«Εκλογές εδώ και τώρα», επιμένει να εισηγείται το Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε παρόμοιο πνεύμα με τη ρητορική της Ν.Δ., υποστήριζαν ότι η μοναδική λύση για τη χώρα είναι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μια νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας άφηναν υπονοούμενα ότι θα πρόκειται για «συναλλαγή» που δεν θα είναι καθόλου «αθώα», με βάση το επιχείρημα ότι οι εν δυνάμει πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.
Οπως εξηγούσαν στελέχη του επικοινωνιακού τομέα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους, αυτό που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι ένας «αλληλοεκβιασμός» των δύο κυβερνητικών εταίρων, «ο ένας σε πανελλήνια μετάδοση με συνέντευξη και ο άλλος με σποτάκια», με το γενικό συμπέρασμα να είναι μια εικόνα «άθλια, αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα, γιατί συνδέεται με μείζονα εθνικά θέματα, με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και της Αλβανίας».
Και συμπλήρωναν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας καταφέρει να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πλειοψηφία γυρολόγων-αποστατών, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά σε μια κρίσιμη φάση για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα Επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη, «ο λαός λέει “ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα”, κι αν βρεθούν οι έξι ψήφοι, θα είναι προϊόν συναλλαγής», ενώ επεκτείνοντας τον συλλογισμό τους τόνιζαν ότι μπορεί π.χ. να ενταχθούν αργότερα στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Περί κομματικής πειθαρχίας
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο κόμμα της Κεντροαριστεράς επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους γύρω από το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και την πιθανότητα διαφοροποίησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου σημειώνοντας ότι το μόνο βέβαιο είναι πως το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη συμφωνία και «όλα τα άλλα θα τα συζητήσουμε στην Κ.Ο.».
Επιπλέον, υπενθύμιζαν ότι από τη στιγμή που πρόκειται για πολυκομματικό φορέα, τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για διάφορα σενάρια σε μερίδα του Τύπου, γεγονός που τους υποχρέωσε να αποσαφηνίσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έδειχναν να μην πείθονται από τις αναφορές του πρωθυπουργού για τις ευθύνες της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι οι πράξεις του είναι εκείνες που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική συμπόρευσης με τη δεξιά καραμανλική συνιστώσα «που τον έφερε στην εξουσία». Τέλος, κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση (όπως εξάλλου δεν το είχαν πράξει ούτε το 2015) να στηρίξουν τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά αντιθέτως θα καταθέσουν πρόταση για πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, χωρίς να μπαίνουν σε ονοματολογία.
Από το «go back» στη θερμή υποδοχή
«Δεν είμαστε στην κατηγορία που θα φωνάζει “go back”. Οσοι το φώναζαν θα είναι στο αεροδρόμιο για την υποδοχή». Αυτό ήταν το μήνυμα, με σκωπτική διάθεση, που θέλησε να στείλει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έθεταν ζήτημα προοδευτικών πολιτικών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Επιχειρώντας να αναδείξει την πτυχή της υποχωρητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της υποστήριξε ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ θα μπορούσε να είναι χρήσιμη «εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε μετατραπεί προ πολλού στο πιο πειθήνιο όργανό της». Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αυτό που χρειάζεται είναι προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη κόντρα στις συντηρητικές επιλογές της Γερμανίας και μια πολιτική προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, «θέματα που αποδείχθηκε ότι αδυνατεί να χειριστεί ο κ. Τσίπρας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας