• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%

Από τη συνάντηση στα γραφεία της Πειραιώς

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμένει στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο Μητσοτάκης

 • A-
 • A+

Μετά την πολιτική τρικυμία στη Ν.Δ. για το θέμα της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο πρόεδρος της είχε συνάντηση σήμερα στην Πειραιώς με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κατά την οποία τάχθηκε υπέρ μεταφοράς του φόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ενδυναμωθεί η αυτονομία, η διαφάνεια και ανταποδοτικότητα.

Στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ με στόχο την βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασης και αναφέρθηκε στην εξαγγελία που έκανε στην 83η ΔΕΘ για τη μεταφορά το 2021, μετά από μία μεταβατική περίοδο. 

«Έχω ακούσει αρκετή κριτική ότι η πρότασή μας έχει ζητήματα συνταγματικότητας» συμπλήρωσε ο ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης, και αφού διάβασε το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος, ισχυρίστηκε το εξής:

«Η μεταρρύθμιση κάνει για πρώτη φορά πράξη την επιταγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος που είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Είναι εμβληματική μεταρρύθμιση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και προφανώς για να πετύχει χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό, τόσο στη μεταβατική περίοδο, όσο και στη συνέχεια».

«Κάνει πράξη χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της» είπε για να προσθέσει ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην των δήμων αλλά σε συνεργασία μαζί τους, σε αντίθεση -όπως είπε- με την κυβέρνηση που «συστηματικά εργαλειοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδοκώντας άλλα οφέλη».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ που πήραν τον λόγο, φέρεται να τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους υπέρ της προτεινόμενης αλλαγής και ο πρόεδρος της σημείωσε πως πρόκειται για μία θετική βάση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ν.Δ. και των δήμων.

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Ο Γιώργος Πατούλης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, είπε ότι πιστεύει στη φορολογική αποκέντρωση και γενικότερα στην αποκέντρωση, αλλά αυτό πρέπει να σημαίνει πρόσθετους πόρους στους δήμους και όχι αφαίρεση ή μείωση των τωρινών.

Όμως, υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν έχουν μηχανισμό για την είσπραξη αυτού του φόρου, γι αυτό είπε, πρέπει να συνεχιστεί να τον εισπράττει το κράτος αλλά να τον αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του και να μην παρακρατεί μέρος του, όπως συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς όμως περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Τόνισε ότι είναι θετικό ότι ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, σημειώνοντας ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρότητα και όχι να αποτελέσει «μέρος της κόντρας του διπολισμού».

Επίσης, ζήτησε οι πόροι αυτοί που θα συνεισφέρουν οι δημότες να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα αλλά και εξορθολογισμό του συνόλου των φόρων και τελών που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία.

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, χαρακτήρισε ατεκμηρίωτες τις σχετικές προτάσεις που διατύπωσε στην ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είπε ότι είναι απόρροια «της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Σχολής Σκέψης που παρουσίασε εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίρμπα, αυτό για το οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν «μεταφορά ευθυνών στη Αυτοδιοίκηση με λιγότερους πόρους σ΄αυτήν και παγίωση των διαφορών μεταξύ των δήμων». Επίσης, ανάφερε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει θετικά δείγματα, όπως με τον «Φιλόδημο», «χωρίς να έχει προχωρήσει σε μεγάλες τομές». Από τη «Λαική Συσπείρωση» η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι η παράταξή τους διαφωνεί ριζικά με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση που γίνεται η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ. 

«Πρόχειρη η πρόταση Μητσοτάκη»

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στην πρόταση Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντάς τη «πρόχειρη» τόσο όσον αφορά στον σχεδιασμό, όσο και σε σχέση με το ιδεολογικό περιεχόμενο, που είναι «απολύτως συνεπής στις βασικές προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, δηλαδή εκχώρησης βασικών λειτουργιών των δήμων σε ιδιώτες».

Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105,5» ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι θα δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι αφού δεν θα έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτόν τον φόρο, είτε να παραδώσουν σε ιδιώτες μέρος βασικών λειτουργιών τους, όπως καθαριότητα, προνοιακές υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες, οδοφωτισμό.

«Η εκχώρηση βασικών λειτουργιών των δήμων σε ιδιώτες, είναι πολύ επικίνδυνη για τις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης αναφέροντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με απώλεια για τους δήμους της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Με το βλέμμα στις κάλπες ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η αντιπαράθεση κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 να γίνουν με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους κάνοντας λόγο για διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο προγραμματικών προτάσεων σχετικά με την αυτοδιοίκηση.

Ανέφερε δε ότι στον αντίποδα βρίσκεται «μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αναπτυξιακή ενίσχυση των δήμων με αύξηση κατά 5% φέτος, σε σχέση με το 2017, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», για έργα τοπικών υποδομών, τα οποία δεν υλοποιούνταν εδώ και δεκαετίες (ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ)». 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έκτακτο επίδομα» χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ο Μητσοτάκης
Δριμεία κριτική κατά των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έκτακτο επίδομα» χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ο Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θα κάνει τις εκλογές... δημοψήφισμα
Την πρόθεσή του να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο. Εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή του να κρίνει ο λαός τη συμφωνία για το...
Θα κάνει τις εκλογές... δημοψήφισμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εξαγγελία του για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους –με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης– επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, στη...
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παραμένει υπό επεξεργασία το σχέδιο της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ
Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρεί να κατευνάζει την αναστάτωση...
Παραμένει υπό επεξεργασία το σχέδιο της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
Στον διαχωρισμό των δήμων σε... πατρίκιους και πληβείους και μάλιστα με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό...
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χειροκρότησαν και τη... «σφαλιάρα» οι δήμαρχοι
Προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. αποδείχθηκε το συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. υποσχέθηκε ενισχυμένη αναλογική και ιδιωτικοποιήσεις. Εντυπωσιακό το χειροκρότημα από δημάρχους του κόμματος στην......
Χειροκρότησαν και τη... «σφαλιάρα» οι δήμαρχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας