Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχες χαρακωμάτων στην αυλή της ηγεσίας

Φώφη Γεννηματά,Γιάννης Μαγκριώτης, (κάτω δεξιά) Αγγελος Τόλκας

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχες χαρακωμάτων στην αυλή της ηγεσίας

  • A-
  • A+

Συντροφικά «μαχαιρώματα» και μάχες χαρακωμάτων στον στενό περίγυρο της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής φέρνουν στην επιφάνεια οι αναταράξεις που σημειώνονται -μεταξύ άλλων- και στη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα που αναδεικνύει ανάγλυφα τη σκληρή αντιπαράθεση στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά αναφορικά με το ποια ομάδα στελεχών εκφράζει πιο πιστά την πρόεδρο και έχει το πάνω χέρι στη λήψη των αποφάσεων σημειώθηκε το Σάββατο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την επιλογή του υποψηφίου που θα λάβει το χρίσμα για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

Η συνέλευση των στελεχών ήταν επεισοδιακή, περιελάμβανε ανατροπές ως προς το πρόσωπο που επελέγη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου και πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 100 ατόμων στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών.

H απόσυρση Τόλκα

Το κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση ήταν η απόσυρση -την τελευταία στιγμή- του ενδιαφέροντος να θέσει υποψηφιότητα από τον Αγγελο Τόλκα, πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου επί Γιώργου Παπανδρεου.

Ο 40χρονος δικηγόρος, όπως δημοσίως ανέφερε στη συνεδρίαση των μελών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., είχε έρθει σε συνεννόηση με κορυφαία στελέχη της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας συμφωνήσει μαζί τους να υποστηριχθεί στις προσεχείς εκλογές. Κατονόμασε μάλιστα τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Οθωνα, στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ως τους ανθρώπους που του έκαναν την πρόταση εκ μέρους της προέδρου και εκείνος την αποδέχτηκε.

Υπόγειος πόλεμος

Φαίνεται όμως ότι στο μεσοδιάστημα υπήρξαν κι άλλες παράλληλες διεργασίες από στελέχη στα ανώτερα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία, έχοντας δεχτεί πιέσεις και από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, αποφάσισαν από τη δική τους πλευρά να προωθήσουν έτερο πρόσωπο για την Περιφέρεια.

Το γεγονός αυτό, που έφερε στο προσκήνιο τις επιμέρους κόντρες οι οποίες σοβούν πέριξ της κ. Γεννηματά, επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων: τελικά αντί του κ. Τόλκα, ο οποίος εξωθήθηκε να κάνει πίσω, προτιμήθηκε για επικεφαλής ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος διορίστηκε από τη Φώφη Γεννηματά γραμματέας της Νομαρχιακής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο οποίος παλαιότερα ήταν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ μέχρι και σήμερα θεωρείται άνθρωπος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κομματικές πηγές από τη Θεσσαλονίκη δεν αποκλείουν η επιλογή του, με βασικό χαρακτηριστικό του πολιτικού του προφίλ την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, να αποτελεί μια «παραχώρηση» της αρχηγού της Χαριλάου Τρικούπη στον προκάτοχό της στο πλαίσιο της αρμονικής συνύπαρξής τους το τελευταίο διάστημα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από την πλευρά του, παίρνοντας τον λόγο στη συνέλευση του Σαββάτου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και απεσταλμένος της Χαριλάου Τρικούπη στη διαδικασία της Θεσσαλονίκης, αν και επιβεβαίωσε όσα ανοιχτά είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κ. Τόλκας (σ.σ. για την πρόταση Πρωτόπαπα - Οθωνα προς το πρόσωπό του), εντούτοις τόνισε ότι η εντολή που έχει λάβει από τη Φώφη Γεννηματά είναι να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου.

Επιπλέον φέρεται να επιχείρησε να εμφανίσει τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως αναρμόδια και ότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση της προέδρου, παραδεχόμενος εμμέσως την υποβόσκουσα σύγκρουση απόψεων στο ηγετικό επιτελείο.

Ενα ακόμη στοιχείο, ενδεικτικό του κατακερματισμού σε στρατόπεδα και των αντικρουόμενων παρεμβάσεων από το προεδρικό περιβάλλον, είναι το ότι ο κ. Τόλκας, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ένα τηλεφώνημα από τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, μέλος της Επιτροπής Διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών Εκλογών με ισχυρούς δεσμούς με την ηγεσία, ο οποίος του συνέστησε ότι θα ήταν προτιμότερο να μη θέσει υποψηφιότητα.

Οι λόγοι

Πέρα από τους γενικότερους «μικροεμφυλίους», ως προς τους λόγους του εσωκομματικού αναβρασμού, ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, πρέπει να επέδρασε η πολιτική τακτική για τις προοδευτικές συμμαχίες και δευτερευόντως το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Μια θεματική που σχετίζεται με τον γενικότερο προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται γύρω από τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κεντροαριστερού φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Τόλκας ως γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χειρίστηκε τις υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες με γνώμονα τη δημιουργία ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών και αυτό το μοντέλο είχε σκοπό να υπηρετήσει και ο ίδιος εφόσον ετίθετο επικεφαλής ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα εμφανίζεται να θεωρεί ότι στρατηγικός αντίπαλος πρέπει να είναι η Ν.Δ. και ο δικός της υποψήφιος, νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, αν και ευθυγραμμισμένος με την κομματική γραμμή, είναι σαφώς πιο ήπιος και τάσσεται κατά της πολιτικής των «μακεδονομάχων».

Ωστόσο μια τέτοια προοπτική με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με δυνάμεις από όλο το προοδευτικό φάσμα (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ ή τμήματός του) φαίνεται πως προκάλεσε την αντίδραση παραγόντων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ένα μέρος των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαριλάου Τρικούπη, με συνέπεια ο μέχρι την Παρασκευή βέβαιος υποψήφιος περιφερειάρχης να τεθεί εκτός κούρσας.

«Οff» και ο Μαγκριώτης

Την εκδοχή αυτή ενισχύουν άλλωστε οι πληροφορίες αναφορικά με το ενδιαφέρον που εξέφρασε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να είναι υποψήφιος ενός σχήματος, όχι αυστηρά κομματικού, το οποίο θα προσείλκυε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις και εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ., ανοίγοντας μέτωπο με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μαγκριώτης ζήτησε χρόνο προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες διερευνητικές επαφές.

Ωστόσο ο κ. Κεγκέρογλου του απάντησε ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας από το κομματικό όργανο που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών. Κατόπιν τούτου ο κ. Μαγκριώτης δεν παρέστη καν στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διχασμένο και μετέωρο το Κίνημα Αλλαγής
Αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των εταίρων σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δημιουργούν ένα τεταμένο εσωτερικά κλίμα ● Υστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης ● Μελετούσαν μέχρι αργά...
Διχασμένο και μετέωρο το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γεννηματά για ΠΓΔΜ: Στάση αναμονής μέχρι να έρθει στο φως η συμφωνία
Απευθυνόμενη στα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τους παρακάλεσε να περιμένουν, εκφράζοντας τη θέση που έχει αποφασίσει ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο και η οποία περιλαμβάνει λύση με σύνθετη ονομασία,...
Γεννηματά για ΠΓΔΜ: Στάση αναμονής μέχρι να έρθει στο φως η συμφωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεργασίες (αν...) μετά από εκλογές
Η ενδεχόμενη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με τη σκόπιμη ασάφεια των ΑΝ.ΕΛΛ. πυροδότησε σενάρια που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την πλευρά της...
Συνεργασίες (αν...) μετά από εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ναι στα κορονο-ομόλογα λέει το Κίνημα Αλλαγής
Τη θέση υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ υποστήριξε ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σε τηλεδιάσκεψη, η Φώφη Γεννηματά. Νέα πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την ΠΝΠ για τα εργασιακά.
Ναι στα κορονο-ομόλογα λέει το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»
Αν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ έχει επιλέξει να μην ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αυτές τις «μέρες του πολέμου» κατά του κορονοϊού, δεν κράτησε την ίδια στάση στο ζήτημα της ΠΝΠ για τα εργασιακά.
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σχέδιο με τέσσερις πυλώνες από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον κορονοϊό
Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της ανέδειξε τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος, ζητώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη θωράκιση και...
Σχέδιο με τέσσερις πυλώνες από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας