• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 0.7°C / 6.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI

Πώς ερμηνεύουν τα κόμματα το κοινό ανακοινωθέν

 • A-
 • A+

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου για τα πρώτα βήματα προς τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Εμείς το είπαμε πρώτοι

Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε «την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας». 

Το κόμμα της Πειραιώς σχολιάζει πως «απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».

«Μεγαλοπρεπής kolotoumba»

«Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ. Τσίπρα;» αναρωτιέται το Κίνημα Αλλαγής μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας.

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού», καταλήγει.

«Δεν λύνονται ιστορικές εκκρεμότητες»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου».

«'Αλλωστε, ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια τον 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ο αιώνα» συνεχίζει η ανακοίνωση του Περισσού.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές».

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι « για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».

«Συμφωνήσανε για τα λεφτά»

Αιχμηρός στην κριτική του εμφανίστηκε, μέσω του Alpha, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος σχολίασε ότι δεν επήλθε διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας.

«Συμφωνήσανε για τα λεφτά, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Στο Ποτάμι μιλάμε για διακριτούς ρόλους, για μη παρέμβαση της εκκλησίας στα βιβλία των θρησκευτικών. Για αυτά δεν υπήρξε καμιά συζήτηση χθες»  είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και ζήτησε δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης «ότι δεν υπάρχουν 10.000 κενές θέσεις στο δημόσιο. Γιατί όπως ξέρουμε το πρώτο μέλημά τους είναι να ταΐσουν τα δικά τους παιδιά, και αυτό σημαίνει προσλήψεις που θα εξασφαλίσουν ψήφους».

«Πόση είναι αυτή η αμφισβητούμενη περιουσία για την οποία έγινε λόγoς χθες στη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πούμε και αυτό είναι μια ντροπή της ελληνικής κοινωνίας. Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου κατέληξε μόνο σε ένα μπάλωμα για τα οικονομικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η Ένωση Κεντρώων θα είναι απέναντι»

Ο Μάριος Γεωργιάδης εκφράζει την έντονη αντίθεση της Ένωσης Κεντρώων απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σημειώνοντας 

«Η κυβέρνηση βγάζει τους δέκα χιλιάδες κληρικούς, από το δημόσιο ταμείο, για να μπορεί να κάνει νέους διορισμούς στο δημόσιο, δηλαδή νέα ρουσφέτια και κατά συνέπεια και νέοι ψήφοι για το ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης πως η Ένωση Κεντρώων θα βρεθεί απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν την λεγόμενη "ουδετερότητα", δηλαδή, η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και αναρωτήθηκε, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων "πως ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε η θρησκεία μας να εξισώνεται με δόγματα και αιρέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δοκιμάζεται η «ιερή συμφωνία»
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η κρισιμότερη (εδώ και δεκαετίες) σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. ● Οι 81 μητροπολίτες κλήθηκαν εκτάκτως από τον αρχιεπίσκοπο, με μοναδικό θέμα το...
Δοκιμάζεται η «ιερή συμφωνία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το προσύμφωνο Εκκλησίας – Πολιτείας στην Ιεραρχία
Στην κρισιμότερη σύνοδό της εδώ και δεκαετίες συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας εν μέσω θέσεων και αντιθέσεων, από κληρικούς και λαϊκούς, προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου...
Το προσύμφωνο Εκκλησίας – Πολιτείας στην Ιεραρχία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δι’ ευχών και... συμβιβασμών
​Σε μια συμφωνία που οι συνθήκες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της έχουν μεγάλο βάθος χρόνου προχώρησαν κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος. Για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, κυβέρνηση και...
Δι’ ευχών και... συμβιβασμών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αρνητική η (απούσα) αντιπολίτευση στις προτάσεις Τσίπρα
Η επιδεικτικά απούσα αντιπολίτευση (πλην του Βασίλη Λεβέντη) στην παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος τοποθετείται μέσω ανακοινώσεων. Τι αναφέρουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ,...
Αρνητική η (απούσα) αντιπολίτευση στις προτάσεις Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις που εξέδωσαν επιτίθενται στον πρωθυπουργό με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτικό σταθμό.
Αντιπολιτευτικά πυρά για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την ολιγαρχία
«Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως χρειάζεται η σφυρηλάτηση ενός κυβερνητικού προγράμματος πριν από τις εκλογές, το οποίο δεν θα διαμορφωθεί πίσω από κλειστές πόρτες», επισημαίνει με ανακοίνωσή το ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την ολιγαρχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας