EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβάλλεται η ανακοίνωση των υποψηφίων

Δεν θα ανακοινώσει τελικά αύριο τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επισήμως εξαγγείλει από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος ότι από τις 10 Ιανουαρίου θα ξεκινούσε η δημοσιοποίηση των πρώτων υποψηφίων, οι οποίοι θα ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα νεοεισερχόμενοι στην πολιτική, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας εικόνας ανανέωσης.

Μάλιστα είχε προσδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ημερομηνία της 10ης Ιανουαρίου, συνδέοντάς την με το γεγονός ότι τη μέρα αυτή συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του στην αρχηγία της Ν.Δ.

Αλλά τελικά δεν θα δούμε αύριο ανακοίνωση υποψηφίων, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την αναβάλει. Η επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης αυτής είναι, όπως έλεγαν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ότι η ανακοίνωση των ονομάτων αναβάλλεται «λόγω της αβεβαιότητας που έχουν οδηγήσει τη χώρα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι».

Αντιδράσεις υποψηφίων

Ωστόσο υπάρχει κι ένα άλλο δεδομένο. Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων υποψηφίων που θα έβλεπαν να ανακοινώνονται τα ονόματα των νεοεισερχομένων και οι ίδιοι θα έμεναν στην αναμονή. Αντιδράσεις που προφανώς η ηγεσία της Ν.Δ. θα ήθελε να αποφύγει και ο μόνος τρόπος θα ήταν βέβαια να κάνει πίσω σε αυτήν την, τόσο επίσημα δημοσιοποιημένη, εξαγγελία.

Εν τω μεταξύ σήμερα (στις 16.30) συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη, η νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που αναδείχθηκε από το συνέδριο, ενώ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Μαρία Σπυράκη επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ειδικότερα μίλησε για «αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κάθε μέρα που παραμένει στην κυβέρνηση ζημιώνεται ο τόπος» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά δεν έχουμε δει κυβέρνηση μειοψηφίας και η αποχώρηση του κ. Καμμένου που εξαγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, μέσω νυχτερινών tweets συνεπάγεται την άμεση υποχρέωση του κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης».

Και κάπου εκεί η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., αναφερόμενη στην εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία, άφησε υπόνοιες για τα κίνητρα βουλευτών άλλων κομμάτων που θα μετείχαν σε μια τέτοια πλειοψηφία, τους οποίους χαρακτήρισε «πρόθυμους».

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμα και αν φύγουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση διαθέτει μια νέα πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών» και τον κάλεσε να πει «ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση. Και επίσης να μας ενημερώσει με ποια κίνητρα οι βουλευτές αυτοί εκδηλώνουν 4 χρόνια μετά την προθυμία τους να στηρίξουν την κυβέρνηση».

Δήλωση, η οποία έρχεται όμως μόλις λίγο μετά την προσχώρηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, στη Ν.Δ., ο οποίος ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα δήλωσε ότι θα συνταχθεί με το νέο του κόμμα.

Πρόταση δυσπιστίας

Για το αν η Ν.Δ. θα καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας, η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι το κόμμα της «έχει όλα τα πολιτικά και θεσμικά όπλα στο τραπέζι», ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντησή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Και είναι γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει φτάσει στο σημείο να υιοθετήσει τη θεωρία συνωμοσίας περί ανταλλαγής της συμφωνίας με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η κ. Σπυράκη, λοιπόν, αναφορικά με το αν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη θεωρία αυτή και ενώπιον της κ. Μέρκελ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις».

Οσο για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. στην ξεχωριστή ψηφοφορία στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κ. Σπυράκη απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «μιλάει για ταυτόχρονη διαδικασία, είναι λοιπόν σαφές ότι είναι απολύτως συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Από εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε να το επαναλάβω ότι εφόσον δεν επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει συμφωνία».

Το Μαξίμου αντέδρασε στις δηλώσεις της εκπροσώπου τής Ν.Δ. αναφέροντας: «Η υποκρισία της Ν.Δ., που εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές και τώρα καταγγέλλει δήθεν αβεβαιότητα, ξεπερνά κάθε όριο» και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη «να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του».

Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στους ψηφοφόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που διακαώς επιθυμεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.
Εκβιαστικό εκλογικό δίλημμα
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο».
Υποσχέσεις για ισχυρή ανάπτυξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με άρωμα ΛΑΟΣ και Βενιζέλου τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Τα ονόματα των 419 υποψήφιων βουλευτών της για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσά τους βρίσκονται βέβαια οι 78 σημερινοί βουλευτές του κόμματος οι οποίοι διεκδικούν...
Με άρωμα ΛΑΟΣ και Βενιζέλου τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
Συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την Αχαΐα επισκέφθηκε χθες την Ηλεία. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε αρχικά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ξεναγήθηκε...
Συνεχίζει να ρίχνει τα δίχτυα του στο Κέντρο
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω
Δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του στη διαδικασία ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης παρότι, όπως του επισημάνθηκε, στο παρελθόν είχε δηλώσει σύμφωνος με πολλά άρθρα του.
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω