Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψάχνουν Δίοδο για ηθικό πλεονέκτημα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν Δίοδο για ηθικό πλεονέκτημα

  • A-
  • A+

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έχει επενδύσει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης απέναντί της και να αποσύρει τους προβολείς της δημοσιότητας από οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στελέχη της.

Ετσι χθες η πολιτική της δραστηριότητα περιορίστηκε γύρω από την προσπάθειά της να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στον ισχυρισμό ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης για την παραγραφή πταισμάτων και πλημμελημάτων με ποινές μέχρι δύο ετών που ψηφίστηκε το 2016 με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ήταν «φωτογραφική» προκειμένου να παραγραφεί το αδίκημα της χρήσης πλαστού πιστοποιητικού για το οποίο κατηγορούνταν ο αδελφός του πρωθυπουργού.

Αλλά βέβαια η ρύθμιση αυτή, η οποία επηρεάζει πάρα πολλές διαφορετικές υποθέσεις, δεν αποτελεί πρακτική μόνο της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί κοινή πρακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η πραγματικότητα, όπως θα δούμε, είναι ότι η συγκεκριμένη πράξη θα είχε παραγραφεί ούτως ή άλλως με τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά, τον οποίο υπογράφει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Τον τόνο για τη Ν.Δ. έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση, καθώς και ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Real FM. Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή δεν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης διέκοψε την αποφώνηση της συνέντευξης από τον Ν. Στραβελάκη, προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα, αντιτείνοντας ότι «αυτό είναι το νούμερο ένα θέμα της ημέρας», με τον δημοσιογράφο να απαντά: «Σύμφωνα με τη γνώμη σας».

Οι ισχυρισμοί Σπυράκη

Ειδικότερα η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι «η τεχνική εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Και γι’ αυτό, το 2015, ο αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη». Και ισχυρίστηκε ότι «τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο».

Τη γραμμή αυτή περί «φωτογραφικού νόμου» είχε πρώτος υποστηρίξει το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης υπογράφει τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά. Και χθες στον Real FM, προκειμένου να υποστηρίξει τα όσα είχε δηλώσει, ισχυρίστηκε ότι η «φωτογραφική» διάσταση αφορά το όριο της ποινής των δύο ετών που βάζει ο νόμος του 2016 στην παραγραφή των πταισμάτων και των πλημμελημάτων.

Ετσι δήλωσε ότι «ήρθε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και άλλαξε τον νόμο στις 3 Αυγούστου, όταν όλοι πηγαίναμε για διακοπές [...] ίσα ίσα για να αυξηθεί ο χρόνος από τον έναν χρόνο στα δύο χρόνια της παραγραφής έτσι ώστε να πιάνουν και τον αδελφό του πρωθυπουργού».

Ας δούμε το ιστορικό. Η ρύθμιση αυτή (Ν. 4411/2016) που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την παύση του αξιόποινου πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι και τις 31.3.2016 και για τις οποίες προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη. Είχε προηγηθεί ο νόμος 4043 επί κυβέρνησης Παπαδήμου με υπουργό Δικαιοσύνης τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και η οποία αφορούσε πράξεις που είχαν τελεστεί μέχρι 31.12.2011 και για τις οποίες προβλεπόταν ποινή μέχρι ενός έτους.

Κι έπειτα επί κυβέρνησης Σαμαρά με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χαρ. Αθανασίου ψηφίστηκε ο νόμος 4198/2013 που αφορούσε την παραγραφή πταισμάτων και πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι 31.8.2013 και για τα οποία προβλέπεται ποινή μέχρι ενός έτους.

Με υπογραφή... Μητσοτάκη

Η ημερομηνία της πράξης της χρήσης πλαστού πιστοποιητικού, για την οποία κατηγορούνταν ο αδελφός του πρωθυπουργού, Δ. Τσίπρας, είναι τον Μάρτιο του 2012 και για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ποινή μέχρι ενός έτους.

Με λίγα λόγια, η υπόθεση αυτή δεν επηρεάζεται από τον τελευταίο νόμο, αφού θα είχε παραγραφεί ούτως ή άλλως με τον νόμο του 2013, τον οποίο υπογράφει και ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε δήλωση πάνω στο ζήτημα προχώρησαν χθες τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσίπρας και Ζανέτ Τσίπρα, λέγοντας ότι «επειδή τις τελευταίες ημέρες η Ν.Δ. διοχετεύει σε ΜΜΕ, που τη στηρίζουν, αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, επισημαίνεται ότι η συκοφαντία είναι αστικό και ποινικό αδίκημα, δεν δικαιολογείται από κανένα αντιπολιτευτικό μένος και θα αντιμετωπιστεί στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Μαξίμου, αναφέροντας ότι «οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης του αρχισυντάκτη των εφημερίδων του κ. Μαρινάκη -και παρεμπιπτόντως αρχηγού της Ν.Δ.- καθώς και της βοηθού του, κ. Σπυράκη, θα δοθούν από τους θιγόμενους εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Και προσέθεσε ότι «όλοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν γιατί η Ν.Δ. εφευρίσκει ανύπαρκτα σκάνδαλα. Η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία η Ν.Δ. την καταδίκασε, η υπόθεση Novartis ωριμάζει και εγκυμονεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το “πόθεν έσχες” του».

► Με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί στις 13.30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οκτώ νέα πρόσωπα
Να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τους οποίους θέλει να προσελκύσει, είναι το πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Οκτώ νέα πρόσωπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερωτήματα για τις τριπλές εκλογές
Η Μαρία Σπυράκη ζήτησε από την κυβέρνηση να διασαφηνίσει τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό ή λίστα, τις ακριβείς ημερομηνίες της κάλπης στους ΟΤΑ, τον υποχρεωτικό αριθμό των υποψηφίων και την...
Ερωτήματα για τις τριπλές εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανταρτοπόλεμος» από Νέα Δημοκρατία
Η Πειραιώς προσαρμόζει διαρκώς το αφήγημά της στον κεντρικό στόχο: να φύγει η «ανίκανη κυβέρνηση». Και επειδή η συναίνεση στη Βουλή για τα αυθαίρετα δεν τη βοηθάει, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε αυτό το θέμα...
«Ανταρτοπόλεμος» από Νέα Δημοκρατία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απάντησε χωρίς να απαντήσει!
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, απέφυγε για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία στο Μακεδονικό εάν γίνει πρωθυπουργός. Ερώτημα που τίθεται έντονα...
Απάντησε χωρίς να απαντήσει!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιχτός πόλεμος Νέας Δημοκρατίας - «Δημοκρατίας»
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε εμμέσως τους ψηφοφόρους της να μη διαβάζουν την εφημερίδα! Στην αντεπίθεση ο εκδότης της: Τα «νέα ηγετικά στελέχη» της Ν.Δ. «έχουν συνηθίσει φαίνεται οι...
Ανοιχτός πόλεμος Νέας Δημοκρατίας - «Δημοκρατίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας