Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλού ο Αντώνης κι αλλού ο Κώστας

Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» είναι λανθασμένη γιατί οδηγεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση λέει, αποτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με συνομιλητές του

EUROKINISSI

Αλλού ο Αντώνης κι αλλού ο Κώστας

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες -και μάλιστα πολλές- αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει μια παρένθεση». Αυτό φέρεται να πιστεύει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με όσους συζητούν τακτικά μαζί του. Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» είναι για τον πρώην πρωθυπουργό λανθασμένη εκτίμηση που μπορεί να οδηγήσει, όσους την πιστεύουν, σε λανθασμένες πολιτικές πρακτικές.

Ο ίδιος θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα ελληνική Κεντροαριστερά, η οποία, μάλιστα, έχει πλατιά λαϊκή υποστήριξη και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Συνεπώς -πιστεύει ο πρώην πρωθυπουργός- κανέναν δεν συμφέρει να αποτελέσει μια «αριστερή κυβερνητική παρένθεση» καθότι, αν συνέβαινε αυτό, η πολιτική αποσταθεροποίηση που θα ακολουθούσε θα είχε απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ρεαλιστής και θεσμικός

Ο Κώστας Καραμανλής, λένε όσοι τον ξέρουν καλά, είναι ρεαλιστής, είναι πραγματιστής και ήταν πάντοτε θεσμικός. Είναι ιδεολόγος αλλά όχι ιδεοληπτικός. Αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως μία κατάρρευση της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα θα δημιουργούσε τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα πολλαπλάσια και δυσεπίλυτα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε και φυσικά δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη καμία από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα, θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως ο ασκός του Αιόλου από τον οποίο απελευθερώθηκαν οι άνεμοι…

Ο Κ. Καραμανλής, επίσης, δεν πιστεύει ότι οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνητική κρίση.

Η πραγματικότητα αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού -το γεγονός δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευρεία λαϊκή στήριξη και λειτουργεί ταυτόχρονα σταθεροποιητικά στο πολιτικό σύστημα-, δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τα χρονικά περιθώρια και τις απαιτούμενες ανοχές από την κοινωνία ώστε να διαχειριστεί, χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς για την κυβέρνηση, την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση για τη χώρα.

Ο Κ. Καραμανλής, λένε οι συνομιλητές του, δεν πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στο ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Ισως να μπορέσει να απαλύνει τις επιπτώσεις της σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα -κυρίως σε αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο- και να δημιουργήσει μια ασφάλεια στο κατώτερο σημείο. Δηλαδή την αίσθηση και τη σιγουριά ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει πλήρως ή στο μεγαλύτερο μέρος τους τα όσα έχει εξαγγείλει στην προεκλογική περίοδο και στο διάστημα που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα και του κόμματός του, η κυβέρνηση -κατά τον πρώην πρωθυπουργό- είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, από τη στιγμή που το αποδέχεται, στο πλαίσιο των θεσμών (σύμφωνα και με την τρέχουσα ορολογία). Δηλαδή, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που είναι σαφώς οριοθετημένο, με αυστηρούς κανόνες για χώρες σαν την Ελλάδα και το οποίο δεν επιτρέπει ουσιαστικές και κυρίως μονομερείς αποκλίσεις.

Για τον Παυλόπουλο

Στις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης ο Κ. Καραμανλής χρεώνει την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε στενός του συνεργάτης, αλλά κυρίως για τον λόγο ότι η προσωπικότητα του νέου Προέδρου -κατά την άποψη του πρώην πρωθυπουργού- προσθέτει κύρος στον θεσμό, ο οποίος αν και δεν συνοδεύεται από εξουσίες εντούτοις έχει ισχυρό ειδικό και συμβολικό βάρος για τη χώρα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του ότι δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά της. Ο ίδιος δέχεται και συνομιλεί με όλους όσοι το επιθυμούν, ακούει τα πάντα και συνιστά στους πάντες να ενεργούν με σύνεση και ευρύτερη πολιτική ευθύνη. Για τον Κ. Καραμανλή η Νέα Δημοκρατία είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή ο δεύτερος ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος που κάνει την κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργική. Αυτό, συνιστά στους συνομιλητές του, δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.

Στα περί ενδεχόμενης διαδοχής του Αντ. Σαμαρά, αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξη σε συζητήσεις και προβληματισμούς. Δεν παραβλέπει όμως -λένε όσοι γνωρίζουν καλά τις απόψεις του- ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική ηγετική λύση απέναντι στον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ.

Για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα -εξαιρουμένου του ΚΚΕ που αποτελεί αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσης- ο Κ. Καραμανλής δεν βλέπει να σημειώνεται κάτι το αξιόλογο. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιώνεται ως η νέα Κεντροαριστερά, τα κόμματα που προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ δεν έχουν να επιδείξουν κάτι καλύτερο -το αντίθετο θα συμβεί- από αυτό που είναι σήμερα, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός.

Αντίθετα, θεωρεί πως μια επιτυχής διαχείριση της κατάστασης από τη σημερινή κυβέρνηση μπορεί προοπτικά να δώσει πόντους στον χώρο της Κεντροδεξιάς για το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα
Βαριές κατηγορίες κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Στέλιος Πέτσας ύστερα από τη διήμερη παρουσία του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το νήμα των επιθέσεων πήραν στη συνέχεια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Να ευχαριστήσει η Ν.Δ. τον κ. Τσίπρα...
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το ΚΚΕ σχολίασε με επικριτικό τρόπο την αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ: Να ευχαριστήσει η Ν.Δ. τον κ. Τσίπρα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά κατά Τσίπρα με αφορμή την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την πρότασή του για την αντικατάσταση του γραμματέα του...
Αντιπολιτευτικά πυρά κατά Τσίπρα με αφορμή την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Η στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ.
Ταυτόχρονα πυρά κατά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξαπέλυσε το ΚΚΕ, με αφορμή τα άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Economist.
ΚΚΕ: Η στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Διμέτωπος» για την εκλογολογία
ΚΚΕ Σε προσπάθεια απόκρυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρει την υπογραφή τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ν.Δ. αποδίδει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ο Περισσός όλη τη συζήτηση της τελευταίας περιόδου...
«Διμέτωπος» για την εκλογολογία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ
Σκληρή επίθεση εξαπολύει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. με ανακοίνωση της Κ.Ε. καταγγέλλει για το γεγονός ότι «ψήφισε στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για ένα νέο μνημόνιο, με αβάσταχτα μέτρα για την...
Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας