Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τυχοδιωκτισμός α λα Μητσοτάκη

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φορά στολή «μακεδονομάχου» και αρνείται προσχηματικά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο Κίνημα

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τυχοδιωκτισμός α λα Μητσοτάκη

  • A-
  • A+

Στο θέμα του Μακεδονικού η Φώφη Γεννηματά κατέφυγε σε μια επιλογή ακραίου καιροσκοπισμού, παρόμοια με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αφ’ ενός τη φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με όλους τους εταίρους της στο Κίνημα Αλλαγής και αφ’ ετέρου την οδηγεί σε πολιτικό διαζύγιο με τις αρχές τις προόδου και του πατριωτισμού που διατείνεται ότι πρεσβεύει η ίδια και ο φορέας του οποίου ηγείται.

Κατ’ αρχάς, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια που είχε θέσει για να στηρίξει τη συμφωνία ικανοποιούνται στο σύνολό τους (σύνθετη ονομασία erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση και ακύρωση των αλυτρωτικών στοιχείων), εντούτοις ανακοίνωσε ότι την απορρίπτει. Προσχηματικά και ως άλλοθι χρησιμοποίησε τα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας των γειτόνων, καθώς και αυτό της πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με κίνδυνο –όπως υποστήριξε– να δημιουργηθούν αρνητικά τετελεσμένα για την Ελλάδα.

Παραπλήσια επιχειρηματολογία, αν και με μεγαλύτερη ένταση, έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., τον οποίο ακολούθησε εκ των υστέρων η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, συμφωνώντας επιπλέον μαζί του και με την πρόταση μομφής που υπέβαλε κατά της κυβέρνησης. Κατάφερε έτσι να μειώσει ακόμη περισσότερο την απόστασή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας ταυτόχρονα την ήδη «παγωμένη» απόφαση του συνεδρίου για τις ίσες αποστάσεις στην κατάψυξη… Και φυσικά, έριξε ακόμη λίγο νερό στον μύλο όσων προεξοφλούν τη μελλοντική τους συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Επιπροσθέτως, κάνοντας κατάχρηση του αρχηγικού προνομίου της, όπως εξάλλου είχε πράξει και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης για να μην εκδοθεί κοινή απόφαση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας (5 υπέρ της συμφωνίας και 1 κατά), τελεσιγραφικά απαίτησε από το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ να στοιχηθούν πίσω της υπέρ της πρότασης μομφής. Και αυτό συνέβη, διότι διαφορετικά θα σήμαινε αυτομάτως το πρόωρο τέλος της κοινής πορείας τους…

Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση αυτή προκάλεσε έκρηξη οργής στην πλευρά Θεοδωράκη, που προέβη στο εξής αιχμηρό σχόλιο: «Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη. Και τώρα καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή τού ενός! Οταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Σε αυτό το μήκος κύματος ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το Κίνημα Αλλαγής σε αυταρχικό κόμμα. Ωστόσο, παράγοντες και από το ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν ότι τα δείγματα του κακώς νοούμενου αρχηγισμού είχαν φανεί από την εποχή που είχε ξηλώσει εν μιά νυκτί όλα τα εκλεγμένα όργανα της Χαριλάου Τρικούπη επειδή μία πτέρυγα του κόμματος θέλησε να θέσει ένα ζήτημα σε ψηφοφορία.

Ομως με την επιμονή της η επικεφαλής του ομοσπονδιακού φορέα της Κεντροαριστεράς δεν δίστασε να δημιουργήσει μια νέα σοβαρή εσωτερική κρίση στον χώρο του οποίου ηγείται και να προκαλέσει καινούργιες υποψίες περί διάσπασης. Ειδικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη το γυαλί της μεταξύ τους πολιτικής σχέσης ήταν ήδη ραγισμένο από την ημέρα που η κ. Γεννηματά επέλεξε να αιφνιδιάσει τον ίδιο και τους άλλους μετέχοντες στο σχήμα, ζητώντας εκλογές «εδώ και τώρα».

Γι’ αυτό και δεν άργησαν να γεννηθούν απορίες σχετικά με το ενδεχόμενο να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Οπως άλλωστε πληροφορείται η «Εφ.Συν.», ορισμένα άτομα από τον ευρύτερο κύκλο των συνομιλητών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκαν εν θερμώ να «πάρει κεφάλια». Προς το παρόν, δεν έδειξε να τους ακούει, οι εισηγήσεις πάντως δεν πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων…

Εκ μέρους της Σεβαστουπόλεως δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της συνύπαρξης και συγκεκριμένα για την απροκάλυπτη πασοκοποίηση του εγχειρήματος. Και υπό αυτό το πρίσμα, παραδέχονταν ότι όλα είναι πιθανά, ακόμη και αποχώρηση, εφόσον αυτό το status quo διατηρηθεί αναλλοίωτο.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί σχετίζεται με το ποια είναι η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που δεν διστάζει να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της νεοσύστατης παράταξης, που σχεδόν ταυτίζεται σε ρητορική και κατεύθυνση με τη Ν.Δ. και παράλληλα τσαλακώνει κάθε ίχνος προοδευτισμού και μεταρρυθμιστικής διάθεσης που όπως ισχυρίζεται διαπνέει το εγχείρημα;

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα από τα τελευταία χαρτιά-πολιτικά απονενοημένα διαβήματα του φορέα να μπορέσει να επιβιώσει μέσω της έντονης και απόλυτης αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμής. Πιο ειδικά, στο κεφάλαιο του Μακεδονικού, αποκαλύπτεται ότι ουδέποτε το ηγετικό επιτελείο πίστεψε πραγματικά στην επίλυση του χρόνιου εθνικού προβλήματος, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγούσαν.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι κομματικές προβλέψεις έπεσαν έξω, η επόμενη γραμμή άμυνας ήταν η απόρριψη του σχεδίου και η επένδυση στο λεγόμενο «πατριωτικό» ακροατήριο, με σκοπό να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Αλέξη Τσίπρα στη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια τακτική με προφανή χαρακτηριστικά παλαιοκομματισμού, που στοχεύει να ικανοποιήσει το κοινό του βαθέος ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στον βωμό της ψηφοθηρίας την προοπτική μιας θετικής, εθνικά επικερδούς έκβασης στη διένεξη με την ΠΓΔΜ. Ερχεται δε σε αντίθεση με την πραγματικά πατριωτική-προοδευτική αντίληψη που προτάσσει την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, ενάντια στις πατριδοκάπηλες-δημαγωγικές κορόνες, αντίστοιχες με τις κραυγές στα κόμματα της δεξιάς συντήρησης σε Αθήνα και Σκόπια.

Ενδεικτικές ήταν οι βολές του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι εκείνος δεν θα γίνει άλλη μια «κατσαρίδα» της πολιτικής και «όσοι επιπόλαια υποκύπτουν στις σειρήνες του πολιτικού κόστους θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα».

Τι κι αν το Κίνημα Αλλαγής κινήθηκε πάλι σε αντιπαραθετική τροχιά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές όπου ανήκει και των οποίων ο επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ότι η συμφωνία συνιστά επιτυχία για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, «κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από 25 χρόνια»; Απ’ ό,τι φαίνεται αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους...

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά
Από τα σενάρια συναίνεσης στις ψυχρές σχέσεις και τις αιχμές για τον εκλογικό νόμο, τον οποίο θα καταψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ρευστότητα και για το θέμα της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
Με ένα ηχηρό και απόλυτο «όχι» απάντησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη Γεννηματά στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν κάθε παράθυρο συναινετικής ψήφισής του.
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόβα νυφικού
Δοκιμές συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία έβαλε ως όρο συμμετοχής της Κεντροαριστεράς σε κυβερνητικό σχήμα την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο έχει δεσμευτεί...
Πρόβα νυφικού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ναι στα κορονο-ομόλογα λέει το Κίνημα Αλλαγής
Τη θέση υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ υποστήριξε ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σε τηλεδιάσκεψη, η Φώφη Γεννηματά. Νέα πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την ΠΝΠ για τα εργασιακά.
Ναι στα κορονο-ομόλογα λέει το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»
Αν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ έχει επιλέξει να μην ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αυτές τις «μέρες του πολέμου» κατά του κορονοϊού, δεν κράτησε την ίδια στάση στο ζήτημα της ΠΝΠ για τα εργασιακά.
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας