Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο

EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο

  • A-
  • A+

«Αυτό που συμβαίνει με τον Μητσοτάκη είναι ότι έχει συμβιβαστεί με ένα κόμμα το οποίο έχει μετακινηθεί σαφώς δεξιότερα από την εποχή Καραμανλή, μέσω του Αντώνη Σαμαρά» δήλωνε πρόσφατα (ΕΡΤ) ο Γιάννης Λούλης, ο πολιτικός αναλυτής που ως σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή τεκμηρίωσε την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησής του προς τον μεσαίο χώρο. Και συμπλήρωνε ότι «αν συμβιβαστείς, θα σε καταπιεί το κόμμα σου».

Λίγες μόνο μέρες αργότερα, ήρθε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του κ. Λούλη, αλλά και να πλειοδοτήσει, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο και σε όλα εκείνα τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν τις τελευταίες μέρες και ξεσάλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδοκιμάζοντας τη φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

Γιατί ως τι άλλο μπορεί να αναγνωστεί η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να υποβαθμίσει τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη; Ενα γεγονός, στο οποίο όλο το πολιτικό φάσμα πλην των χουντικών και του φασιστικού παρακράτους, συγκλίνει ότι έχει σημαδέψει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και που τις τελευταίες μέρες έχει μεταφερθεί από τη συλλογική μνήμη στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Δεν τον στηρίζει

Μιλώντας λοιπόν την Κυριακή στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αρχικά ότι «όλα τα περιστατικά (σ.σ. πολιτικής βίας) είναι εξίσου καταδικαστέα και αυτό προφανώς αφορά και τη χυδαία επίθεση στον κ. Μπουτάρη». Στη συνέχεια είπε ότι δεν θα στήριζε τον κ. Μπουτάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί θεωρεί ότι «ως δήμαρχος δεν έχει πετύχει», σε αντίθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε η Ν.Δ. να στηρίξει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του μπορεί να συζητήσει «με οποιονδήποτε έχει χαρακτηριστικά μιας Κεντροαριστεράς ανοικτής στην κοινωνία».

Και τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας για τους πολίτες που «τοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος», ισχυρίστηκε ότι «γι’ αυτούς τους πολίτες είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία έχει να τους πει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη μέρα, όχι για το τι έγινε το ’63, τους Γκοτζαμάνηδες και τα τρίκυκλα». Αναφορά που απευθύνεται βέβαια στη συσχέτιση, από την πλευρά της κυβέρνησης, της πρόσφατης επίθεσης στον κ. Μπουτάρη με το ιστορικό προηγούμενο της δολοφονικής δράσης του παρακράτους στη Θεσσαλονίκη.

Κι έπειτα ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε ως εξής: «Πραγματικά δεν κατάλαβα την ανακοίνωση για τα τρίκυκλα. Επρεπε να αναζητήσω λίγο στη μνήμη μου, και πιστεύω ότι έχω καλές ιστορικές γνώσεις, για να καταλάβω τι ήθελε να πει ο συγγραφέας αυτής της ανακοίνωσης. Πείτε μου τώρα, το παιδί των 17 ετών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, που τον ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030, αν τον ενδιαφέρει το τι έγινε το 1963». Κι έφτασε να κάνει λόγο για ανακάλυψη «διαιρετικών τομών που μας πηγαίνουν 60 χρόνια πίσω».

Αλλά και χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει διαχωριστικές γραμμές που η ίδια η κοινωνία έχει ξεπεράσει, στο ’63», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ο κ. Μητσοτάκης γεννήθηκε το ’68». Αλλά ποιες είναι οι «διαχωριστικές γραμμές» για τη δολοφονική αυτή υπόθεση, στην οποία αναφέρεται η πασίγνωστη φράση που αποδίδεται στον τότε πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»;

Σε ποια «διαιρετική τομή» αναφέρεται η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., αν όχι σε αυτήν ανάμεσα στους δημοκρατικούς πολίτες και το φασιστικό παρακράτος; Με λίγα λόγια με τις δηλώσεις του αυτές ο Κυρ. Μητσοτάκης διεκδικεί σήμερα και λίγη από την κληρονομιά του Γκοτζαμάνη.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεδίπλωσε άλλη μια φορά τη σκληρή δεξιά ατζέντα του νόμου και της τάξης, στην οποία επενδύει συστηματικά, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει και για αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα με στόχο να επιβάλλονται βαρύτερες ποινές στον Ρουβίκωνα, από αυτές που αντιστοιχούν στις πράξεις στις οποίες προχωρά, πράγμα που θα στοχοποιούσε και ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν δίστασε να στραφεί ρητά εναντίον της διακυβέρνησης Καραμανλή και κατ’ επέκτασιν και του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που ήταν ο αρμόδιος υπουργός, σχετικά με την πολιτική διαχείριση της εξέγερσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. «Εχω ασκήσει δημόσια κριτική από το 2008 για τον τρόπο που η τότε κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Η σύνθετη ονομασία

Παράλληλα, όμως, υποχρεώθηκε να αποδεχτεί μία άλλη πτυχή της πολιτικής Καραμανλή και να επιστρέψει, αν και διστακτικά, στην επίσημη θέση του 2008 για σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό. Οταν ρωτήθηκε, λοιπόν, αν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς το συνθετικό Μακεδονία, απάντησε ότι «θα ήταν το ευκταίο, δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι.

Μάλλον δεν είναι πιθανό». Δήλωση που έρχεται έπειτα από πολύ καιρό κατά τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε να πει τη φράση «σύνθετη ονομασία». Μάλιστα, αν και διέψευσε ότι έχει δεχτεί πιέσεις από τον Τζ. Πάιατ, πρέσβη των ΗΠΑ που επιθυμούν λύση στο ζήτημα, παραδέχτηκε ότι έχει συζητήσει τη θέση του στο Μακεδονικό μαζί του.

Αλλά αναφέρθηκε και στο όραμά του για μικρότερο Δημόσιο, όπου θα εκχωρούνται περισσότερες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και όπου οι «περισσευόμενοι» εργαζόμενοι «θα μετακινηθούν», διαψεύδοντας άλλη μια φορά ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Δήλωσε ακόμα υπερήφανος για το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένοντας ότι δεν αναφέρεται στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε, αποδίδοντάς τις σε «μνημονιακή δέσμευση».

Δήλωση στην οποία απάντησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε «την απόλυση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω διαθεσιμότητας», προσθέτοντας ότι «μόνος του τις επέλεξε (σ.σ. τις απολύσεις), ο ίδιος τις εφάρμοσε μαζικά και οριζόντια».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και της κ. Σπυράκη αναφορικά με την υπόθεση Λαμπράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για άγνοια της ιστορίας αδικαιολόγητη για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας, ούτε για μια ακόμα γκάφα από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο, για μια συνειδητή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διαγράψει την ιστορία και όσα αυτή μπορεί να διδάξει στις επόμενες γενιές και, βέβαια, και στην παράταξή του». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η ιστορία βέβαια ούτε διαγράφεται, ούτε ξαναγράφεται, ούτε ξεκινά από τη γέννηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ακροδεξιά του Κυρι(άκ)ου
Η επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και η δράση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος με τον οποίο αποφάσισε να...
Η ακροδεξιά του Κυρι(άκ)ου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα πολλά πρόσωπα του Κυριάκου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από τη μία, θέλει να εμφανίζεται ότι κρατάει χαμηλούς τόνους για να μην κατηγορηθεί για πολιτική εκμετάλλευση αλλά, από την...
Τα πολλά πρόσωπα του Κυριάκου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας
Παρά το απόλυτο ύφος, η Ν.Δ. δεν είπε λέξη για το τι προτίθεται να πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εφόσον γίνει...
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικό φλερτ Μητσοτάκη με την ομογένεια στις ΗΠΑ
Η Βοστόνη ήταν ο πρώτος σταθμός της πολυήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε χθες ομιλία στην ελληνική κοινότητα του...
Πολιτικό φλερτ Μητσοτάκη με την ομογένεια στις ΗΠΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το έριξε στην οικονομία
Μείωση των φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις, και μάλιστα μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα...
Το έριξε στην οικονομία