• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI

«Να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μνημονίων»

 • A-
 • A+

«Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει καταλυθεί πλήρως» δήλωσαν σήμερα (Δευτέρα) σε συνέντευξη Τύπου, μέλη της Πρωτοβουλίας 114 «για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα», κ.κ. Αλέκος Αλαβάνος, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Μάνια Παπαδημητρίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία «meeting point» όπως διευκρίνισε ο Α. Αλαβάνος, δηλαδή ένα «σημείο συνάντησης όσων δεν έχουν λεκιάσει τα χέρια τους και την ψυχή τους με μνημόνια. Όλοι αυτοί, παρά τα όποια λάθη έχουν κάνει, είναι ευπρόσδεκτοι στο εγχείρημα αυτό» είπε.

Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας περιγράφεται σε ένα κείμενο των 10 σημείων, όπου αναγράφεται πως: «Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι' αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος». Αυτό το «αρχιπέλαγος» θα έχει σαν βάση την «αμεσοδημοκρατία, τη σεμνότητα, το πείσμα, τη φιλοδοξία, τη φιλοξενία, τη φιλοπατρία» είπε ο Α. Αλαβάνος.

Επιπλέον, στα 10 αυτά σημεία εμπεριέχεται η έξοδος από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη, η βαθιά διαγραφή χρέους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η εθνικοποίηση των ΔΕΚΟ και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση, η συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, η πλήρης ρήξη με τους δανειστές, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ζήτησης.

Το κείμενο αυτό υπογράφουν 114 πρόσωπα και συλλογικότητες, «μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικολογικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, συνεργατικές, για τα δικαιώματα», όπως είπαν συγκεκριμένα, μεταξύ των οποίων οι Μανώλης Γλέζος, Περικλής Κοροβέσης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κάτια Γέρου, Κυριάκος Κατζουράκης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής κ.α.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο σύμβολο»

«Ζούμε σε ένα καθεστώς Ερντογάν» είπε ο Π. Λαφαζάνης. «Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει ιστορικά χαρακτηριστικά πιστεύω, καθώς έρχεται να ενώσει δυνάμεις με τις όποιες μεταξύ τους διαφορές, αλλά με κοινά στοιχεία». Επίσης μίλησε για τον Αρη Βελουχιώτη, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ένα νέο σύμβολο».

Ο κ. Λαπαβίστας χαρακτήρισε το ευρώ «ζουρλομανδύα», είπε πως «πρέπει να εκλείψει επιτέλους η δραχμοφοβία» και τόνισε πως «θα γίνει παύση πληρωμών στο χρέος και διαπραγμάτευση με τους δανειστές (σ.σ. Με τους οποίους θα έρθουν σε ρήξη, όπως είπε), χωρίς καμιά υποχώρηση. Η αλλαγή νομίσματος θα γίνει για το καλύτερο. Ξέρουμε πως θα γίνει – να είστε βέβαιοι γι' αυτό», αν και δεν διευκρίνισε αυτό το «πώς».

Η Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθάρισε πως μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα λειτουργεί (από 25 Ιουνίου μάλλον) μία διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα μπορούν να υπογράψουν υποστηρικτικά στην Πρωτοβουλία 114 όσοι θέλουν και να κάνουν «κριτική και παρατηρήσεις» και έκανε λόγο για το «σοκ και τραύμα του καλοκαιριού του 2015 από ένα κράτος – μη κράτος».

Τέλος, η Μάνια Παπαδημητρίου είπε πως η χώρα βρίσκεται στα όρια μιας καταστροφής και πως υπέγραψε «γιατί θέλω ν' αγωνιστώ μετωπικά για τη λαϊκή κυριαρχία». Επίδης διαβάστηκε μήνυμα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη από τη Θεσσαλονίκη.

EUROKINISSI

Δέκα Σημεία για τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση και την Ενότητα - Κείμενο Υπογραφών

"Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό", ανήκουν στον λαό "και ασκούνται από τον λαό"

Εθνικό Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού, Κορυσχάδες Ευρυτανίας, 27 Μαϊου 1944

Εμείς, όσες κι όσοι, υπογράφουμε αυτό το κείμενο:

Πρώτο: Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την άγρια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά και με τον εξευτελισμό της Ελλάδας, αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το τέλος του τρίτου προγράμματος δεν εγκαινιάζει καμία ανάπτυξη και απαλλαγή από το μνημονιακό καθεστώς και την ξένη κηδεμονία. Από το 2010, πέρα από το πάγιο καθεστώς εξάρτησης της σύγχρονης εποχής, οι κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα σε καθεστώς άμεσης επιτροπείας για δεκαετίες, σε κατάσταση στασιμότητας και αναπτυξιακής καθήλωσης. Η κρίση είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, επικοινωνιακή, αξιακή, δηλαδή καθολική, κρίση πολιτισμού. Η πατρίδα μας βρίσκεται εν κινδύνω.

Δεύτερο: Γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας διαθέτει άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης και πλούτου, φτάνει να αξιοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και όραμα οι υποδομές του που σήμερα λεηλατούνται, το διψασμένο για δημιουργία ανθρώπινο δυναμικό του, η στρατηγική γεωγραφική του θέση, ο φυσικός του πλούτος. Εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες μεγάλων ιστορικών, εθνικών και κοινωνικών αγώνων του λαού μας, από τις ιστορικές στιγμές θυσίας και ανιδιοτέλειας, από την πολύτιμη κληρονομιά δημιουργικού πνεύματος  και επινοητικότητας που μας έρχονται από το βάθος του ιστορικού  παρελθόντος αυτού του τόπου.

Από την ικανότητα του λαού μας όχι απλώς να επιβιώνει με αξιοπρέπεια σε ένα διεθνές περιβάλλον, αλλά να δημιουργεί επαναστατικές καινοτομίες στους πολιτικούς θεσμούς, την επιστήμη, τα γράμματα και την τέχνη. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καταδικάσει σε λήθη την ιστορική μας μνήμη.

Τρίτο: Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της οικονομίας και της πατρίδας μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε εμπεριστατωμένες συλλογικές και ατομικές μελέτες, στηριγμένες στη διεθνή εμπειρία,  που μπορούν να φέρουν μια ουσιαστική υπέρβαση της ύφεσης και της επακόλουθης στασιμότητας ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες.

Για μας κάθε πρόγραμμα απαιτεί τη συμμετοχή και τη σφραγίδα του λαού, που συστηματικά έχει τεθεί από τρόικα και κυβερνήσεις σε ζώνη αποκλεισμού. Οι Ελληνίδες κι Έλληνες επιστήμονες καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, την ερευνητική τους πείρα, τις δημιουργικές ιδέες με στόχο την ανοικοδόμηση μέσα από τα σημερινά ερείπια και την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Τέταρτο: Κρίνουμε ως άμεσα αναγκαία: Την τόνωση της ενεργού ζήτησης. Την ταχεία αποκλιμάκωση της φορολογίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Την παράλληλη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την ανακούφιση του λαού, κι ιδιαίτερα τη στήριξη των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Την αύξηση των επενδύσεων στον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα. Τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου με την απαλλαγή του προϋπολογισμού από τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και με τη χρήση των νομισματικών εργαλείων, αποδομώντας έτσι τη λογική ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν χρήματα».

Την προώθηση, με αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων, μιας βαθιάς διαγραφής χρέους. Την ταχεία, με αυτόν τον τρόπο, μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και αμοιβής. Την εξυγίανση και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα σε δημόσια βάση, που θα στηρίζει τις νέες αναπτυξιακές πολιτικές.

Τον σχεδιασμό μιας μεσοπρόθεσμης βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής για την αλλαγή της στρεβλής δομής της οικονομίας. Την ενεργή συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση από την οποία είναι στην ουσία απούσα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει τελικά την εθνικοποίηση των ΔΕΚΟ και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Πέμπτο: Θεωρούμε ότι οι νέες πολιτικές απαιτούν την κατάκτηση και εδραίωση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είμαστε με υπερηφάνεια πολίτες της Ελλάδας και με αξιοπρέπεια πολίτες της ηπείρου μας και του κόσμου. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση, με εκσυγχρονισμό, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομματικοποίησης, διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας.

Η εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας θα στηριχτεί στη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, που θα θέτει μεταξύ άλλων το δικαίωμα ζωής και εργασίας των πολιτών υπεράνω των απαιτήσεων των δανειστών. Η Δικαιοσύνη αντί για προνομιακό όργανο των πλουσίων, χρειάζεται βαθιές τομές για να γίνει καταφύγιο των πιο αδύναμων πολιτών.

Απαιτείται η συντριπτική ήττα του σημερινού εργοδοτικού, κυβερνητικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και η εκ βάθρων αναγέννηση ενός συμμετοχικού, δημοκρατικού, ταξικού κινήματος, που η πηγή του είναι ο τόπος εργασίας.

Έκτο: Θέτουμε, ζώντας σε μια περιοχή ρευστότητας και ανασφάλειας, αμερικανικών και ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, συγκρούσεων και περιφερειακών ηγεμονισμών, στρατιωτικών εισβολών και τοπικών πολέμων, ως κεντρικό μας στόχο την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της πατρίδας μας.

Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά προϋπόθεση της καλής γειτονίας, βασικού και μόνιμου στόχου μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε από κανένα υπερεθνικό οργανισμό να τίθεται υπεράνω ή να θέτει υπό αίρεση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ανασυγκρότηση της οικονομίας και η ανάκαμψη του φρονήματος του λαού μας είναι κεντρικές προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να είναι διεθνώς σεβαστή.

Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας, της ισότιμης συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς, μακριά από τους όποιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ειρήνη ούτε την εθνική μας κυριαρχία.

Έβδομο: Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι' αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας.

Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και  κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά  χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Όγδοο: Ζούμε σε χρόνια που από τη νεολαία έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να έχει όραμα, ακόμα και να ονειρεύεται. Οι νέοι άνθρωποι σηκώνουν το βάρος της κρίσης μαζί με τη μισθωτή εργασία και τα μεσαία στρώματα. Επί μια δεκαετία η νεολαία χτυπιέται αλύπητα στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και τους χώρους δουλειάς.

Η χώρα μας έχει χάσει μισό εκατομμύριο εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων, που στην πιο παραγωγική τους ηλικία οδηγήθηκαν στη μετανάστευση. Μπορούμε να 
απελευθερώσουμε τον καταπιεσμένο δυναμισμό, την έμπνευση, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα, την αισιόδοξη ματιά της νέας γενιάς. Η εκπαίδευση θα γίνει η ατμομηχανή της αναγέννησης και η απασχόληση των νέων από τις πρώτες επιλογές.

Ένατο: Συνυπογράφουμε το κείμενο: Όσες και όσοι πιστεύουμε ότι οι αναγκαίες αυτές αλλαγές είναι ασυμβίβαστες με την παραμονή στην Ευρωζώνη και οδηγούν σε ρήξη με την ΕΕ. Όσες και όσοι, παράλληλα, προτάσσουν την εφαρμογή ενός προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμών της χώρας και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ν' ανακοπεί απ' οποιονδήποτε εκβιασμό ή τελεσίγραφο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οιουδήποτε άλλου.

Καλούμε όλες και όλους που συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, συνεργατικές, για τα δικαιώματα. Να συνδυάσουμε την ισχύ της ενότητας με το εύρος της διαφορετικότητας.

Έχουμε συνείδηση  ότι, ιδιαίτερα με τη σημερινή διακυβέρνηση, έχει πληγεί σε βάθος η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κάθε πολιτική δράση για εναλλακτική λύση κι οφείλουμε να αγωνισθούμε σκληρά για να την αποκαταστήσουμε. Η μόνη εγγύηση μας γι' αυτό θα είναι η δράση μας.

Δέκατο: Δεσμευόμαστε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης υπογραφών, που θα είναι η πρώτη ένδειξη στήριξης και γενναίας απόφασης για την κοινή μας πρωτοβουλία, να προχωρήσουμε σε ευρείες συναντήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να συζητήσουμε για τους τρόπους συνεργασίας, κοινής δράσης, αγωνιστικής παρουσίας όλων των κινήσεων και προσώπων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Στο χέρι μας είναι να αποτελέσει το 2018 τομή για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που θα συμβάλει στην ανακοπή και στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Για να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας ειρηνικής επανάστασης και λυτρωτικής απελευθέρωσης του λαού μας.


1.      Αλαβάνος Αλέκος, Σχέδιο Β
2.       Αλαβάνος Γιάννης,        Αγρ. τοπογράφος μηχανικός, πρώην πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
3.       Αμμανατίδου Πασχαλίδου Λίτσα,    Επαγγελματίας, πρώην βουλευτής
4.       Αμπατζόγλου Άννα,        Υποψήφια δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας
5.       Αναστασιάδης  Κίμων,      Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, πρόεδρος ΜΑΧΩΜΕ
6.       Ανδρεάδης Γιάνγκος,      Καθηγητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης
7.       Αντωνίου Μαρία,  Εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Λαμίας
8.       Ασπρογέρακας Κώστας,     Δικηγόρος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου
9.       Βαλαβάνη  Νάντια,        Συγγραφέας, οικονομολόγος, πρώην βουλευτής και υπουργός
10.      Βρεττάκος Ηλίας, Μέλος του Δ.Σ. του Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, πρώην αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
11.      Γέρου Κάτια,     Ηθοποιός
12.      Γεωργακάκη Ροδή, Δημοτική σύμβουλος Ελληνικού-Αργυρούπολης, πρώην αντιδήμαρχος
13.      Γιαλαμάς Τάκης,  Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας
14.      Γιολδάσης Βασίλης,       Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
15.      Γκιτάκος Βασίλης,        Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ
16.      Γλέζος Μανώλης,  Αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής
17.      Γούναρης  Θανάσης,       Εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Δ.Ε. του Κόμματος των Πειρατών
18.      Δελημήτρος Κώστας,       Φυσικός, εργαζόμενος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην βουλευτής
19.      Δερμιτζάκης Κωστής,      Φαρμακοποιός, πρώην βουλευτής
20.      Δούκας Γιάννης,  Πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ και μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ
21.      Ζάννας Ζήσης,    Φαρμακοποιός, πρώην βουλευτής
22.      Ζαρωτιάδης Γρηγόρης,     Αν. καθηγητήςτου Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέλος του Ε.Γ. της Σοσιαλιστικής Προοπτικής
23.      Ζαφείρης Ανδρέας,        Εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. του  ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ
24.      Ζαχαριάς Κώστας, Γιατρός ΕΣΥ, πρώην βουλευτής
25.      Ζερδελής Γιάννης,        Γιατρός, πρώην βουλευτής
26.      Ζούτσος Νίκος,   Εκπαιδευτικός, Γ.Γ. Α' ΕΛΜΕ, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
27.      Ήσυχος Κώστας,   Πρώην βουλευτής και υπουργός
28.      Θανοπούλου Κατερίνα,     Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής
29.      Θεοδόση Αυγή,    Πρώην δημοτική σύμβουλος 5ου διαμερίσματος Αθηνών, πρώην διευθύντρια Εμπορικής Τράπεζας
30.      Θεοδωρόπουλος Σαράντος,  Δικηγόρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Ωφειλών
31.      Ιωαννίδης Ηλίας, Επαγγελματίας, πρώην βουλευτής
32.      Καλλιγιάννης Εμμανουήλ,  Εκπαιδευτικός, πρόεδρος Κόμματος  Φιλελευθέρων
33.      Καλόγηρος Νίκος, Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ
34.      Καλομοίρης Γρηγόρης,     Εκπαιδευτικός, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ
35.      Καλύβης Αλέκος,  Πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ
36.      Κανταράς Τάσος,  Δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου, μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ
37.      Κάντας Τέλης,    Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης
38.      Καραβάκος Βασίλης,       Εκδότης, Δημοτικός Σύμβουλος Μεταμόρφωσης
39.      Καραγεώργος Λάμπρος,     Καρδιολόγος, δ/ντής ΕΣΥ, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας Λάρισας, μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
40.      Καραγιώργος Τάσος,        Κίνημα Αλληλεγγύη - Ανυπακοή -  Ανατροπή
41.      Καράμαλης Δημήτρης,      Υπάλληλος ΟΤΕ, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λέσβου
42.      Κασίμης Νίκος,   Μαθηματικός, μέλος της Διοίκησης της ΕΣΑμεΑ, πρώην δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας
43.      Καστρίτη Κατερίνα,       Λογίστρια, κινήματα πόλης
44.      Κατζουράκης Κυριάκος,    Ζωγράφος, σκηνοθέτης,  ομοτ. καθηγητής του ΑΠΘ
45.      Κατίκας Παναγιώτης,      Αρχιτέκτων μηχανικός, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου
46.      Κολοβός Γιάννης, Εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
47.      Κοντός Δημήτρης, Φυσικός, γ. γ. της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας
48.      Κοροβέσης Περικλής,      Δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής
49.      Κοροντζής Κώστας,        Εκδότης
50.      Κορτζίδης  Χρήστος,      Δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού-Αργυρούπολης, πρώην Δήμαρχος
51.      Κορφιάτης Διονύσης,      Πρ. πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας
52.      Κουβελάκης Στάθης,       Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Kings College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
53.      Κουμπιού Ζωή,    Ηλεκτρολόγος μηχανικός
54.      Κουρής Βαγγέλης, Δικηγόρος, πρόεδρος της Σ.Ε. Υπεράσπισης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο, χωρίς Βάσεις και Ξένα Στρατεύματα
55.      Κούστας Κώστας,  Εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
56.      Κριτσωτάκης Μιχάλης,     Περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, πρώην βουλευτής
57.      Κυδωνάκης Στέλιος,       Τεχνολόγος μηχανικός, μέλος του Δ.Σ της ΟΜΕ - ΟΤΕ
58.      Κυρίτση Αγλαϊα,  Δημοσιογράφος, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, πρώην βουλευτής
59.      Κωνσταντάκης Άρης,       Δικηγόρος
60.      Κώτσιας Θωμάς,    Συνταξιούχος των ΕΛΠΕ, πρώην βουλευτής Ευρυτανίας
61.      Κώτσιας Σπύρος,  Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΣΕ
62.      Λαπαβίτσας Κώστας,       Οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
63.      Λαφαζάνης Παναγιώτης,    Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε, πρώην βουλευτής και υπουργός
64.      Λέβα Βάσω,       Δημοτική σύμβουλος Λαμίας, πρώην βουλευτής
65.      Λεουτσάκος Στάθης,       Πρώην βουλευτής, αντιδήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
66.      Μαγιάκης Λευτέρης,       Ηλεκτρολόγος μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου
67.      Μακρής Ανδρέας,  Εργαζόμενος σε νοσοκομείο, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ
68.      Μανουσάκης Αρκάδης,      Επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
69.      Μαντάς Παναγιώτης,       Γιατρός, μέλος της Δ.Ε. του ΔΗΚΚΙ
70.      Ματζουράτος Δημήτρης,    Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας
71.      Μαυρόπουλος Τάσος,       Δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, μέλος του Κινήματος κατά των Πλειστηριασμών, πρώην γ. γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
72.      Μιχαλάκης Νίκος, Γιατρός, πρώην βουλευτής
73.      Μούζιος Παναγιώτης,      Ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου
74.      Μπαδογιάννης Άκης,       Γιατρός, μέλος του Συντονιστικού της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
75.      Μπαρτζώκας Θανάσης,      Πρώην δήμαρχος Καισαριανής
76.      Μυρίδης Μύρων,   Ομοτ. καθηγητής του ΑΠΘ
77.      Νεγρεπόντη - Δελιβάνη Μαρία,     Πρώην πρύτανης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
78.      Νικολάου Κώστας, Μέλος της Δ. Ε. του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ)
79.      Παλαιοχωρίτης Δημήτρης,  Ηθοποιός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος
80.      Παντάκας Δημήτρης,       Πολιτικός μηχανικός, μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων  Αντιστασιακών '67-'74
81.      Παπαδήμας Άλκης, Μαθηματικός, πρώην αντιδήμαρχος Καισαριανής
82.      Παπαδημητρίου Μάνια,     Ηθοποιός, σκηνοθέτης
83.      Παπαδόγιαννη Σοφία,      Κοινωνιολόγος
84.      Παπαδόπουλος Κώστας,     Δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
85.      Παπακωνσταντίνου Πέτρος, Δημοσιογράφος, συγγραφέας
86.      Παπουλής Κώστας, Πολιτικός μηχανικός, περιφερειολόγος, εκπαιδευτικός
87.      Πετράκος Θανάσης,        Μαθηματικός, πρώην βουλευτής
88.      Πισίνας Δημήτρης,        Οικονομολόγος, μέλος του Π.Γ. της Χριστιανικής Δημοκρατίας
89.      Πολύζος Γιώργος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του Δ.Σ. της  ΓΣΕΒΕΕ
90.      Πριμικήρης Βασίλης,      Γιατρός αναισθησιολόγος, στέλεχος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας
91.      Πρωτονοτάριος Γιάννης,   Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής,  καθηγητής του Ε.Μ.Π.
92.      Ρωμανιάς Γιώργος,         Εργατολόγος, πρώην γ.γ.  Κοινωνικής Ασφάλισης
93.      Σακούτης Νίκος,  Εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ
94.      Σαμοΐλης Στέφανος,       Αρχιτέκτων μηχανικός, πρώην βουλευτής
95.      Σκούμας Θανάσης, Δικηγόρος, πρώην δήμαρχος Θήβας και  βουλευτής
96.      Σουλτανίδου Χριστίνα,    Μέλος του Κινήματος κατά των Πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη
97.      Σπανού Δέσποινα, Νομικός, πρώην αντιπρόεδρος της  ΑΔΕΔΥ
98.      Σταθάς Γιάννης,  Βιομηχανικός εργάτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, πρώην βουλευτής
99.      Σταυρίδη Ηώ,     Διεθνολόγος, περιβαντολόγος
100.     Σταυρόπουλος Τάσος,      Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
101.     Στρατούλης Δημήτρης,     Δρ Νομικής, πρώην βουλευτής και υπουργός
102.     Τασόγλου Μανόλης,        Επαγγελματίας
103.     Τζήμας Θέμης,    Δρ Διεθνούς Δικαίου του  ΑΠΘ
104.     Τόλιος Γιάννης,  Συντονιστής ΜΑΧΩΜΕ, δρ Οικονομίας, πρώην γ.γ.  Βιομηχανίας
105.     Τρούλος Γιάννης,        Σμήναρχος ε.α
106.     Τσανάκα Αλεξάνδρα,       Τοπογράφος μηχανικός, πρώην βουλευτής
107.     Τσιαμαντάς Ηλίας,        Συνταξιούχος ΔΕΗ
108.     Φιλιππάκης Γιώργος,      Δημοσιογράφος
109.     Χαραλαμπάκη Κάτια,        Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ
110     Χαραλαμπίδου Δέσποινα,   Περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής
111.     Χαραλαμπίδου Κυριακή,    Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας-Ρέντη
112.     Χαρίσης Γιώργος, Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ
113.     Χελάκης Γιώργος, Δημοσιογράφος
114.     Χουντής Νίκος,   Ευρωβουλευτής, πρώην βουλευτής και υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενότητα ενάντια στον... ζουρλομανδύα του ευρώ
Η νέα κίνηση, στην οποία συμμετέχει και ο Αλ. Αλαβάνος, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της είναι η άμεση οικονομική ανάπτυξη της χώρας με ταυτόχρονη αποδέσμευσή της από ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ευρωζώνη, ενώ θέλει να...
Ενότητα ενάντια στον... ζουρλομανδύα του ευρώ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κείμενο 10 σημείων παρουσιάζει η «Πρωτοβουλία των 1-1-4»
Σε συνέντευξή Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προσκαλεί η «Πρωτοβουλία των 1-1-4». Θα παρουσιαστεί κείμενο 10 σημείων, το οποίο υπογράφουν 114 πρόσωπα και συλλογικότητες. Στη συνεργασία με το όνομα...
Κείμενο 10 σημείων παρουσιάζει η «Πρωτοβουλία των 1-1-4»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρoσκλητήριο ανατροπής στη ριζοσπαστική Αριστερά
Χαρακτήρα προσκλητηρίου των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέκτησε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη «Τρίτο μνημόνιο, η ανατροπή μιας...
Πρoσκλητήριο ανατροπής στη ριζοσπαστική Αριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ιδρύει νέο πολιτικό κίνημα
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του iskra, το κίνημα αυτό επιδιώκει να καλύψει «το μεγάλο και διευρυνόμενο κενό μιας πραγματικής αντιπολίτευσης στη χώρα».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ιδρύει νέο πολιτικό κίνημα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κι άλλες διαγραφές και αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξαν αρκετές διαγραφές και νέες αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25, μάλιστα λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου συνεδρίου του κόμματος (το δεύτερο μέρος του θα διεξαχθεί 12-15 Μαΐου).
Κι άλλες διαγραφές και αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Υποστηρικτής κάθε πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση και διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία δηλώνει πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτό καλεί να κάνει και την ελληνική κυβέρνηση.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας