Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα βήμα πριν τη διάλυση η Ένωση Κεντρώων

ΕUROKINISSI

Ένα βήμα πριν τη διάλυση η Ένωση Κεντρώων

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Ανεξάρτητος βουλευτής είναι και επισήμως ο Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενημερώνοντάς τον για την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τη διάλυση, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για σχέδιο αποστασίας με εμπνευστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή είναι η τέταρτη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, καθώς είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις Μεγαλοοικονόμου, Καρρά και Κατσαντώνη, ενώ μένει να διευκρινιστεί η στάση του Ιωάννη Σαρρίδη, ο οποίος έχει επίσης βρεθεί ένα βήμα πριν από την ανεξαρτητοποίηση, καθώς είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν ο Αριστείδης Φωκάς θα παραμείνει ανεξάρτητος ή θα προσχωρήσει σε άλλα κοινοβουλευτική ομάδα. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του σημειώνει ότι αποχωρεί γιατί θέλει να συνεχίσει μ’ όλες του τις δυνάμεις να παλεύει για το καλό της πατρίδας του και του τόπου του και να υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας «Η αποχώρησή μου συνοδεύεται από τη βεβαιότητα ότι ανταποκρίθηκα πλήρως απέναντι στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και των εν γένει υποχρεώσεων μου απέναντι στο κόμμα. Η έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, η έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, με ανάγκασαν να πάρω τη δύσκολη αυτή απόφαση, να ανεξαρτητοποιηθώ σήμερα, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων».

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει από την ΚΟ και ο Ιωάννη Σαρρίδης τότε η Ένωση Κεντρώων χάνει την κοινοβουλευτική της ομάδας και παύει να θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα, χάνοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Σύμφωνα με τον κανονισμό, μάλιστα, και ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης θα σταματήσει να λογίζεται ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

«Σχέδιο αποστασίας με υπογραφή Μητσοτάκη»

Το κλίμα, φυσικά, είναι βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης επιμένει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποστασίας, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε «το όνειρο του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία περνάει από την πεντακομματική Βουλή. Επιμένω ότι αυτός κρύβεται από πίσω. Είναι γιος κάποιου που διέπραξε τη μεγαλύτερη αποστασία της ιστορίας. Να προσέχει γιατί μετά τις... εκλογές μπορεί να χρειαστεί την Ένωση Κεντρώων και τότε θα μείνει στον πάγκο. Να σταματήσει τις βρωμιές και να γίνει έντιμος».

«Το να αποστατήσεις χωρίς να παραδώσεις την έδρα, είναι ανέντιμο» τόνισε για να προσθέσει «Σε 3-4 μήνες θα φθάσω το 10%. Ίσως περάσουμε και το ΠΑΣΟΚ .Έβαλα εννέα άσημους μέσα στη βουλή. Μέχρι τώρα με πρόδωσαν οι τέσσερις. Δεν φοβάμαι κανέναν να μου φύγει, έχω προσωπική σχέση με τους ψηφοφόρους».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τον βίο της»
Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων, καθώς σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη «πρέπει να τερματίσει τον βίο της το συντομότερο...
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τον βίο της»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Απέναντι» στον προϋπολογισμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη ψήφιση του προϋπολογισμού (2019). Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως η χώρα...
«Απέναντι» στον προϋπολογισμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Φυλλορροεί» η Ένωση Κεντρώων
Εύθραυστη η κοινοβουλευτική παρουσία της Ένωσης Κεντρώων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η δήλωση του Αριστείδη Φωκά περί ανεξαρτητοποίησης και...
«Φυλλορροεί» η Ένωση Κεντρώων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κριτική από τον Β. Λεβέντη, με αναδρομές από το παρελθόν
Ως ίδιο «με τους προηγούμενους του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2018 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης...
Κριτική από τον Β. Λεβέντη, με αναδρομές από το παρελθόν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νέος γραμματέας
Ανακατατάξεις, καραμπόλες και διευθετήσεις σημειώνονται στην Ενωση Κεντρώων στον απόηχο της ανεξαρτητοποίησης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.
Νέος γραμματέας