Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το βλέμμα στις κάλπες
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το βλέμμα στις κάλπες

  • A-
  • A+

Στις προσεχείς κάλπες των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα του το Κίνημα Αλλαγής σε μια προσπάθεια να είναι εγκαίρως προετοιμασμένο και να αποφύγει διαφόρων ειδών αιφνιδιασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη θέση του επικεφαλής Επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στους δήμους και τις περιφέρειες και του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη για την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών.

Την ίδια ώρα πάντως παραμένουν εμφανείς οι τριβές και οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ομοσπονδιακού φορέα ως απόρροια μιας σειράς επιλογών της ηγεσίας και του τρόπου λειτουργίας του εγχειρήματος.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου και από τις αιχμές που άφησαν δημοσίως εναντίον της Φώφης Γεννηματά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τις παρεμβάσεις τους στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ανάλογες στιγμές έντασης καταγράφηκαν και στην Εκτελεστική Γραμματεία της Παρασκευής όπου σημειώθηκε λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τον στενό συνεργάτη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πρωτόπαπα.

Τα κριτήρια για τις στηρίξεις

Ανακοινώνοντας τους επικεφαλής των εκλογικών επιτροπών η Φώφη Γεννηματά έκανε γνωστό πως σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει και πάλι τα εκλεγμένα στελέχη του σε περιφέρειες και δήμους «τιμώντας το έργο τους και τη σχέση τους με τους πολίτες».

Οπως έχει γράψει προ ημερών η «Εφ.Συν.», για τους δήμους και τις περιφέρειες όπου υπάρχει δήμαρχος ή περιφερειάρχης προερχόμενος από την Κεντροαριστερά θα επαναστηριχτεί. Η αναμέτρηση για τους ΟΤΑ αξιολογείται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως υψηλής πολιτικής σημασίας, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται προνομιακό πεδίο για το Κίνημα Αλλαγής όπου οι δυνάμεις του είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε σχέση με την εκλογική του απήχηση.

Σε ό,τι δε αφορά κάποιοι υποψήφιοί του να υποστηριχτούν και από άλλα κόμματα, και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διευκρίνιζαν ότι από την ώρα που δεν θα υπάρξει κεντρική συνεννόηση δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα, ενώ «το θέμα των αυτοδιοικητικών διαχωρίζεται από τις βουλευτικές και τα “προσκλητήρια” περί συμπόρευσης που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας».

Το στίγμα των επιλογών που θα γίνουν σε πρόσωπα έδωσε ο νέος επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, Γιώργος Καμίνης, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στην αυτοδιοίκηση είναι «ανοιχτά για άξιους και πετυχημένους». Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι οι προωθούμενες αλλαγές του ΥΠΕΣ στον τρόπο εκλογής των δημάρχων έχουν στόχο τον διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάζοντας την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη, εντόπισε «πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ» που όπως τόνισε αποκαλύφθηκε με την «άρον άρον στήριξη στον δήμαρχο μετά την εις βάρος του επίθεση».

Στελέχη με αποδοχή

Σχετικά με τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών, η κ. Γεννηματά ζήτησε οι υποψηφιότητες να εξεταστούν με βάση το τρίπτυχο «ενότητα-διεύρυνση-ανανέωση» και με γνώμονα τα στελέχη που θα προταθούν να έχουν αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες. Στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η επικεφαλής εμφανίστηκε βέβαιη για την ετοιμότητα του φορέα να δώσει με επιτυχία τη μάχη, όποτε κι αν προκηρυχθούν.

Περιέγραψε δε ως στόχο να καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής με τα ποσοστά που θα λάβει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και να εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Βολές από Θεοδωράκη-Θεοχαρόπουλο κατά Φώφης

Ο πολυκομματικός χαρακτήρας του Κινήματος Αλλαγής, αν και συμφωνημένος από όλους τους μετέχοντες, αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο, αφού γεννά πολύ συχνά εστίες προβλημάτων και αντιπαραθέσεων, οι οποίες οξύνονται λόγω της στάσης της ηγεσίας, όπως τουλάχιστον υπονοοούν ορισμένοι από τους εταίρους. Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή, η οποία κατά τα άλλα κύλησε σε ήρεμους τόνους, η Φώφη Γεννηματά και το προεδρικό περιβάλλον έγιναν δέκτες έντονης κριτικής τόσο από τον Σταύρο Θεοδωράκη όσο από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του Ποταμιού υπεραμύνθηκε της πολυφωνίας στο Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει όλοι να αντιληφθούν και στηλίτευσε την «ενοχοποίηση» των διαφορετικών απόψεων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ο πλούτος είναι για κάποιους λίγους στην τάξη μας βραχνάς».

Ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε τη διαφωνία του με το αίτημα για «εδώ και τώρα εκλογές» και επέκρινε τις καθυστερημένες συνεδριάσεις των οργάνων, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τη δράση μας δεν μπορούν απλώς να εκφωνούνται, πρέπει να συζητούνται, να κατανοούνται από τα στελέχη». Θέτοντας τον εκλογικό πήχη στην υπέρβαση του 10%, ζήτησε σεβασμό στις αντιθέσεις και τερματισμό της «παραπολιτικής συζήτησης» για τις διαφορές. Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχτηκε ότι «τα μηνύματα που παίρνουμε από την περιφέρεια δεν είναι όλα αισιόδοξα» και τάχθηκε υπέρ των «ξεκάθαρων προτάσεων» απέναντι στην «αφωνία» της Ν.Δ. και τον «λαϊκισμό» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σε εξίσου επικριτικό τόνο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά και εν στενώ», συμπληρώνοντας ότι συνιστά πρωτόγνωρη τακτική ο αιφνιδιασμός όχι των αντιπάλων, αλλά των... εταίρων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος παρατήρησε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με περισσότερη δημοκρατία, συνέστησε μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα συλλογικής λειτουργίας, ενώ θύμισε ότι ο φορέας δεν είναι μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος, τέλος, σε θέματα στρατηγικής τάχθηκε αντίθετος στην προοπτική μονομερών κυβερνητικών συνεργασιών με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε ξανά στο τραπέζι την πρόταση εσωτερικού ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για τη μετεκλογική στάση που θα τηρήσει ο φορέας.

  

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Πορεύονται μαζί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αποτελούν συνιδρυτές του κοινού εγχειρήματος στην Κεντροαριστερά και χάρη στην πίστη τους για ενότητα συγκροτήθηκε το συμμαχικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση
Εντονος προβληματισμός για την προοπτική του φορέα, πολλές φωνές κριτικής για χειρισμούς και επιλογές της ηγεσίας και ένα γενικότερο αίσθημα μειωμένης αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα...
Σήμανε αντεπίθεση, ψάχνει αυτοπεποίθηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκρυπτογραφώντας το σθένος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και την πορεία του χώρου από το 2015 μέχρι σήμερα εξέτασε ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με το πόρισμα, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά κατέστη τρίτη δύναμη έπειτα από καιρό, ωστόσο...
Αποκρυπτογραφώντας το σθένος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση έξι σημείων για τους απόδημους
Το Κίνημα Αλλαγής εισηγείται τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού με προσμέτρηση στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ασκεί κριτική κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η...
Πρόταση έξι σημείων για τους απόδημους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
Τις απόψεις του υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας συνέδριο ΠΑΣΟΚ με εκλεγμένους συνέδρους και εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Αυτές είναι οι θέσεις μου, δεν...
Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, οι διχογνωμίες παραμένουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών
Σήκωσε το γάντι εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα για την αρχηγία της η Φώφη Γεννηματά και από την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα κάλεσε όποιον θέλει να βάλει θέμα ηγεσίας να το πράξει μέσω των...
Επέτειος με πυρά κατά των αμφισβητιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας