Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζυμώσεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας

Ζυμώσεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας

  • A-
  • A+

Παρουσίες από όλο το φάσμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, ενδεικτική της κινητικότητας στην Κεντροαριστερά, περιελάμβανε η σύνθεση του ακροατηρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Αντικείμενο ήταν το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και διοργανωτής η πολιτική κίνηση «ατζέντα Επόμενη Ελλάδα» του στελέχους του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι Ν. Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, Ν. Παππάς, υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,-αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ν. Ξυδάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κρεμαστινός, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μ. Κύρκος, ευρωβουλευτής Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού, Θ. Μαργαρίτης, στέλεχος ΔΗΜΑΡ και Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Παπατόλιας, σύμβουλος ΑΣΕΠ-πρώην νομάρχης κ.ά.

Στην ομιλία του ο κ. Ραγκούσης έκανε παρέμβαση υπέρ της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., διαφώνησε με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που έχει υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά, ενώ έθεσε το εξής δίλημμα: «Ως Κίνημα Αλλαγής ή θα επιστρέψουμε στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη και θα αναγεννηθούμε ή θα σβήσουμε. Στις μεταμνημονιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμενικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία. Ή με την παραγωγική και προοδευτική Ελλάδα ή με τη μεταπρατική και συντηρητική Ελλάδα;».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε τους λόγους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα παρατήσουν τελευταία στιγμή, αν αντέξουν και δεν δραπετεύσουν από τις εθνικές και ιστορικές τους ευθύνες και αυτοί, και αν παράλληλα αναλάβουν επίσημες πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις μέσα στις οποίες αυτονόητο είναι πως δεν συγκαταλέγονται οι ΑΝΕΛ ή η ΝΔ, τότε ναι, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά. Πρέπει να πούμε ναι στο διάλογο και στη συνδιαμόρφωση κοινών πρωτοβουλιών ως ένα πρώτο βήμα».

Τέλος, κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να λάβει τέσσερις αποφάσεις: Πρώτον, ότι ανήκει στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη, δεύτερον, ότι είναι αυτόνομο μεν, εντός της προοδευτικής παράταξης δε, τρίτον, ότι στρατηγικός του αντίπαλος είναι η ΝΔ και τέταρτον, ότι αποκλείει στη μεταμνημονιακή περίοδο, κάθε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη Ν.Δ.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μαραντζίδης, Γιώργος Σωτηρέλης και Γεράσιμος Μοσχονάς, καθώς και οι δήμαρχοι Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης και Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, οι οποίοι υποστηρίζουν την προοπτική μιας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση καταχειροκροτήθηκαν όλες οι αναφορές των ομιλητών που στηλίτευαν τη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, ένδειξη της οξύμωρης συμμαχίας που έχει συνάψει μαζί τους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαραντζίδης: Οικοδόμηση μιας προοδευτικής συμμαχίας

Ο Νίκος Μαραντζίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στον αργό θάνατο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι σοσιαλιστές δείχνουν να μην διαθέτουν καμιά συγκεκριμένη ιδέα ποια στρώματα θέλουν να εκφράσουν και ποια κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι "αν η σοσιαλδημοκρατία παρακμάζει αργά αλλά σταθερά, η ριζοσπαστική αριστερά που εμφανίστηκε ως τσουνάμι στο πολιτικό προσκήνιο μετά το 2008 φαίνεται πως ταρακούνησε το σύστημα".

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτική Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το μέλλον της προοδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα συμπυκνώνεται στο μήνυμα "φτωχοί όλων των ηλικιών και νέοι όλων των εισοδημάτων ενωθείτε", ενώ ο ίδιος τάχθηκες υπέρ της οικοδόμησης μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας.

«Στην πραγματικότητα αυτή η νέα κοινωνική συμμαχία απηχεί τους προοδευτικούς στόχους μιας προοδευτικής στρατηγικής σε ένα κόσμο που αλλάζει. Δεν είναι ανάγκη οι ίδιοι φορείς να εκφράζουν και τους φτωχούς και τους νέους χρειάζεται να γίνει η εκπροσώπηση αυτών των κοινωνικών ομάδων συγκλίνουσα και όχι αποκλίνουσα. Σσιαλδημοκράτες και στυλ (old fashion και πρώην ριζοσπάστες), Πράσινοι, εναλλακτικοί, προοδευτικοί μπορούν να βρουν κοινές πολιτικές πλατφόρμες», διευκρίνισε.

Σωτηρέλλης: Όχι σε συνεργασία Ν.Δ. - Κινήματος Αλλαγής

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης έθεσε υπόψιν την εξής οπτική:

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να προσχωρήσουμε στην άποψη που καλλιεργείται εδώ και καιρό από διάφορα κέντρα για συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ; Ασφαλώς όχι. Η άσκηση πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε ψυχώσεις, απωθημένα και ρεβανσισμούς. Η ΝΔ παραμένει ένα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα και ως εκ τούτου επιλογή αυτή όχι μόνο θα είναι καταστροφική για το ΚΙΝΑΛ αλλά και θα βλάψει την προοπτική συγκρότησης –έστω εν δυνάμει και προοπτικά– ενός πράγματι προοδευτικού μετώπου στη χώρα μας.

Η λύση, κατά την άποψή μου είναι μία. Αν κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, να επιδιωχθεί η προοπτική της εθνικής συνεννόησης που τόσο άκριτα τορπίλισαν παλαιότερα, τόσο η ΝΔ του κ. Σαμαρά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να θέσει ως όρο συνεργασίας την συμμετοχή και των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό, έστω και με ψήφο ανοχής του δεύτερου εκλογικά. Όποιος αρνηθεί, θα αναλάβει το κόστος δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική, οπότε οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί και δεν θα αρκούν πλέον δύο για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν λοιπόν οδηγηθούμε πλέον κατ'ανάγκην σε μια τέτοια προγραμματική κυβέρνηση, για ένα μεταβατικό διάστημα, αυτό θα έχει πολλαπλά ευεργετικές συνέπειες όχι μόνον για την οικονομία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, αλλά και στο πεδίο των πολιτικών μας ηθών, διότι πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν είναι εχθροί και ότι όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία βρίσκονται στην ίδια βάρκα και πρέπει να αντιμετωπίζουν από κοινού τους εξωτερικούς κινδύνους τόσο για την δημοκρατία όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σε ό,τι δε αφορά, ειδικότερα, τον ευρύ προοδευτικό χώρο, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από την συνύπαρξη και την συνεργασία σε κοινά μετερίζια, να κλείσουν οι πληγές, να γίνει η αναγκαία εκ βαθέων αυτοκριτική, ένθεν κακείθεν, και να οδηγηθούμε πλέον σε εκλογές στις οποίες οι πολιτικές επιλογές θα μπουν πλέον, επιτέλους, στην φυσιολογική τους κοίτη, που δεν είναι άλλη από την διάκριση Αριστερά-Δεξιά. Τότε και μόνο τότε το προοδευτικό μέτωπο θα είναι πράγματι επιτακτική αναγκαιότητα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς
Σε αλλαγή στρατηγικής, με ταυτόχρονη κατακόρυφη όξυνση της αντικυβερνητικής φρασεολογίας, οδηγείται σταδιακά το Κίνημα Αλλαγής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιλέγει συνειδητά να μην αφήσει ούτε χαραμάδα...
Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εντείνεται η κριτική για το φλερτ με τη Ν.Δ.
Εσωκομματικές αντιδράσεις για τη διαφαινόμενη συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία ● Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης και άλλα στελέχη ζητούν ξεκάθαρο «όχι» στο ενδεχόμενο κυβερνητικής...
Εντείνεται η κριτική για το φλερτ με τη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γεννηματά: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα διεκδικήσει το Κίνημα Αλλαγής
Τους στόχους του νέου φορέα και το σχέδιο που οραματίζεται για τη μελλοντική διακυβέρνηση του τόπου περιέγραψε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που...
Γεννηματά: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα διεκδικήσει το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται πλάι στους κοινωνικά αδύναμους
​Οκτώ προτάσεις για την κοινωνική προστασία και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής στο Περιστέρι, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού...
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται πλάι στους κοινωνικά αδύναμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επενδύει στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ
Προσκλητήριο προς τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες απευθύνει η Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την πίεση που δέχεται ο Α. Τσίπρας από τις αποκαλύψεις για την περίοδο που βρισκόταν στην...
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επενδύει στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας