Το τρίπτυχο Συμφωνία των Πρεσπών, Novartis, τρομοκρατία κυριάρχησε ακόμη μία φορά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου εκλογές και χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.
Ζωντανά η ομιλία μου στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. https://t.co/wMPvmFF8Ok
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 9 Ιανουαρίου 2019
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για προσπάθειες θεσμικής εκτροπής από την κυβέρνηση «που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας» και κάλεσε εκ νέου δικαστές και κόμματα της αντιπολίτευσης να «σηκώσουν ανάστημα απέναντι στο παρακράτος Τσίπρα – Πολάκη».
Αναφέρθηκε δύο φορές στην τελευταία άδεια του Δημήτρη Κουφουντίνα και είπε χαρακτηριστικά «Το σκοτεινό πρόσωπο της διακυβέρνησης Τσίπρα ρίχνει βαριά σκιά επάνω στη δημοκρατία μας. Γιατί όταν η δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο για πολιτικές διώξεις, η δημοκρατία απειλείται. Γιατί όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να δέχονται απειλές, η δημοκρατία υπονομεύεται. Γιατί όταν καταδικασμένοι και αμετανόητοι τρομοκράτες, με την ανοχή της κυβέρνησης, κάνουν προκλητικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, σχεδιάζοντας ενδεχομένως το επόμενό τους χτύπημα, η δημοκρατία τραυματίζεται».
Καλώ τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο. Για να προστατεύσουμε τους θεσμούς και για να διαφυλάξουμε την πολιτική ομαλότητα. Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία. Θα αφορούν και την ποιότητα του πολιτεύματός μας. pic.twitter.com/GibQ5eM7hw
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 9 Ιανουαρίου 2019
Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση προς τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «Όσο πιο ανίκανος αποδεικνύεται να επιλύσει τα προβλήματα του λαού, τόσο πιο αδίστακτος είναι στην προσπάθειά του να μείνει στην εξουσία». «Δεν μπορεί να διαλυθεί η χώρα επειδή ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του να φύγει από την εξουσία» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να προσθέσει «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. Δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία».
«Θέλω να προειδοποιήσει τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο. Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και με τις ίδες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες αναμετρήσεις. Στις εκλογές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα η βούληση των πολιτών. Θέλουν δεν θέλουν η χώρα θα αποκτήσει αυτό που χρειάζεται, μια ισχυρή κυβέρνηση που θα εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Έλληνες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για «συνενοχή» στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι αφού διαφωνούσε θα έπρεπε να είχε φύγει από τότε. «Αντιθέτως, έφυγε ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας με κατηγορίες για μυστικά κονδύλια. Μένοντας στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Τσίπρα τον στυλό για να την υπογράψει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και τα όσα ακούγονται για εκλογές τον Οκτώβριο με κυβέρνηση μειοψηφίας σημειώνοντας ότι «θα συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της δημοκρατικής τάξης. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την απώλεια της δεδηλωμένης τον Αύγουστο του 2015 για να προκηρύξει εκλογές».
Σε μια Δημοκρατία δεν υπάρχει κρυφή ή μυστική πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός πρέπει είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, για να δούμε ονομαστικά πόσοι και ποιοι τον στηρίζουν, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική νομιμότητα.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 9 Ιανουαρίου 2019
Περιέγραψε, στη συνέχεια, με τον δικό του τρόπο τους «δύο κόσμους». Τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «των 29 νέων φόρων, 17 περικοπών, του τρίτου και τέταρτου μνημονίου, των capital controls, της καθήλωσης και υποανάπτυξης, του ανίκανου κράτους που οδηγεί σε τραγωδίες και αφήνει τους πολίτες στο έλεος της παρανομίας, των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς δικαίωμα ψήφου, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης των θεσμών, του εμπαιγμού ακόμη και της ίδιας της Εκκλησίας»
«Είναι με άλλα λόγια ο μίζερος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που δύει θέλοντας να παρασύρει τη χώρα στο δικό του σκοτάδι» συμπλήρωσε.
Η πατρίδα μας χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που να εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Έλληνες. Όχι μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που θα χρειαστούν ειδικό συνεργείο για να τους ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους όταν χάσουν τις εκλογές.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 9 Ιανουαρίου 2019
«Απέναντι προβάλλει μια πιο φωτεινή Ελλάδα, της αλήθειας, του αποτελέσματος και της ελπίδας, των λιγότερων φόρων και των επενδύσεων. Του κράτους που λειτουργεί με αξιοκρατία υπέρ του πολίτη. Ο κόσμος της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης που θα προσφέρει ευκαιρίες. Η Ελλάδα της Δημοκρατίας, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, που αυξάνει τον εθνικό της πλούτο γρήγορα προς όφελος όλων των πολιτών. Είναι ο αισιόδοξος κόσμος της Νέας Δημοκρατίας που ανατέλλει καλώντας μαζί του και όλη τη χώρα σε έναν δρόμο αναγέννησης» ήταν η... αισιόδοξη περιγραφή του Κ. Μητσοτάκη για το κόμμα του.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τους έξι άξονες του προγράμματος του κόμματός του:
- Κοινωνία ευκαιρίας για όλους
- Ανοιχτή οικονομία επενδύσεων
- Πολιτικό σύστημα λειτουργικό
- Παιδεία που θα κοιτάει στο μέλλον
- Κράτος όπου το δίκαιο και η ασφάλεια είναι όροι δημοκρατίας
- Ελλάδα ισότιμο εταίρος στην Ε.Ε., μαζί με τον παγκόσμιο ελληνισμό, πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις.
«Με αρετή και τόλμη θα προχωρήσουμε μπροστά. Μαζί μπορούμε. Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε το 2019 χρονιά της αναγέννησης της πατρίδας μας. Καλή δύναμη και καλό αγώνα» ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας