Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εταξε επενδύσεις και ανάπτυξη
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εταξε επενδύσεις και ανάπτυξη

  • A-
  • A+

Υπερφιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη, που δεν τους έχει δει η ελληνική οικονομία ούτε προ κρίσης, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο του ΣΕΒ, θεωρώντας ότι με το δικό του πρόγραμμα η ελληνική οικονομία θα πιάσει ταχύτητες κοντά στο 4%.

Προέβαλε μάλιστα τη γνωστή ρητορική για τις επενδύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι μέσα σε επτά χρόνια και εφόσον η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα φέρει επενδυτικά κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, έχοντας μοντέλο την «ελεύθερη οικονομία».

Από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις», όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλήθηκε να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, περιέγραψε ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του πρωθυπουργού ως «ιεραποστόλου των επενδύσεων στο εξωτερικό», κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν είναι «φιλοεπενδυτικός» σε αντίθεση με τη δική του μελλοντική κυβέρνηση «αρίστων», ενώ φρόντισε, ενώπιον του ακροατηρίου της εκδήλωσης του ΣΕΒ, να υποδηλώσει το ιδεολογικό του πρόσημο.

«Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή οικονομία, σε μια ελεύθερη οικονομία και σε έναν ρόλο του κράτους ο οποίος θα είναι ρυθμιστικός, εποπτικός με μικρότερο αποτύπωμα από αυτό το οποίο έχει σήμερα», ανέφερε, θέτοντας ως αξιακό δίπτυχο του προγράμματός του το «μικρότερο και καλύτερο» κράτος και την έμφαση στην ιδιωτική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για έναν «εύκολο διαχωρισμό πάνω στον οποίο πάτησαν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στον 20ό αιώνα: “το κακό κεφάλαιο, οι καλοί εργαζόμενοι” ή αντίστροφα», υποστηρίζοντας ότι «είναι ένας διαχωρισμός ο οποίος σήμερα πια έχει ξεχαστεί στην ουσία από την ίδια την πρόοδο του χρόνου», καθώς και ότι «οι καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν καλές θέσεις απασχόλησης».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη ότι η δική του κυβέρνηση θα υλοποιήσει «με απόλυτη συνέπεια και στοχοπροσήλωση» τον στόχο για προσέλκυση των επενδύσεων και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν είναι φιλική με τις επενδύσεις, λέγοντας ότι κυβερνητικά στελέχη «διστακτικά και μαγκωμένα και ενδεχομένως προσποιητά συμφωνούν στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων».

Ενώ κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό για λόγο «στα χαρτιά φιλοεπενδυτικό», που «δεν υποστηρίζεται από πολιτικές οι οποίες να είναι φιλικές προς τις επενδύσεις και προς την ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

Αναφερόμενος στο δικό του πρόγραμμα είπε ότι εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, θέλει «μια κυβέρνηση των καλύτερων. Μια κυβέρνηση πραγματικά αρίστων», δήλωσε ότι είναι κεντρική του πολιτική προτεραιότητα «η ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, την οποία υπηρέτησα όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» και κατέληξε λέγοντας: «Σας διαβεβαιώνω ότι οι επενδυτές θα δουν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και θα βγάλουν αμέσως τα συμπεράσματά τους».

Μίλησε ακόμα για ένα ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο στον τρίτο πυλώνα, αλλά και στον δεύτερο».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σχετικά με το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, λέγοντας ότι «γράφεται σε κάποια γραφεία χωρίς καμία διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς καμία συζήτηση με την αγορά», ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι νέο κόμμα πια. Παλιώνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησαν πηγές του Μαξίμου λέγοντας ότι «ο ιεραπόστολος των επενδύσεων, κ. Μητσοτάκης, μοιάζει όλο και περισσότερο με τον καθοδηγητή του, κ. Σαμαρά. Εφτασε να επαναλάβει το ανέκδοτο του 2014 πως θα φέρει επενδύσεις 100 δισ. ευρώ», προσθέτοντας ότι «η ικανότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις εξάλλου φάνηκε από την απώλεια 25% του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2014. Τον ενημερώνουμε ότι το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις» και καταλήγοντας ότι «αυτό που δεν διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι εάν τα 100 δισ. επενδύσεις θα έρθουν μέσω της ίδιας offshore που χρηματοδότησε την εταιρεία της συζύγου του και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»».

Πηγές της Ν.Δ. ανταπάντησαν ότι «το να παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα ανάπτυξης και επενδύσεων στη Ν.Δ., μοιάζει σαν βεδουίνος να κάνει διάλεξη για αλπικό σκι», ενώ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση. Προφανώς δεν θέλει να θυμάται ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τοποθέτησε σε μια νύχτα με ανάθεση και χωρίς κρίσεις τους “δικούς του” προϊσταμένους σε όλο το Δημόσιο».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν μπορούμε με ανάπτυξη 2 και 3% να λέμε πως ξεφύγαμε απ'την κρίση»
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ να τον σιγοντάρει κατά τη σύνοδο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού...
«Δεν μπορούμε με ανάπτυξη 2 και 3% να λέμε πως ξεφύγαμε απ'την κρίση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επενδύστε σε ερείπια
​Mπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσκάλεσε, από το βήμα της 3ης Διεθνούς Ευρωαραβικής Συνόδου, τους Αραβες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του είχε φροντίσει να...
Επενδύστε σε ερείπια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το βλέμμα στην Ευρώπη και τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα κυβερνητικά αφηγήματα για ανάπτυξη και για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια επιχείρησε να αποδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνικογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό...
Το βλέμμα στην Ευρώπη και τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
Τις προεκλογικές περιοδείες του συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά τη Σάμο, επισκέφτηκε χθες τη Μαγνησία και την πόλη του Βόλου. Αύριο Πέμπτη θα...
Συνεχίζει στη «λογική της χαμένης ψήφου» ψάχνοντας την αυτοδυναμία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα
Ούτε ρωτήθηκε ούτε και σχολίασε το παραμικρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, για το βασικό θέμα της ημέρας. Και αυτό δεν ήταν βέβαια άλλο από την επιστολή Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ...
Η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας