Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντείνεται η κριτική για το φλερτ με τη Ν.Δ.
ΕUROKINISSI

Εντείνεται η κριτική για το φλερτ με τη Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Εσωκομματικές αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, από την οποία διαφάνηκε ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά.

Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να ηττηθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ «που επιβάλλουν νέες θυσίες και δεσμεύσεις, μοίρασμα της φτώχειας και των επιδομάτων» και να αλλάξουν οι «δυσβάσταχτοι όροι» της μεταμνημονιακής εποχής που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους θεσμούς, αλλά από την άλλη αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε να σημειώσει ότι ψήφος στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βάλει «φραγμό» στην επιστροφή της Δεξιάς, καθώς είναι αδιανόητο τη λύση να αποτελεί «η αυτοδυναμία της Ν.Δ.».

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κυβέρνηση μόνο και μόνο για να συμπληρωθούν οι αριθμοί και να εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη», πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να αποτελέσει τον «καταλύτη» για μια ισχυρή κυβέρνηση «με προοδευτική ατζέντα» και προτεραιότητα να διαπραγματευτεί την αλλαγή των «επαχθών» όρων που συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Επικρίσεις

Για το οφθαλμοφανές... φλερτ με τη Ν.Δ. αντέδρασαν πάραυτα πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας που κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να πει από τώρα ένα «ξεκάθαρο όχι» στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., αλλά και άλλοι κομματικοί παράγοντες, κυρίως προερχόμενοι από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, όπως οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Αφροδίτη Παπαθανάση και Φίλιππος Σαχινίδης, που ζήτησε να υπενθυμίζονται πιο επίμονα οι ευθύνες της δεξιάς διακυβέρνησης για την κρίση στη χώρα.

Περισσότερο επιθετικοί στην επιχειρηματολογία τους ήταν οι στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας που «ενδιαφέρει τον κόσμο», ενώ αναρωτήθηκαν αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρέπει να γίνει ΚΚΕ, δηλαδή να απορρίπτει εξαρχής κάθε σενάριο ανάμειξης σε συνεργατικά κυβερνητικά σχήματα.

Βέλη και από Ραγκούση

Με σημερινή ανάρτησή του στο facebook ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης χαρακτηρίζει την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας «ντοκουμέντο παράδοσης του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στη Ν.Δ .του Κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «αντί να ανακοινώσουν ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν ξανά με τη Δεξιά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, επισημοποίησαν και στη μεταμνημονιακή εποχή την επιθυμία τους να καταστούν συνεργάτες τους».

«Με την ίδια ακριβώς μεθόδευση και τα ίδια πολιτικά τεχνάσματα με τα οποία ο κ. Βενιζέλος έχρισε το 2012 πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Α. Σαμαρά, η κ. Γεννηματά και η Ε.Γ. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσαν ουσιαστικά τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα χρίσουν πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κ. Μητσοτάκη, εάν βεβαίως η Ν.Δ. κερδίσει στις εκλογές. Ουσιαστικά όπως και το 2012, λένε ξανά: "θα προτείνουμε σε όλα τα κόμματα τους όρους μας, επομένως δεν θα φταίμε εμείς που θα τους αποδεχτεί μόνον ο κ. Μητσοτάκης".

»Ωστόσο, η πλέον εξοργιστική πλευρά της ταπεινωτικής αυτής "παράδοσης των όπλων" είναι το γεγονός πως ισχυρίζονται ότι όλα αυτά θα εξελιχθούν στο πλαίσιο μιας προοδευτικής ατζέντας», προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.

Και συμπεραίνει:«Με άλλα λόγια, όχι μόνον ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίζουν να συγκυβερνούν και στη μεταμνημονιακή εποχή με τη Ν.Δ., αλλά τολμούν και δηλώνουν ότι δεν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά για μια κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης.

»Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος εκφυλισμός της ιστορίας, των αρχών και των αξιών του ιστορικού ΠΑΣΟΚ καθώς και της ελληνικής Κεντροαριστεράς από αυτόν που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η κ. Γεννηματά και όσοι αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

»Προσπαθούν να δρομολογήσουν τη μεγαλύτερη ιδεολογική δολιοφθορά στην προοδευτική παράταξη που επιχειρήθηκε ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δεξιός και μια κυβέρνηση υπό αυτόν θα είναι πάντοτε μια συντηρητική κι όχι προοδευτική κυβέρνηση».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζυμώσεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας
Ο Γ. Ραγκούσης έκανε παρέμβαση υπέρ της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., διαφώνησε με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που έχει υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά, ενώ έθεσε το εξής...
Ζυμώσεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς
Σε αλλαγή στρατηγικής, με ταυτόχρονη κατακόρυφη όξυνση της αντικυβερνητικής φρασεολογίας, οδηγείται σταδιακά το Κίνημα Αλλαγής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιλέγει συνειδητά να μην αφήσει ούτε χαραμάδα...
Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
H Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση είναι «μακιγιαρισμένος» ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη τον απορρίπτει.
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
Με ένα ηχηρό και απόλυτο «όχι» απάντησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη Γεννηματά στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν κάθε παράθυρο συναινετικής ψήφισής του.
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων υποσχέθηκε η Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. για το νομοσχέδιο που προωθεί. Στη δημοσιότητα και η πρόταση του κόμματος για την Πολιτική Προστασία.
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας