• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.8°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.7°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 23.2°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 23.3°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  58%

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εφαρμογή κινητικότητας στους ΟΤΑ, «με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων»

ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χειροκρότησαν και τη... «σφαλιάρα» οι δήμαρχοι

 • A-
 • A+

Με τα προσχήματα να μην τηρούνται στο ελάχιστο, το κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ αποδείχθηκε μια προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός απορρίπτεται μετά την επιλογή του προέδρου της ΚΕΔΕ να καλέσει στο βήμα τον Κυρ. Μητσοτάκη για να «εκφράσει μπροστά στην Αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα που ευχόμαστε να εκφραστεί και μέσα από την κυβέρνηση την αυριανή» (sic).

Πέρα από το συντακτικό του Γ. Πατούλη, εξίσου εντυπωσιακό ήταν το χειροκρότημα που έλαβε από τους δημάρχους του κόμματός του ο κ. Μητσοτάκης, στην... καρπαζιά ότι τους προορίζει μόνο για ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητας, κρατώντας τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης για τους περιφερειάρχες. «Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έρχεται να συμβάλει με συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα στον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης (...) Οι δήμοι αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη», είναι οι απόψεις του προέδρου της Ν.Δ.. Και όχι μόνο.

Συνεπής στις θέσεις του για μικρότερο κράτος, προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζοντας ως «καλή πρακτική» τις συμπράξεις με ιδιώτες, με... παράδειγμα την αποκομιδή απορριμμάτων, έναν τομέα-φιλέτο για το κεφάλαιο, περνώντας, έτσι, μήνυμα απολύσεων εργατών.

Στοχοποίησε δε ακόμη μία φορά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μαζικές προσλήψεις στην καθαριότητα, μιλώντας για «αδιαφανείς διαδικασίες» για τη «μονιμοποίηση 8.000 συμβασιούχων». Ασχέτως αν λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποδόμησε το αφήγημα της Ν.Δ. περί «φωτογραφικού διαγωνισμού», ισχυριζόμενος ότι «μόλις το 10% των συμβασιούχων» μπήκαν στους προσωρινούς πίνακες των διοριστέων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εφαρμογή κινητικότητας στους ΟΤΑ, «με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να εφαρμόσει σύστημα υποχρεωτικής κινητικότητας (με απολύσεις για τους «απείθαρχους»), χρησιμοποιώντας τον όρο «job rotation» που παραπέμπει στην εκ περιτροπής εργασία. «Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των ΟΤΑ, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη και η διευκόλυνση των δημάρχων να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία. «Θα διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας κατ’ αρχάς την ίδια την ακίνητη περιουσία τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης:

● Προανήγγειλε επανεξέταση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων του «στενού» Δημοσίου -ενδεικτικά ανέφερε τις πολεοδομίες- στην Αυτοδιοίκηση.

● Υποσχέθηκε να συστήσει Ταμείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω εξειδίκευση για την κατανομή τους μεταξύ περιφερειών και δήμων.

● Προανήγγειλε αναθεώρηση του τρόπου χορήγησης της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) «σε μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση».

● Υποσχέθηκε «πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μέσα από «τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας», με δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων. «Μια τέτοια μεταρρύθμιση θέλει προσεκτικό σχεδιασμό. Θα είχε όμως σπουδαία αποτελέσματα, αφού πρώτα απ’ όλα η Αυτοδιοίκηση θα είναι άμεσα υπόλογη στους δημότες για την παραμικρή δαπάνη», συμπλήρωσε.

● Διευκρίνισε ότι θα είναι πιλοτική η μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Αυτοδιοίκηση.

«Η “επίθεση φιλίας” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εκτός από τα λόγια και μια έμπρακτη πτυχή σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη: τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας επί των ημερών του, τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και, πρόσφατα, την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει η σχέση 1/5 στις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο», απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Βασική αγωνία της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, τελικά, η προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από θέση αρχής και η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες», συμπλήρωσε σχολιάζοντας: «Με αυτή την ακραία και αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ελπίδα ούτε η χώρα συνολικά».

Απλή αναλογική

Ετερη υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, η επαναφορά του ισχύοντος σήμερα εκλογικού νόμου, σε περίπτωση που κυβερνήσει, υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική «θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να πετύχει μεγάλη αναταραχή αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα, αλλά παίζοντας και με τον χρόνο των εκλογών».

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η αποδοχή της Ν.Δ. για διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2019 έχει προϋπόθεση «ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν διεξαχθεί πολύ νωρίτερα».

Ο κ. Μητσοτάκης «έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτήν που υπάρχει τώρα», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αυτοδιοίκησης».

Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, διεκδικώντας τον ρόλο του κύριου εκφραστή μιας αυστηρά μονοπαραταξιακής λογικής, η οποία αντιμετωπίζει τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ως το «μακρύ χέρι» κομμάτων και κυβερνήσεων στις τοπικές κοινωνίες».

Την αντίθεσή τους στην απλή αναλογική εξέφρασαν και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ψήφισμα που ενέκριναν κατά πλειοψηφία. Το κοινό τους συνέδριο που, υποτίθεται, θα κατέληγε στις θέσεις των δύο βαθμών για την «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», αποφάσισε να... συγκαλέσει νέο (έκτακτο) συνέδριο μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», προκειμένου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ «να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θα κάνει τις εκλογές... δημοψήφισμα
Την πρόθεσή του να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο. Εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή του να κρίνει ο λαός τη συμφωνία για το...
Θα κάνει τις εκλογές... δημοψήφισμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εξαγγελία του για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους –με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης– επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, στη...
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένει στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο Μητσοτάκης
Μετά την τρικυμία στη Ν.Δ. για το θέμα της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά την οποία τάχθηκε ξανά υπέρ μεταφοράς του φόρου στην τοπική...
Επιμένει στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
Στον διαχωρισμό των δήμων σε... πατρίκιους και πληβείους και μάλιστα με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό...
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η απλή αναλογική πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο»
Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε από το βήμα του συνεδρίου για την Τ.Α., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με την απλή αναλογική επιδιώκει να αλλοιώσει το εκλογικό σύστημα, ενώ επιθυμεί να πλήξει το...
«Η απλή αναλογική πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Oι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση πως «εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την...
«Oι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας