Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τριγμοί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που πάει σε συνέδριο

Το «ναι» στη συμφωνία που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κ. Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

EUROKINISSI

Τριγμοί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που πάει σε συνέδριο

  • A-
  • A+

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει αφήσει αλώβητο το Κίνημα Αλλαγής οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση τον πολυκομματικό φορέα. Μετά τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο για να καθοριστεί η στάση του κόμματος, αλλά και η θέση της ΔΗΜΑΡ μέσα σε αυτό. Στη βάση της παράταξης απευθύνεται η Φώφη Γεννηματά.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. λίγες ημέρες πριν από τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το «ναι» στη συμφωνία που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κ. Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την επικεφαλής του σχήματος της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά, να δηλώνει πως «κατ' απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, την επόμενη ημέρα της διαγραφής Θεοχαρόπουλου, δήλωσε στα «Νέα»:

«Ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια.Έκανα όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις, ακόμα και παραχωρήσεις, για να το διασφαλίσω. Γι' αυτό κατ' απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία.

Απευθύνομαι στη βάση της παράταξης, στους ιδρυτές προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενιαίος φορέας και να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας».

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να απαντήσει στις πληροφορίες που θέλουν να προσφέρθηκαν ανταλλάγματα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και καταφεύγει στη βάση της παράταξης για να «ολοκληρωθεί άμεσα ο ενιαίος φορέας».

«Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ΄ άλλα κόμματα», σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής για όσα ισχυρίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Θέμα επιστροφής της έδρας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

«Η απομάκρυνση του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με διαγραφή της ΔΗΜΑΡ», δήλωσε στον ρ/σ «Θέμα» ο Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα έθεσε θέμα επιστροφής της έδρας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

«Η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου έγινε μετά την άρνηση του να επιστρέψει την έδρα, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο σύνολο της είχε διαφορετική θέση σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα», ανέφερε.

Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ

Η απόφαση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι του κόμματος και όχι προσωπική, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και εκφράζει την έκπληξή της για το ζήτημα της παράδοσης της βουλευτικής έδρας του Θ. Θεοχαρόπουλου.

«H επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση αφορά τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι είναι του κόμματος και όχι προσωπική» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στο ζήτημα της βουλευτικής έδρας. «Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜΑΡ για το ΝΑΙ. Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή!», σημειώνει και καταλήγει:

«Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν. Ψυχραιμία!»

Οι αναταράξεις στο Κίνημα ξεκίνησαν από την αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιώργος Παπανδρέου που πήρε ξεκάθαρη θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενώ προηγήθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού που δήλωσε «θετικός» σε μία κατ' αρχήν ιδεολογική συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Με καθαρή πλειοψηφία 65% η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, σε συνέχεια της αντίστοιχης της Εκτελεστικής Επιτροπής της, επικύρωσε την οριστική της αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, σταθερός...
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για συντηρητική στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλά ο Θεοχαρόπουλος
Βολές κατά του Κινήματος Αλλαγής και της επικεφαλής του, Φώφης Γεννηματά, επιφύλαξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. Επίσης,...
Για συντηρητική στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλά ο Θεοχαρόπουλος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
Παράλληλες πρωτοβουλίες τόσο από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει κόψει κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συλλογικότητες που επιθυμούν την ενότητα του προοδευτικού χώρου ● Στα σκαριά μια νέα...
Ζυμώσεις εντός, εκτός και επί τα αυτά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαζική αποχώρηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Νέο μαζικό κύμα αποχωρήσεων απ' το Κίνημα Αλλαγής σημειώνεται μια μέρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής, την ώρα που η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο τον χώρο...
Μαζική αποχώρηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ απ' το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θεοχαρόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η συμπεριφορά της Γεννηματά
«Πολιτικά ακατανόητη» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Φώφης Γεννηματά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγορώντας την για «παλαιοκομματικές πρακτικές και μεθόδους που έρχονται από το παρελθόν»,...
Θεοχαρόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η συμπεριφορά της Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαζύγιο κι επισήμως για ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΔΗΜΑΡ
Το τέλος στη συμμαχία του Κινήματος Αλλαγής με τη Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλου, με αποτέλεσμα να...
Διαζύγιο κι επισήμως για ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΔΗΜΑΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας