Κάθε περιθώριο συναίνεσης της Νέας Δημοκρατίας στη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει η κυβέρνηση απέκλεισε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλει να “συριζοποιήσει” το Σύνταγμα», ενώ απάντησε στην κυβερνητική πρόταση παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές προς την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ως προϋπόθεση για τη συναίνεση του κόμματός του στη συνταγματική αναθεώρηση θέτει την υπερψήφιση του συνόλου των άρθρων που θα προταθούν από τα δημοκρατικά κόμματα και η κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών να κριθεί στην επόμενη Βουλή από την πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, αφού εξαπέλυσε άλλη μία σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με όλα τα κεντρικά θέματα της επικαιρότητας, την κατηγόρησε ότι «μετατρέπει το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό της ναυάγιο», και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό Ορμπαν της Μεσογείου».
«Ατελέσφορες προτάσεις»
Μίλησε ακόμα για «προτάσεις επικίνδυνες», αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα, για «προτάσεις ατελέσφορες, όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» και για «προτάσεις θεσμικά διαλυτικές», αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ενώ υποστήριξε ότι για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας «δεν χρειάζεται καμία συνταγματική νομοθέτηση. Αρκούν απλές νομοθετικές παρεμβάσεις».
Και ταυτόχρονα επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία εγκάλεσε εμμέσως όταν αναρωτήθηκε «αν, μετά την αναθεώρηση του 2008 –αναθεώρηση περιορισμένης έκτασης– αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία».
Το ίδιο ακριβώς έκανε και θυμίζοντας ότι το 2006 ο ίδιος είχε μαζί με άλλους επτά βουλευτές καταθέσει πρόταση υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Γιατί μπορεί να κατηγόρησε «το κόμμα του κ. Τσίπρα» ότι «τότε σφύριζε αδιάφορα», αλλά με δεδομένο ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί Αλέκου Αλαβάνου, είχε 3,2% και 6 βουλευτές, ο πραγματικός αποδέκτης της δήλωσης Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση Καραμανλή. Ανάμεσα στις προτάσεις της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για:
• Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής (συμφωνεί με την κυβέρνηση, αλλά μιλά για εκλογή από τον λαό μετά από δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αντί για την εκλογή από τον λαό εξετάζεται και η εκλογή από ένα διευρυμένο σώμα, καθώς και η εκλογή με μικρότερη πλειοψηφία στη Βουλή).
• Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
• Νέες αρμοδιότητες και αυτοτελείς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Επιλογή των ανώτατων δικαστικών από τη Βουλή και όχι την κυβέρνηση.
• Αλλαγή του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
• Αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Μηχανισμούς αποτροπής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
• Ενίσχυση επενδύσεων και απαγόρευση φόρων με αναδρομική ισχύ.
• Συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης.
• Διευκόλυνση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας