Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκατό εκδηλώσεις σε εκατό πόλεις σε όλη την Ελλάδα

2018: Έτος συμπλήρωσης των εκατό χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ

EUROKINISSI

Εκατό εκδηλώσεις σε εκατό πόλεις σε όλη την Ελλάδα

  • A-
  • A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του ΚΚΕ, του πλέον ιστορικού κόμματος στην Ελλάδα, το Κόμμα έχει ξεκινήσει ήδη πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ως «την κορύφωση του μεγάλου εορτασμού για τον έναν αιώνα αγώνων και θυσιών που φεύγει, για τον νέο που ξεκινάει».

Με το συμβολικό αριθμό “100”, οι 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη την χώρα ξεκίνησαν ήδη από τον Απρίλη, με το διήμερο εκδηλώσεων στην Καισαριανή, την κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Στη Θεσσαλονίκη η έναρξη έγινε με τη μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1946 – 1951.

Οι εκδηλώσεις θα πυκνώσουν τους μήνες Μάη και Ιούνη και μαζί με αυτές που θα συνεχίσουν και θα κορυφωθούν στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τους διοργανωτές «έρχονται να φωτίσουν τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ στη σημερινή βαρβαρότητα. Έρχονται να αναδείξουν τη νέα προοπτική, το σοσιαλισμό, ενάντια σε ένα ξεπερασμένο σύστημα, τον καπιταλισμό, που στον 21ο αιώνα παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας καταδικάζει τους εργαζόμενους, τους λαούς να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων. Παίρνει πίσω δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. 

»Οι δεσμοί αίματος και εμπιστοσύνης με το λαό, που χτίστηκαν μέσα σε μια πολυτάραχη διαδρομή, μαζί με το σύγχρονο πρόγραμμα και τις επεξεργασμένες προτάσεις του, δίνουν την δυνατότητα στο ΚΚΕ να κοιτάει την εργατική τάξη, το λαό στα μάτια. Στο κύριο ερώτημα, εάν υπάρχει δυνατότητα ο λαός μας να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, το ΚΚΕ απαντάει καθαρά και κατηγορηματικά ΝΑΙ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.
Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για την αντεπίθεση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας.

»Μέσα από μια σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων και θεματολογίας που περιλαμβάνουν συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, προβολές βίντεο και ταινιών, συναυλίες και καλλιτεχνικά αφιερώματα, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, να συμμετέχει ενεργά σε όλη αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία. Να έρθει σε επαφή με στιγμές της ηρωικής και μεγαλειώδους πορείας του ΚΚΕ και των πολύτιμων διδαγμάτων που βγαίνουν από αυτήν. Να ακούσει και να συζητήσει τις θέσεις του για όλα τα κοινωνικά και φλέγοντα ζητήματα. Ότι δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει για το λαό. Ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει συνεχώς φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

»Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό. 
Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος ώστε η οικονομία και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας»

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για το μήνα Μάη. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις ανά περιοχή και πόλη.

ΑΤΤΙΚΗ

5 ΜΑΗ

Πειραιάς: «Η νεολαία με το ΚΚΕ ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους». Ομιλητής: Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

5-6 ΜΑΗ

Εκδρομή στην Τύρνα (Τρίκαλα) στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο.  «Περπατάμε στους ιστορικούς τόπους της ηρωϊκής πορείας του ΚΚΕ. Γνωρίζουμε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε». 

6 ΜΑΗ 

Παλλήνη: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Καλλιθέα: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλήτρια: Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10 ΜΑΗ

Αθήνα: «Για την Πυρασφάλεια και την δασοπροστασία». Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

12 ΜΑΗ

Ελληνικό: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοσχάτο: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Ομιλητής: Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

19 ΜΑΗ 

Αθήνα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό». Ομιλητής: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαϊδάρι: «Γράψαμε ιστορία - Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε». Ομιλητής: Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 ΜΑΗ

Πετρούπολη: «Δύναμή μας η πρωτοπόρα θεωρία, η πρωτοπόρα δράση». Ομιλητής: Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αθήνα: «Αν έζησες σαν κομμουνιστής είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ου αιώνα. Ν. Χικμέτ. Η διαμόρφωση της προσωπικότητας μέσα στην οργανωμένη ταξική πάλη». Ομιλήτρια: Βαγγελιώ Πλατανιά, Γραμματέας της ΤΟ Καλλιτεχνών, της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αίγινα: «Αλήθειες και ψέματα για την αστική δημοκρατία. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία». Ομιλητής: Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μπραχάμι: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού».

25 ΜΑΗ

Αθήνα: «Αφιέρωμα στον Φώτη Αγγουλέ». Ομιλήτρια: Μαριάννα Τσαγκάρη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Λαύριο: «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού».

28 ΜΑΗ

Αθήνα: «Το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

29 ΜΑΗ

Θεσσαλονίκη: “Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο”. Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

17 ΜΑΗ

Τρίκαλα: «Ο αστικός στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και η στάση του εργατικού λαϊκού κινήματος». Ομιλητής: Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

20 ΜΑΗ

Βόλος: «Η επίδραση του ΚΚΕ στο μορφωτικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα του Βόλου - Οι πρώτες δεκαετίες». Ομιλήτρια: Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

24 ΜΑΗ

Καρδίτσα: «Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ διαχρονικά, η πείρα του Κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η κοινωνική συμμαχία σήμερα». Ομιλήτρια: Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

6 ΜΑΗ

Καβάλα: «Για τους εκτελεσμένους αγωνιστές Καβαλιώτες από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας». Ομιλητής: Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.\

19 ΜΑΗ

Ορεστιάδα: «Για την πολιτική προσφυγιά».

20 ΜΑΗ

Δράμα: «Ο αντικομμουνισμός από την εξέγερση της Δράμας ως σήμερα, με όχημα το «Μακεδονικό» ζήτημα». 

Ξάνθη: «Για το εργατικό κίνημα του Μεσοπολέμου». Ομιλητής: Χρήστος Λαρίσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

30 ΜΑΗ

Καβάλα: «Η πάλη με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

20 ΜΑΗ

Φλώρινα: «Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα».\

23 ΜΑΗ

Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Οι δύο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία». Ομιλητής: Θανάσης Χαστάς, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΚΡΗΤΗ

24 ΜΑΗ

Ηράκλειο: «Έλλη Αλεξίου, η δασκάλα του λαού». Ομιλήτρια: Χουστουλάκη Γενοβέφα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΣΤΕΡΕΑ

19 ΜΑΗ

Λαμία: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου». Ομιλητής: Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

25 ΜΑΗ

Τρίπολη: «Ενεργειακή πολιτική και φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών». Ομιλητής: Τάσος Αντωνίου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΗΠΕΙΡΟΣ

26 ΜΑΗ

Κέρκυρα: Παρουσίαση του θεατρικού έργου του Ρίτσου «Τα ραβδιά των τυφλών».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε με το ΚΚΕ ούτε με τη ΛΑ.Ε, ενάντια πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έπειτα από το ανοιχτό κάλεσμα που τους απηύθυναν τόσο το ΜεΡΑ25 όσο και η ΛΑ.Ε. και μετά την απόφασή τους να κατέβουν στις εθνικές εκλογές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσω του Πανελλήνιου...
Ούτε με το ΚΚΕ ούτε με τη ΛΑ.Ε, ενάντια πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ετοιμάζονται για τις εθνικές κάλπες τα κόμματα της Αριστεράς
Τόσο η πανευρωπαϊκή όσο και η εθνική εικόνα όσον αφορά την Αριστερά μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ διατήρησε σχεδόν τα ποσοστά του σε σχέση...
Ετοιμάζονται για τις εθνικές κάλπες τα κόμματα της Αριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αύριο στον Περισσό η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Ενενήντα ένα σχήματα από εβδομήντα τρεις χώρες θα ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Οι αντιπροσωπείες είναι προσκεκλημένες στην εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ...
Αύριο στον Περισσό η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περίεργη σιωπή από το ΚΚΕ στο αντικομμουνιστικό κρεσέντο
​Πολύ ελαστικό έως και άφωνο απέναντι στον αντικομμουνισμό εμφανίζεται το ΚΚΕ, το οποίο πάντοτε είχε ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Μια εξήγηση για την τωρινή αφωνία του αποδίδει το...
Περίεργη σιωπή από το ΚΚΕ στο αντικομμουνιστικό κρεσέντο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πριν από την 4η Συνδιάσκεψη
Ξεκάθαρες είναι οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν όψει της 4ης Συνδιάσκεψης, που θα γίνει στο κλειστό γήπεδο πυγμαχίας στο Περιστέρι, 21 και 22 Απριλίου. Ξεκάθαρη και η διάθεση αυτοκριτικής, που μεταφράζεται κυρίως σε...
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πριν από την 4η Συνδιάσκεψη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, με ανοιχτή στο κοινό συνεδρίαση και συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, στην ΕΣΗΕΑ. Οι δύο βασικοί...
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας