• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.6°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.1°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  64%

Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου: Μάνια Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αννα Αμπατζόγλου (συντονίστρια), Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας και Αλέκος Αλαβάνος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενότητα ενάντια στον... ζουρλομανδύα του ευρώ

 • A-
 • A+

«Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει καταλυθεί πλήρως, σε όλες της τις εκφάνσεις. Και το λέω πολύ κομψά, καθώς έχουμε καθεστώς Ερντογάν» είπε ο Π. Λαφαζάνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα 10 βασικά σημεία της «Πρωτοβουλίας 114» «για τη συνεργασία, την κοινή δράση και την ενότητα». Σε αυτήν συμμετέχουν 114 πρόσωπα και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων οι Μανώλης Γλέζος, Περικλής Κοροβέσης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κάτια Γέρου, Κυριάκος Κατζουράκης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Γιώργος Ρωμανιάς, Νίκος Χουντής κ.ά.

Ομιλητές ήταν και οι Αλέκος Αλαβάνος, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας και Μάνια Παπαδημητρίου και διαβάστηκε μήνυμα του καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη – όλοι μέλη της Πρωτοβουλίας. Ο σκοπός της περιγράφεται σε ένα κείμενο 10 σημείων, όπου αναγράφεται το εξής: «Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος».

Αυτό το «αρχιπέλαγος» θα έχει ως βάση την «αμεσοδημοκρατία, τη σεμνότητα, το πείσμα, τη φιλοδοξία, τη φιλοξενία, τη φιλοπατρία» είπε ο Α. Αλαβάνος. Επιπλέον, στα 10 αυτά σημεία εμπεριέχονται και: η έξοδος από το ΝΑΤΟ, από την Ε.Ε. και από την ευρωζώνη (ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτήρισε το ευρώ «ζουρλομανδύα»), η βαθιά διαγραφή χρέους «με αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων», η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η εθνικοποίηση των ΔΕΚΟ και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση «με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομματικοποίησης, διαφθοράς, ατιμωρησίας», η συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, η πλήρης ρήξη με τους δανειστές, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ζήτησης. Ολα τα παραπάνω έχουν στόχο την «ανακοπή και ανατροπή της σημερινή κατάστασης».

Η «Πρωτοβουλία 114» θα επιχειρήσει κάθοδο στις εκλογές, «αν και το εγχείρημα δεν προέκυψε από μαθηματίστικες εκλογικές πράξεις» (Α. Αλαβάνος), αφού πρώτα όμως συγκεντρώσει έως 30 Σεπτεμβρίου «την κριτική στήριξη των πολιτών και φυσικά περισσότερες υπογραφές στήριξης» (Ν. Βαλαβάνη), μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου που αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες μέρες.

Αντί για απάντηση, επίθεση

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως από τα όσα μέσα ενημέρωσης παραβρέθηκαν, στο μόνο που επιτέθηκε ο Α. Αλαβάνος ήταν η «Εφ.Συν.». Συγκεκριμένα, στις δύο ερωτήσεις που διατυπώσαμε, λάβαμε την εξής απάντηση από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (έπειτα από αρκετά λεπτά σιωπής από όλους): «Να απαντήσω τώρα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” που προσωπικά τη θεωρώ όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;» είπε, ενώ οι παριστάμενοι τον χειροκρότησαν.

Οι ερωτήσεις μας ήταν οι εξής: «Ενώ δεν υπάρχει κανένα ιστορικό αντίστοιχο σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, κάποιος να αναλαμβάνει ένα κράτος-μη κράτος, μη δημοκρατικό, στο όρια της καταστροφής κ.λπ., όπως ακούστηκε από όλους σας, και να κάνει τόσο βαθιές ρήξεις και τομές, ενώ παράλληλα να υπόσχεται πως άμεσα θα υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία, ποια στοιχεία είναι αυτά που έχετε στο πρόγραμμά σας ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ιστορικό πρώτο παράδειγμα;». Και: «Οπως είπε και η κ. Βαλαβάνη, το ελληνικό χρέος σε ευρώ θα αποπληρωθεί το 2060. Αν βγούμε από το ευρώ, πότε και πώς θα γίνει αυτή η αποπληρωμή;».

Στην επίθεση του κ. Αλαβάνου απαντήσαμε λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε τους χαρακτηρισμούς. Ισως ωστόσο πράγματι να έχει χαθεί η δημοκρατία, όπως λέτε. Ωστόσο όλοι σας έχετε δώσει πολλές φορές συνέντευξη σε αυτό το “όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως λέτε». «Σας παρακαλώ, δεσποινίς, μη σχολιάζετε» μας είπε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος συνέχισε κάνοντας λόγο για το «ιστορικό πρώτο της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015».

Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισαν και ο κ. Λαφαζάνης και η κ. Βαλαβάνη και όταν ρωτήσαμε αν θα δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας τελικά, πιο ήπια, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρίνισε πως «θα γίνει παύση πληρωμών στο χρέος και διαπραγμάτευση με τους δανειστές χωρίς καμία υποχώρηση». «Εντός Ε.Ε. δηλαδή;» ρωτήσαμε. «Σας είπα, θα επέλθει ρήξη» απάντησε, καταλήγοντας πως «είναι καιρός να εκλείψει η δραχμοφοβία. Η αλλαγή νομίσματος θα γίνει για το καλύτερο».

Τον λόγο πήρε έπειτα δημοσιογράφος από «Τα Νέα» του ομίλου Μαρινάκη, στον οποίο δεν επιτέθηκε κανείς, ούτε έγινε κανένα σχόλιο για την εφημερίδα στην οποία δουλεύει.

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μνημονίων»
«Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει καταλυθεί πλήρως» δήλωσαν μέλη της Πρωτοβουλίας 114 «για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα», κ.κ. Αλέκος Αλαβάνος, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης...
«Να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μνημονίων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Για το εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη φταίει και η Ε.Ε.!
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο της κριτικής του ΚΚΕ μπαίνει η Ε.Ε. Μπορεί να παίρνει μέρος στις ευρωεκλογές και να βγάζει και ευρωβουλευτές, ωστόσο το Κόμμα έχει σαφή θέση και αυτή είναι ενάντια στην...
ΚΚΕ: Για το εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη φταίει και η Ε.Ε.!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεύτερο κείμενο θέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο
Εκκινώντας από τη σημερινή κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στην πανδημία και τις αφορμές που έδωσε σε κυβερνήσεις για δραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές.
Δεύτερο κείμενο θέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θησαυρίζουν οι ιδιώτες στην υγεία με τη «βούλα» Ε.Ε. - κυβέρνησης
Ερώτηση κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ όσον αφορά τον εξαναγκασμό των εργαζομένων σε ατομική ανάληψη του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - κάτι...
Θησαυρίζουν οι ιδιώτες στην υγεία με τη «βούλα» Ε.Ε. - κυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πλαστογραφεί την Ιστορία η Ε.Ε.»
Φέτος, για ακόμη μία φορά, η Ε.Ε. εξισώνει προκλητικά τον κομμουνισμό με τον φασισμό, καθώς έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών...
«Πλαστογραφεί την Ιστορία η Ε.Ε.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑ.Ε.: Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα
Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη λήξη των εργασιών της 5μερης συνόδου της Ε.Ε., η ΛΑ.Ε. πήρε θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και για το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΛΑ.Ε.: Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας