Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαζεμένος με τους πρέσβεις

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μαζεμένος με τους πρέσβεις

  • A-
  • A+

Να θολώσει τη σκληρή γραμμή επιχείρησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πρόγευμα εργασίας που είχε με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών-μελών της Ε.Ε. είχε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κατοικία της πρέσβεως της Αυστρίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το κλίμα οξύτητας που επικρατεί στην Ελλάδα εν όψει εκλογών. Και μη βλέποντας κανένα διχαστικό λόγο στο δικό του κόμμα, «απέδωσε» -σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πειραιώς- «τον διχαστικό λόγο αποκλειστικά στην κυβέρνηση», κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο ότι «καταφεύγουν ακόμα και σε προσωπικές επιθέσεις, καθώς πιστεύουν προφανώς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσουν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους».

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον προσεχή Μάιο και επιδιώκοντας να πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, επανέλαβε ότι «παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Οσον αφορά το δικό του αφήγημα, μίλησε ακόμη μία φορά για «επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης», εφόσον το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, καθώς και για «αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», για «μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», για «προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» και για «ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ» -όπως τα χαρακτήρισε- «όπως το Ελληνικό».

Αναφορικά με το Μακεδονικό, επανέλαβε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή», αλλά μιλώντας τώρα στους πρέσβεις, επέλεξε να κινηθεί σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους και να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «άκρως προβληματική», αντί για το «εθνικά επιζήμια» που συνήθως χρησιμοποιεί.

Αλλά και στο προσφυγικό, όπου η Ν.Δ. θέτει σε καθημερινή βάση θέμα κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της Ε.Ε., ο πρόεδρος του κόμματος περιορίστηκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ανικανότητα να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια» και απλώς να δηλώσει ότι «η τραγική εικόνα που αντίκρισα και προσφάτως στη Σάμο εγείρει πολλά ερωτήματα».

Περί εθνικισμού

Προσπαθώντας, τέλος, να ξορκίσει το φάντασμα του εθνικισμού και του λαϊκισμού που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και διεκδικεί να δίνει αυτό τον τόνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ. «έχει κατορθώσει να είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και -κυρίως- ενωμένες κεντροδεξιές παρατάξεις της Ε.Ε. και μάλιστα σε μια εποχή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού».

Στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. αντέδρασαν κυβερνητικοί κύκλοι, λέγοντας ότι «θα περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, αντί να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πρέσβεις της Ε.Ε., να τους εξηγήσει γιατί στο εσωτερικό διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και στο εξωτερικό στέλνει την κ. Σπυράκη σε μυστικές αποστολές να λέει τα αντίθετα. Να παραδεχθεί με λίγα λόγια πως διαφωνεί όχι με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, αλλά για να αποτρέψει τη διάσπαση της Ν.Δ.».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σκηνοθετημένο το διαζύγιο»
Στο εθνικιστικό ακροατήριο επενδύει εκλογικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακούσετε από τα δικά μου χείλη να καλωσορίζουμε τον...
«Σκηνοθετημένο το διαζύγιο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν έγινε αντιληπτή η «σαφήνεια» της Μέρκελ από τον Μητσοτάκη
Το χάσμα στο Μακεδονικό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντησή τους χθες το μεσημέρι. Κάτι που έγινε...
Δεν έγινε αντιληπτή η «σαφήνεια» της Μέρκελ από τον Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση
Συνεδρίασε η νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., μετά την εκλογή των αιρετών μελών της από το 12ο τακτικό συνέδριο του κόμματος. O Κυριάκος Μητσοτάκης...
Σκληρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δίνει ρέστα για το εθνικιστικό ακροατήριο ο Κυρ. Μητσοτάκης
Να εμφανίσει τον Αντ. Σαμαρά ως... συνέχεια του Κων/νου Μητσοτάκη στην πολιτική του για το Μακεδονικό επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., βάζοντάς τους...
Δίνει ρέστα για το εθνικιστικό ακροατήριο ο Κυρ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επαίσχυντη» η Συμφωνία των Πρεσπών για τον Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Δυτική Μακεδονία για να απευθυνθεί στο εκλογικό ακροατήριο των συλλαλητηρίων για το...
«Επαίσχυντη» η Συμφωνία των Πρεσπών για τον Μητσοτάκη