Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τεντώνει το σχοινί ο Βενιζέλος

«Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις» δήλωσε ξανά χθες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επαναλάμβανε τη στρατηγική αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τεντώνει το σχοινί ο Βενιζέλος

  • A-
  • A+

Ισχυρά μηνύματα προς τους διαφωνούντες και δυσφορούντες στο εσωτερικό του φορέα αλλά και προς τους λοιπούς ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν με το Κίνημα Αλλαγής έστειλε η Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή. Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου συνέπεσε με τη νέα ηχηρή διαφοροποίηση του απόντος Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και με την εκτός γραμμής ανάρτηση στο διαδίκτυο του Ανδρέα Λοβέρδου στο θέμα της επίθεσης στη Συρία.

Καταρχάς, η επικεφαλής της παράταξης της Κεντροαριστεράς θέλησε να λειτουργήσει κατευναστικά αναφορικά με τις ανησυχίες των μικρών εταίρων του σχήματος, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα καταλόγιζαν στη Χαριλάου Τρικούπη επιλογές που -κατά την εκτίμησή τους- οδηγούσαν στην «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειας. Οπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus», διευκρίνισε, καλώντας όλους τους εταίρους του φορέα σε ενωτική πορεία «χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος».

Και πράγματι, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων που ακολούθησαν, φάνηκε η κατάσταση να εκτονώνεται. «Είμαστε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Και θα ήθελα να αισθανόμαστε έτσι κι όχι κάποιοι ιδιοκτήτες και κάποιοι μουσαφίρηδες» είχε σπεύσει να επισημάνει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ σε συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ το Σάββατο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε απορρίψει ένα «reunion του ΠΑΣΟΚ».

«Οχι» σε μέτωπα

Δεύτερο και σημαντικότερο, η Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια το πλαίσιο της αυτόνομης στρατηγικής του χώρου απέναντι σε μέτωπα και προσκλητήρια σύμπλευσης είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ. «Δεν θα υποταχθούμε στις Σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού», δήλωσε και ξεκαθάρισε: «Τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τις αρχές της δικής μας παράταξης. Οι λαϊκο-μετωπικές στρατηγικές αναπαράγουν την πόλωση και τον διχασμό. Είναι πίσω η προεκλογική στρατηγική της έντασης που υπονομεύει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Πίσω είναι όμως και η αμυντική στρατηγική του “ώριμου φρούτου” που αποσκοπεί μόνο στο να μη διαταραχθούν οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ.». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, «είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην κυβέρνηση», ζήτημα για το οποίο -όπως πρόσθεσε- η λαϊκή ετυμηγορία έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο.

Νέα πυρά

Η παραπάνω παρέμβαση ήρθε ουσιαστικά ως έμμεση απάντηση στις νέες αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επέμεινε στην κατηγορηματική αντίθεσή του με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων και της εθνικής συνεννόησης, ενώ δείχνοντας τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την ηγεσία, απείχε από τη συνεδρίαση του οργάνου. Χαρακτήρισε δε τις διεργασίες συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής «παλαιοκομματική πρακτική διακανονισμών “κορυφής” και παραγοντισμών», υποστηρίζοντας ότι «αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ενωση Κέντρου στις αρχές του 1960».

«Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα που θέλουμε να λειτουργεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Πέρασε η εποχή των συμβιβασμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ («Βήμα της Κυριακής»), ενώ επιχειρηματολογώντας υπέρ της αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορικής του, υπογράμμισε ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας και για την αναστήλωση των δημοκρατικών θεσμών».

Στο ίδιο πνεύμα, αναφερόμενος στη στάση έναντι της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν ουδετερότητες όταν έχεις να αντιμετωπίσεις φαινόμενα εκβιασμού και αλλοίωσης των θεσμών, προβλήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ή εθνικές ανευθυνότητες». Τέλος, έδειξε να συμμερίζεται το πρόσφατο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά. Στον κ. Βενιζέλο απάντησε χθες και ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο στην Κεντρική Επιτροπή, εκτίμησε ότι «τυχόν αποδοχή της προτεινόμενης προσέγγισης θα αποδειχθεί εκλογικά αυτοκτονική και θα σημάνει ιδεολογική μετάλλαξη της παράταξης».

Μ. Χριστοδουλάκης

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο νέος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Μετά τη διά βοής εκλογή του με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο 27χρονος, στην παρθενική του ομιλία και δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, δεσμεύτηκε να υπηρετήσει στο ακέραιο «τη σαφή επιλογή του Κινήματος και της ηγεσίας του για πολιτική ανανέωση, με απόλυτο σεβασμό στα στελέχη που έχουν δώσει διαχρονικά μάχες για τον χώρο».

Ο κ. Χριστοδουλάκης, χωρίς το άγχος του πρωτάρη και με δυναμισμό στον λόγο του, τόνισε ότι ο στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόμματος που θα λειτουργεί από τα κάτω προς τα πάνω και από τη βάση προς την ηγεσία.

Οι παλιές «καραβάνες» στην Εκτελεστική Γραμματεία

Η εμπειρία υπερτερεί της ανανέωσης στη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής που ανακοινώθηκε χθες. Κορυφαία και δοκιμασμένα στελέχη από όλες τις συνιστώσες του ομόσπονδου φορέα τοποθετήθηκαν με αναλογική κατανομή στο 57μελές όργανο, που από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο (Ανδρουλάκης, Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης, Καμίνης, Παπανδρέου) και με τη συμμετοχή της Φ. Γεννηματά και του γραμματέα θα διαχειρίζεται και θα συντονίζει ζητήματα πολιτικής δράσης της κεντροαριστερής παράταξης.

Αναλυτικά, τα ονόματα με αλφαβητική σειρά:

  • Ολυμπία Αναστασοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Παναγιώτης Βλάχος, Γιώργος Γκαρής, Γιώργος Γραμματικάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Γιώργος Καββαθάς, Εύα Καϊλή, Γωγώ Καζά, Μιχάλης Καρχιμάκης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Βασίλης Κίτσιος, Οδυσσέας Κορακίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χριστίνα Κουντούρη, Βασίλης Καπετανγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πωλίνα Λάμψα, Ανδρέας Λοβέρδος, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Μπατζελή, Νίκος Μπίστης, Κώστας Μπιτζάνης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Μανώλης Οθωνας, Εφη Παγκάλου, Κώστας Πανταζής, Λίνα Παπαδάκη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Στέφανος Παραστατίδης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Συλβάνα Ράπτη, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Ντίνα Σπυροπούλου, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Γιάννης Τούντας, Δημήτρης Τσιόδρας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παύλος Χρηστίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου - Γεννηματά
Σε βαριά ατμόσφαιρα και εν μέσω βαθύτατου διχασμού και εσωστρέφειας που έχει προκληθεί λόγω της ρήξης με τον Ευ. Βενιζέλο συνεδριάζουν στις 16.00 από κοινού η Κ.Ο. και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος...
Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου - Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία
Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο ή Γιώργο Παπανδρέου προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά, η οποία απέκλεισε τον εαυτό της από τη σχετική λίστα.
Τρεις πρώην πρόεδροι για την... Προεδρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο
Πολεμικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Αμετακίνητη στις θέσεις της η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη διαφωνία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Διάλογοι και παρασκήνιο της φορτισμένης...
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ