Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νόμο Κατσέλη και για τη Ν.Δ. θέλει ο Άδωνις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νόμο Κατσέλη και για τη Ν.Δ. θέλει ο Άδωνις

  • A-
  • A+

Ρύθμιση των δανείων των κομμάτων, με κάτι αντίστοιχο του νόμου Κατσέλη ή του PSI ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., σε βάρος της οποίας φέρεται να έχει προσφύγει η Τράπεζα Πειραιώς, συγκρίνει τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων με τα δάνεια πολιτών και το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του σήμερα (Τετάρτη) στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «τρομακτική σπέκουλα» και εξήγησε το σκεπτικό του, με βάση το οποίο ζητά ρύθμιση των δανείων της Ν.Δ.

«Τι λέει η Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές της όταν χρεοκόπησε από το '10 και μετά; Και στους ιδιώτες πιστωτές της και στους δημόσιους θεσμικούς πιστωτές της, τι λέει; Λέει ότι δανείστηκα υπερβολικά πολλά χρήματα την εποχή της ευμάρειας, ότι και εσείς ως δανειστές δεν ήσασταν προσεκτικοί και μου δανείζατε περισσότερα απ' ό,τι εγώ μπορούσα να πληρώσω. Γι' αυτό το λόγο αιτούμαι για να μπορώ να επιβιώσω, διαγραφή του χρέους. Και πετύχαμε διαγραφή χρέους με το PSI, 107 δισεκατομμύρια και με τους θεσμικούς περίπου 30 δισεκατομμυρίων τόκους».

Στην επισήμανση, δε, αν ζητάει διαγραφή χρεών, απάντησε: «Μην προτρέχετε σε κάτι που δεν είπα. Λέω, όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε το νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα, και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση.

Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειο του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά τα κόμματα; Δεν το καταλαβαίνω. Εκτός αν θέλουμε κόμματα πάντα εξαρτημένα».

Ανέφερε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «τρεις φορές διαγραφή». «Το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαγράψει χρέος τραπεζικό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 178 εκατομμύρια δραχμές, την εποχή που τα διέγραψε, είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σημερινά, ίσως και παραπάνω. Άρα το μόνο κόμμα που έχει διαγράψει τραπεζικά χρέη και άρα με τη λογική του λαϊκισμού έχει φορτώσει αυτό το χρέος στις τράπεζες και άρα στον ελληνικό λαό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι επί της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ν.Δ. έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας της από 8,5 εκατομμύρια ευρώ στα 2 εκατ. και έχει παραχωρήσει το σύνολο της εκλογικής επιχορήγησης στις τράπεζες και «ζει» από τις εισφορές των μελών της.

Στο μεταξύ, δεν έχει κοινοποιηθεί στη Ν.Δ απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος, διευκρίνιζαν πηγές της Πειραιώς στον απόηχο των δημοσιευμάτων αλλά και ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα θαλασσοδάνεια του κόμματος.

Σύμφωνα με τις γαλάζιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση».

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως τα τελευταία τρία χρόνια η Ν.Δ. είναι απολύτως οικονομικά αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της. Σημείωναν επίσης ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης διοχετεύεται στην αποπληρωμή των χρεών.

Έντονη αντίδραση από Μαξίμου

Για «θράσος» έκανε λόγο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφερόμενο στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και εξαπολύοντας πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να παραχωρήσει τις συντάξεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πετώντας στον Καιάδα την πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Σήμερα ο Αντιπρόεδρός του είχε το θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής ζήτησε διαγραφή των δανείων της ΝΔ, άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει.

Ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα περί καταδικαστικής απόφασης κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα δάνειά της στην Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας τα εύλογα ερωτήματα που προκαλούνται και για τα οποία η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ως συνήθως, τηρεί σιγή ιχθύος».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η εν λόγω εξέλιξη «αναδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής του παλαιού πολιτικού συστήματος με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το μέγεθος της υποκρισίας και του θράσους της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Σημειώνεται, δε, πως το συνολικό πόσο που οφείλει η Ν.Δ. στις τράπεζες υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ!», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει ρητά αν η θέση Γεωργιάδη είναι και θέση της ΝΔ» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 για τα δάνεια των κομμάτων.

Όπως είπε, θα έπρεπε «να είχε βγει η ΝΔ επίσημα και ο Κ. Μητσοτάκης να "αδειάσουν" τον αντιπρόεδρο της ΝΔ σχετικά με την πρότασή του για τα δάνεια των κομμάτων, ειδικά την ημέρα που έχει βγει η είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κερδίσει πρωτόδικα αγωγή σε βάρος του συγκεκριμένου κόμματος».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επαναφέρει η Ν.Δ. το θέμα Καλογρίτσα
Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με τη δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα, συντηρώντας έτσι το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο της επικαιρότητας....
Επαναφέρει η Ν.Δ. το θέμα Καλογρίτσα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για κυβερνητικό τρίγωνο διαπλοκής μιλά η Ν.Δ.
Σε μία προσπάθεια να αποδομήσει το αποκαλούμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και να δείξει ότι κι η σημερινή κυβέρνηση έστησε το δικό της «τρίγωνο της διαπλοκής», η Ν.Δ. υιοθετεί δημοσιεύματα που κάνουν...
Για κυβερνητικό τρίγωνο διαπλοκής μιλά η Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
Στην απάντηση που έδωσε ο Κων. Μητσοτάκης για να ξεκαθαρίσει το θέμα του δανείου της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων», δεν εξηγεί γιατί ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, δηλώνει μέτοχος της...
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Προσπάθεια συσκότισης της κυβέρνησης για τις τραπεζικές χρεώσεις»
Το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων αλλά και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κρύβει την πραγματική της...
«Προσπάθεια συσκότισης της κυβέρνησης για τις τραπεζικές χρεώσεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπέρογκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις
Την πρακτική της δανειοδότησης των «θαλασσοδανείων» είχε αναδείξει και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων. Χωρίς να διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον...
Υπέρογκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτός πόλεμος Πολάκη - Στουρνάρα
Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη χορήγηση δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την Αttica Bank, ο πρωτοφανής τηλεφωνικός διάλογος ανάμεσα στον διοικητή της ΤτΕ,...
Ανοιχτός πόλεμος Πολάκη - Στουρνάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας