Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν βάζουμε ταφόπετρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν βάζουμε ταφόπετρα

  • A-
  • A+

Ιστορικά στελέχη, πρώην και νυν βουλευτές, εκπρόσωποι της νέας γενιάς, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χθες το «παρών» στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Μπορεί η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ να είναι πλέον το Κίνημα Αλλαγής, εκείνο που ωστόσο αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν ότι στην πραγματικότητα η ψυχή του εγχειρήματος ήταν και θα είναι το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το παραδέχτηκε, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά. «Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής, με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ» είπε στην ομιλία της.

Μια επιπλέον επιβεβαίωση ότι «Καλό το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά σαν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει», σχόλιο που κάνουν μεταξύ σοβαρού και αστείου στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν το καταπράσινο φόντο με τη μορφή του Ανδρέα σε περίοπτη θέση, καθώς και το σύνθημα της εκδήλωσης «Οι αξίες και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ, ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον».

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με τις επιλογές μας θέλουμε να βάλουμε ταφόπετρα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών», η απάντηση της προέδρου του στις «Κασσάνδρες» ή και τους καχύποπτους που έχουν προεξοφλήσει το τέλος του ιστορικού κόμματος.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος της διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς ήταν μια από τις βασικές «κατηγορίες» των εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεων, με πιο ενδεικτική περίπτωση το Ποτάμι, που τελικά αποχώρησε. Εκ των υστέρων, από τη Σεβαστουπόλεως θα μπορούσαν να πουν, ακούγοντας τα όσα υποστήριξε χθες η Φώφη Γεννηματά, ότι δικαιώνονται για την κριτική τους που έφερε το διαζύγιο.

Συμβολικά και διόλου τυχαία επελέγη ως χώρος το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της εθνικής ενότητας απέναντι σε κάθε διχαστική πρακτική. «Εθνική και κοινωνική αφύπνιση τώρα. Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία καταλόγισε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. διχαστικές λογικές.

Οπως συνηθίζεται σε τέτοιες συναθροίσεις, τα πηγαδάκια ήταν πολλά και οι κουβέντες ανάμεσα στους «συντρόφους» αρκετά ενδιαφέρουσες, παρά την αφόρητη ζέστη στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος. Εντός του κτιρίου όπου φιλοξενήθηκαν οι τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, με θέματα «Πατριωτισμός», «Δημοκρατικοί θεσμοί» και «Κοινωνική συνοχή», η κατάσταση –από άποψη θερμοκρασιών– ήταν υποφερτή και σαφώς καλύτερη.

Δημοσκοπήσεις, εκλογές και υποψηφιότητες αποτέλεσαν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τις περισσότερες συζητήσεις. «Βγήκε κανένα καινούργιο γκάλοπ; Πώς τα πάμε» ρώτησε ένας υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ σε μια δημοσιογραφική και πολιτική ομήγυρη. «Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τις συντάξεις; Θα τις κόψει ή θα καταφέρει να τις γλιτώσει;» αναρωτήθηκε κάποιος άλλος...

«Πότε βλέπεις να γίνονται εκλογές; Μάιο, Σεπτέμβριο του ’19 ή νωρίτερα;», προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τα μέλη μιας έτερης παρέας. Εξίσου πολλά και τα «στοιχήματα» για τις λίστες με τους υποψηφίους βουλευτές. Ποιος θα πάει πού, ποιοι θα είναι στο Επικρατείας και ποιοι βλέπουν προς Ευρωβουλή...

Αναφορικά με το κλίμα που εισέπραττε κάποιος ουδέτερος παρατηρητής, δεν ήταν ούτε υπερβολικά πανηγυρικό ούτε όμως και αρνητικό, όπως είχε συμβεί παλαιότερα σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ έδειχναν αισιόδοξα, αλλά και προσγειωμένα στη δύσκολη πραγματικότητα ενός μικρού σε εκλογική δύναμη φορέα, με την ελπίδα ότι «υπάρχει αύριο». Επίσης, δεν θα έβρισκες άνθρωπο στους συγκεντρωμένους που να σχολίαζε έστω μετριοπαθώς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική της ηγεσίας ήταν εμφανές ότι έχει επηρεάσει καταλυτικά την άποψη της βάσης του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης.

Σε αυτή την επιθετική γραμμή κινήθηκε στον λόγο της και η Φώφη Γεννηματά, συντηρώντας τη σκληρή φρασεολογία του τελευταίου διαστήματος. «Ο κύκλος του παλιού κλείνει οριστικά με την παρακμή του Τσίπρα. Κύριε Τσίπρα, το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ο,τι και να κάνεις, κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις, ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους και τα αζήτητα. Είμαστε αποφασισμένοι και δίνουμε καθημερινά τη μάχη κόντρα στους παραχαράκτες της Ιστορίας και θα την κερδίσουμε».

«Εχουν πια τελειώσει»

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε: «Δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε προοδευτικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων με μοναδικό κριτήριο την παραμονή στην εξουσία. Ο,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει. Στις ερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν». Εκτίμησε, δε, ότι πράττει ορθά και σύμφωνα με το παράδειγμα του Ανδρέα Παπανδρέου. «Εχω ισχυρή πεποίθηση ότι αυτούς τους δρόμους που ακολουθώ και ακολουθούμε θα επέλεγε ο ιστορικός ιδρυτής και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο μιας νέας εποχής» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων, η κ. Γεννηματά έριξε βέλη στη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι «λύση για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς» και «ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Ν.Δ.».

«Στρατηγικός μας αντίπαλος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη Δεξιά και τη συντήρηση», τόνισε με άρθρο του («Τα Νέα») ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο σημείωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο εναγκαλισμός με ακροδεξιές δυνάμεις, η υιοθέτηση ενός απολίτικου τακτικισμού και η ενεργός στήριξη της πελατειακής λογικής ακυρώνουν την επιδίωξη της ηγεσίας του η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων να επιτευχθεί στο δικό της γήπεδο».

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος ενώ απουσίαζαν οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. Επίσης, από τα ιστορικά στελέχη παραβρέθηκαν οι Αντ. Λιβάνης, Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Τσούρας, Απ. Κακλαμάνης, Κ. Λαλιώτης, Αλ. Ακριβάκης, Σ. Βαλυράκης, Δ. Κρεμαστινός, Κ. Γείτονας, Κ. Σκανδαλίδης, καθώς και οι Ν. Ανδρουλάκης, Μ. Καρχιμάκης, Κ. Μπατζελή, Φ. Σαχινίδης, Π. Ευθυμίου, Γ. Δρυς και άλλοι.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τίνος είναι ο Ανδρέας, ρε παιδιά;
Σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου; Το ερώτημα αυτό, πέρα από τις εύλογες εγκωμιαστικές αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του, επιχείρησαν να απαντήσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο...
Τίνος είναι ο Ανδρέας, ρε παιδιά;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το παρασκήνιο για τον νέο γραμματέα
Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη και ποιοι λόγοι οδήγησαν τη Φώφη Γεννηματά να καταλήξει στον 27χρονο ΠΑΣΠίτη με σπουδές στο LSE  Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται και οι ενστάσεις για...
Το παρασκήνιο για τον νέο γραμματέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ρόλο στον νέο φορέα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά. Δυσαρέσκεια και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε...
Με ρόλο στον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το τιμόνι στη Φώφη Γεννηματά
Mε ποσοστό περίπου 57,17% έναντι 42,83% που έλαβε ο αντίπαλός της, Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη ηγέτιδα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς - Μεγάλη και πάλι η συμμετοχή, ψήφισαν 155.600...
Το τιμόνι στη Φώφη Γεννηματά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας