Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντίπαλος το ΝΑΤΟ και ο εθνικισμός των... άλλων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίπαλος το ΝΑΤΟ και ο εθνικισμός των... άλλων

  • A-
  • A+

Το δικό του συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ετοιμάζει τελικά το ΚΚΕ. Η σχετική είδηση έχει φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία από την περασμένη Παρασκευή, ενώ λίγες μέρες πριν ενημερώθηκαν για τη σχετική απόφαση της ηγεσίας του κόμματος και τα κομματικά μέλη στην Αττική, ενδεχομένως και στις πλησιέστερες στην Αττική περιοχές.

Την Παρασκευή, το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Μα ούτε τη διέψευσε. Το γεγονός αυτό οδήγησε την εφημερίδα μας στο φύλλο του Σαββατοκύριακου να δημοσιεύσει το παρακάτω σχόλιο: «Συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το ΚΚΕ, παρ' όλο που ο Περισσός δεν επιβεβαιώνει, επί του παρόντος, τη σχετική πληροφορία.

Το συλλαλητήριο ενδέχεται να γίνει τις ημέρες που η συμφωνία θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα την ημέρα που θα ψηφίζεται. Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο Δ. Κουτσούμπας είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ''κατάπτυστη'' γιατί ανοίγει τον δρόμο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συμφωνία αφήνει παράθυρο στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, επικαλείται την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και κάνει λόγο για αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας».

Στο δικό της φύλλο του Σαββατοκύριακου η εφημερίδα του ΚΚΕ ήρθε να δώσει μια ισχυρή επιβεβαίωση της προαναφερθείσας πληροφορίας. Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» ήταν μια αφίσα με ένα τεράστιο «ΟΧΙ: στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό». Με παρακάτω να ακολουθεί ένα μικρότερο σε μέγεθος «ΝΑΙ: στη φιλία-αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Στο ίδιο φύλλο ο «Ριζοσπάστης» αφιέρωσε έξι σελίδες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όσα θεωρεί ότι συνδέονται μ' αυτή, γεγονός που -πέραν των άλλων- μάλλον εξηγείται ως προσπάθεια εξισορρόπησης, καθώς δημοσιεύει και τις τέσσερις σελίδες της κυβερνητικής διαφήμισης με το κείμενο της συμφωνίας και τη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε η γειτονική χώρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι αλήθεια πως το ΚΚΕ από την αρχή ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κριτική του εδραζόταν στο γεγονός ότι «ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» κι ότι αφήνει «ανοιχτό παράθυρο για να εκδηλωθεί ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμών των γειτόνων», όπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσούμπας πολλές φορές.

Περί μακεδονικής ταυτότητας

Σ' ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της κριτικής του, το ΚΚΕ θεωρούσε ότι ο όρος «nationality» που αναγράφεται στη συμφωνία αντιστοιχεί με (και σημαίνει) την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας. Στην ίδια άποψη επιμένει ακόμη και μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, όπου διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά την ιθαγένεια και όχι την εθνική ταυτότητα των πολιτών της. Επιπλέον το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα και δεν αναφέρεται καθόλου στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει αυτή τη γλώσσα, με αυτό το όνομα, ήδη από το 1977.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι το ΚΚΕ πρώτη φορά προσανατολίζεται σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό (ή με αφορμή το Μακεδονικό) και μάλιστα επικεντρώνοντας την κριτική του προς τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό που υπάρχει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η δε αναφορά του στην προαναφερόμενη αφίσα υπέρ της φιλίας, της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών μάλλον εμποδίζεται από τις δικές του θέσεις: Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα αλλά την αναγνωρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της ΠΓΔΜ καθώς και οι κομμουνιστικές οργανώσεις και κόμματα -όσες και όπου υπάρχουν- στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις
Ενώ τα σενάρια για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας φουντώνουν, καθώς και οι συζητήσεις γύρω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί επιστροφής στην ενισχυμένη αναλογική, αλλά και...
Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: με δικά του συλλαλητήρια για το Μακεδονικό
Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό οργανώνει αύριο το ΚΚΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Λάρισα, και Ρόδο, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» των προηγούμενων ημερών. Το πολιτικό πλαίσιο των συλλαλητηρίων...
ΚΚΕ: με δικά του συλλαλητήρια για το Μακεδονικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι στην κυβέρνηση, όχι στις Πρέσπες
«Παζάρι μεταξύ Τσίπρα - Καμμένου, που βολεύει και τους δύο», χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και καλεί τον ελληνικό λαό «να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί...
Οχι στην κυβέρνηση, όχι στις Πρέσπες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δραγουμάνος των ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ»
​Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας χθες βράδυ στο Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100...
«Δραγουμάνος των ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ χθες το απόγευμα, όπου μίλησε ο γ.γ. της Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκεί παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στα...
«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Συνεκμετάλλευση Αιγαίου υπό το ΝΑΤΟ για χάρη ενεργειακών κολοσσών
Η ευρωΝΑΤΟική στάση καθόρισε την αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας, εκτιμά ο γ.γ. του ΚΚΕ και τονίζει ότι Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην αντιπαράθεση, ο καθένας με τα δικά του συμφέροντα.
Δ. Κουτσούμπας: Συνεκμετάλλευση Αιγαίου υπό το ΝΑΤΟ για χάρη ενεργειακών κολοσσών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας