• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αποκαταστάσεις στελεχών του ΚΚΕ

 • A-
 • A+

Δόθηκαν το περασμένο Σάββατο στη δημοσιότητα οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ που συγκλήθηκε στις 23 Ιουνίου για να συζητήσει και να εγκρίνει τον αναθεωρημένο πρώτο τόμο του δοκιμίου της κομματική ιστορίας για την περίοδο 1918-1949. Στις αποφάσεις περιλαμβάνονται οι κομματικές αποκαταστάσεις -η απόδοση δηλαδή της κομματικής ιδιότητας μετά θάνατον- στον Αρη Βελουχιώτη και στους αξιωματικούς του Δημοκρατικού Στρατού Γιώργο Γεωργιάδη και Γιώργο Γιαννούλη.

Πριν από εφτά χρόνια, τον Ιούλιο του 2011, σε μια παρόμοια κομματική συνδιάσκεψη (που συζήτησε τον δεύτερο τόμο της κομματικής ιστορίας για την περίοδο 1949-1968) είχε απορριφθεί η κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη με το σκεπτικό ότι ξεκινώντας νέο αντάρτικο μετά τη Βάρκιζα παραβίασε το καταστατικό του κόμματος στο ζήτημα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και της κομματικής πειθαρχίας. Τότε ο Αρης είχε αποκατασταθεί μόνο πολιτικά, δηλαδή το ΚΚΕ τού είχε αναγνωρίσει πως είχε δίκιο στη διαφωνία του με τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Το σκεπτικό με το οποίο τώρα το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Αρη Βελουχιώτη εδράζεται στην εκτίμηση ότι ναι μεν αυτός είχε παραβιάσει το καταστατικό του κόμματος, αλλά το είχε παραβιάσει και η ηγεσία που τον διέγραψε καθώς «η συλλογική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων (Π.Γ. και Κ.Ε.) ήταν ανεπαρκής, με ανάλογη επίδραση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ».

Βέβαια αυτή η εκτίμηση περί παραβίασης των αρχών συλλογικής λειτουργίας του κόμματος στην περίοδο της Κατοχής, στην απελευθέρωση, στον Δεκέμβρη και στη μεταβαρκιζιανή περίοδο έχει εκφραστεί -κι έχει αποτυπωθεί σε επίσημα κείμενα του ΚΚΕ- εδώ και δεκαετίες. Που σημαίνει ότι δεν λήφθηκε υπόψη το 2011.

Γεωργιάδης - Γιαννούλης

Στις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης για Γεωργιάδη και Γιαννούλη υπογραμμίζεται ότι το 1958 υπήρχαν σχέδια αποφάσεων αποκατάστασής τους, αλλά στο κομματικό αρχείο δεν βρέθηκαν οι σχετικές τελικές κομματικές αποφάσεις.

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 1962 στο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος», που έβγαινε στην πολιτική προσφυγιά, δημοσιεύτηκε άρθρο του Πάνου Δημητρίου, μέλους τότε του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Η προσωπολατρία στο ΚΚΕ και η πάλη για την εξάλειψη των συνεπειών της».

Στο άρθρο αυτό -που αναμφίβολα ήταν άρθρο γραμμής και είχε επίσημη κομματική σφραγίδα- ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «Τεράστια εργασία διεξήγαγε η Κ.Ε. και για την εξέταση όλων των κατηγοριών που στην περίοδο του ανώμαλου καθεστώτος είχαν απευθυνθεί σε βάρος μελών της Κ.Ε. και πολυάριθμων άλλων στελεχών και μελών του κόμματος.

Η Κ.Ε. ακύρωσε αποφάσεις της παλιάς καθοδήγησης για διαγραφή ή καθαίρεση μελών της Κ.Ε., που αποδείχτηκαν αβάσιμες και αδικαιολόγητες. Ταυτόχρονα αποκατέστησε τη μνήμη των συντρόφων Γ. Σιάντου, Ν. Πλουμπίδη, Κ. Καραγιώργη, Ν. Βαβούδη, Αρη Βελουχιώτη, Γ. Γιαννούλη, Γ. Γεωργιάδη κ.ά.». Τίποτα επομένως δεν αποκλείει οι αποκαταστάσεις που κάνει σήμερα το ΚΚΕ να είναι, για ορισμένα πρόσωπα, διπλές ή και συμπληρωματικές παλιότερων.

Στην περίπτωση που είναι συμπληρωματικές τίθεται το ερώτημα: Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τους Σιάντο, Πλουμπίδη και Καραγιώργη; Η αποκατάστασή τους το 1958 (9η Ολομέλεια της Κ.Ε.) αφορούσε την αποκατάσταση της μνήμης τους, το ότι δεν ίσχυαν οι κατηγορίες σε βάρος τους πως ήταν πράκτορες του αντιπάλου -κοινώς χαφιέδες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές κατά πάντων από Μακρόνησο
Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και σε όλες τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εξαπέλυσε χθες από τη Μακρόνησο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος, που...
Βολές κατά πάντων από Μακρόνησο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ουκρανία στοχοποιεί στελέχη του ΚΚΕ!
Στοχοποίηση στελεχών του από την ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πέτρο Ποροσένκο, επέβαλε κυρώσεις σε 105 νομικά πρόσωπα και 388...
Η Ουκρανία στοχοποιεί στελέχη του ΚΚΕ!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανεπιθύμητος» ο Μπλίνκεν - Μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. Στο στόχαστρο η πρεσβεία των ΗΠΑ. Συνθήματα ενάντια σε ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ανεπιθύμητος» ο Μπλίνκεν - Μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ο λαός μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις
Αγωνιστικό το μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος για το νέο έτος με αναφορές σε λαϊκούς αγώνες και δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις απέναντι σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε..
ΚΚΕ: Ο λαός μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Δ. Κουτσούμπας και άλλα κομμουνιστικά κόμματα τίμησαν τον Άρη Βελουχιώτη
Οι κομματικές αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο της 31ης αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας.
Ο Δ. Κουτσούμπας και άλλα κομμουνιστικά κόμματα τίμησαν τον Άρη Βελουχιώτη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συλλαλητήριο για τις βάσεις
Σε συγκέντρωση ενάντια στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία καλούν σήμερα το ΠΑΜΕ, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, σωματεία και οργανώσεις.
Συλλαλητήριο για τις βάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας