• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.4°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.6°C / 36.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

 • A-
 • A+

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εξαγγελία του στη ΔΕΘ για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους –με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης– επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνάντηση με την ΚΕΔΕ στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της οποίας, προκειμένου να συσπειρώσει τους αιρετούς που πρόσκεινται φιλικά στη συντηρητική παράταξη, επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επαναφορά του «καλλικρατικού» πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί «πυρήνα» της προγραμματικής δήλωσης του κ. Μητσοτάκη, είναι η μεταφορά των χρημάτων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με παράλληλη περικοπή, έως και αντικατάσταση των πόρων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Η προοπτική πλήρους αντικατάστασης ενισχύεται με βάση τον εκ νέου συμψηφισμό των δύο πηγών εσόδων, στην υπόσχεση της Ν.Δ. ότι «και μετά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ [...] το ποσό που θα μεταφέρεται στους Δήμους υπερκαλύπτει τους ΚΑΠ».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως έχει καταγραφεί στα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», θα προκαλέσει σημαντικές ανισότητες μεταξύ δήμων ακόμα και της ίδιας περιφέρειας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 431%, ο δε Δήμος Αιγάλεω θα μειώσει τα έσοδά του κατά 74%.

Οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ δήμων αστικών κέντρων και ακριτικών δήμων. Χθες –σε αντίθεση με τη ΔΕΘ– ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μίλησε για περικοπή των ΚΑΠ. «Ούτε δεσμεύτηκε για τη μη περικοπή τους», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» μετριοπαθείς αιρετοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υπολογίσει την πλήρη εφαρμογή της εξαγγελίας του το 2021. Από τότε και έπειτα η δημοτική αυτοδιοίκηση θα μπορεί «να καθορίζει –ενδεχομένως μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε– το ύψος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια να μπορεί, προφανώς με τη βοήθεια του κράτους, να εισπράττει αυτούς τους φόρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους αιρετούς.

Το μεταβατικό στάδιο

Για το μεταβατικό στάδιο, σύμφωνα με τη Ν.Δ., ο ΕΝΦΙΑ θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδίδεται άμεσα στους δήμους. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη δημιουργία του λεγόμενου μηχανισμού δημοσιονομικής εξισορρόπησης για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δήμων.

Είναι προφανές ότι η εξαγγελία Μητσοτάκη δεν είναι ακόμη πλήρως καταρτισμένη. Στη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε στην ΚΕΔΕ τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για τη «βέλτιστη εξειδίκευση» της πρότασης. Ενδεχομένως να αποτελεί και το μοναδικό πρώτο σημείο συμφωνίας. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ δείχνει επιφυλακτική απέναντι στην εξαγγελία Μητσοτάκη.

Ναι μεν βλέπει ως θετικό βήμα τη μεταβίβαση πόρων από τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας (σ.σ.: δεν μιλά για ΕΝΦΙΑ) στους δήμους, αλλά:

● Επαναφέρει την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εσόδων των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζητά ενίσχυση της χρηματοδότησής τους για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας.

● Προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι ΚΑΠ από έσοδα φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς θα προκύψουν «καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς».

● Στη μοναδική φορά που χρησιμοποιεί τον όρο ΕΝΦΙΑ, η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για έναν φόρο που «από μόνος του είναι κοινωνικά άδικος κι αντιαναπτυξιακός» και «δεν συνάδει με την έννοια της φορολογικής αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».

Πολιτική ανάγνωση μερίδας αιρετών είναι ότι η εξαγγελία Μητσοτάκη στοχεύει στην παγίωση του ΕΝΦΙΑ και τη μεταφορά του πολιτικού κόστους της επιβολής του στους δημάρχους.

Από πλευράς μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε το θέμα της θέσπισης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος μέσω του «Κλεισθένη 1», με τον κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναλαμβάνει ότι θα αποτελέσει «νόμο στον πρώτο μήνα» μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης Ν.Δ. η επαναφορά του εκλογικού συστήματος που ίσχυσε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προφανώς και υπήρξε μερίδα μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που υποστήριξε την εξαγγελία Μητσοτάκη στη βάση της φορολογικής αποκέντρωσης.

Πλούσιοι και φτωχοί

Μία εξαγγελία «πρόχειρη», όμως «πολιτικά συνεπής με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. «Δημιουργεί ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι αν δεν έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτό το μέτρο είτε να παραδώσουν μέρος των κεντρικών αρμοδιοτήτων τους, βασικές λειτουργίες τους, σε ιδιώτες», πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Με αφορμή το αλαλούμ που επικράτησε προ ημερών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι να... εξειδικεύσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. την εξαγγελία του, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «το χάος στη Ν.Δ. με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους έχει καταντήσει τραγέλαφος».

«Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν στη Ν.Δ., είναι η πρόθεση ελάφρυνσης των οικονομικά ισχυρών», συμπλήρωσαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
Στον διαχωρισμό των δήμων σε... πατρίκιους και πληβείους και μάλιστα με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό...
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο πρόεδρος νίκησε, τα μέλη έχασαν ηχηρά
Ο Γιώργος Πατούλης εξελέγη άνετα περιφερειάρχης, αλλά τα στελέχη της παράταξής του στην ΚΕΔΕ γνώρισαν οδυνηρές ήττες στους δήμους τους, ορισμένοι εξ αυτών με ανατροπή.
Ο πρόεδρος νίκησε, τα μέλη έχασαν ηχηρά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έκτακτο επίδομα» χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ο Μητσοτάκης
Δριμεία κριτική κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έκτακτο επίδομα» χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ο Μητσοτάκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σκληρή μάχη στη Μεταμόρφωση
Αμφίρροπο ντέρμπι αναμένεται στις προσεχείς εκλογές στον Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου τρεις παρατάξεις διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο.
Σκληρή μάχη στη Μεταμόρφωση
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν την ψηφίζει ούτε... ο άντρας της
Αναταράξεις προκάλεσε η εσπευσμένη ανακοίνωση υποψηφιότητας για τον Δήμο Αμαρουσίου της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη. Το πρωτοφανές σκηνικό όπου σύζυγος του «εκλεκτού» της Ν.Δ. για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της...
Δεν την ψηφίζει ούτε... ο άντρας της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αδειασμα» Πατούλη σε Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εάν περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θέλουμε πατερούληδες να μας πουν πόσους θα...
«Αδειασμα» Πατούλη σε Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας