 5.30μμ) και Θεσσαλονίκη (Καμάρα 6μμ)

Μ-Λ ΚΚΕ, 23 Γενάρη 2019.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σπυράκη: Δεν έχουμε δύο γραμμές για το ονοματολογικό
Ως Βόρεια Μακεδονία, όπως δηλαδή προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα αναφέρεται στο εξής -τουλάχιστον επισήμως- η Νέα Δημοκρατία, ξεκαθάρισε σήμερα...
Σπυράκη: Δεν έχουμε δύο γραμμές για το ονοματολογικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαινόμενος και αντιπολιτευόμενος
Τη στολή του μακεδονομάχου φόρεσε όψιμα χθες ο Πάνος Καμμένος και, επιδιώκοντας την πολιτική του επιβίωση, κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση...
Μαινόμενος και αντιπολιτευόμενος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μ-Λ ΚΚΕ: Συλλαλητήριο του εθνικισμού, του σοβινισμού και του αλυτρωτισμού
Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο «εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής» παίρνει το Μ-Λ ΚΚΕ που εκτιμά πως η Συμφωνία των Πρεσπών «όχι μόνον δεν λύνει το...
Μ-Λ ΚΚΕ: Συλλαλητήριο του εθνικισμού, του σοβινισμού και του αλυτρωτισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σκηνοθετημένο το διαζύγιο»
Στο εθνικιστικό ακροατήριο επενδύει εκλογικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακούσετε από τα δικά μου χείλη να καλωσορίζουμε τον...
«Σκηνοθετημένο το διαζύγιο»