Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το παρασκήνιο για τον νέο γραμματέα

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής στο οποίο η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη για γραμματέα

Το παρασκήνιο για τον νέο γραμματέα

  • A-
  • A+

Νέος, άφθαρτος και αριστούχος. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συνοδεύουν τον 27χρονο Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος αναμένεται να λάβει αύριο και τυπικά την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και να χριστεί ο πρώτος γραμματέας της νεοϊδρυθείσης κεντροαριστερής παράταξης.

Το πολύ νεαρό της ηλικίας του, το γεγονός ότι δεν έχει πολλά κομματικά ένσημα πέρα από τη φοιτητική συνδικαλιστική ενασχόληση και το «βαρύ» βιογραφικό του (απόφοιτος του ΕΜΠ, μεταπτυχιακό στο LSE, διδακτορικό στη Βιοϊατρική) αποτελούν τα βασικά στοιχεία που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο άκουσμα της ανακοίνωσης του ονόματός του.

Αρκούν όμως για μια κορυφαία επιτελική πολιτική θέση; Ερώτημα και προβληματισμός αρκετών στην Κεντροαριστερά που θα απαντηθεί από τον ίδιο και από τη δράση του στο πλαίσιο των απαιτητικών καθηκόντων που επωμίζεται.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Μανώλη Χριστοδουλάκη μιλούν για ένα άτομο ώριμο πολιτικά, με επιστημονική επάρκεια, μεγάλη πίστη στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής και χωρίς φόβο απέναντι στις προκλήσεις.

Στον αντίποδα η μηδαμινή εμπειρία του σε ζητήματα «εσωκομματικής κουζίνας» προσμετράται στα μειονεκτήματα, κάτι που ωστόσο αντιρροπίζεται αυτόματα από το μήνυμα βαθιάς ανανέωσης και κατάργησης της κομματικής επετηρίδας που επιθυμούν να στείλουν όσοι εμπνεύστηκαν να τον προτείνουν ανάμεσα σε άλλους «μνηστήρες».

Κι όπως προκύπτει από έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη και την «κρησάρα» της Φώφης Γεννηματά πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες ουκ ολίγα στελέχη...

Επιφυλάξεις

Αναμφισβήτητα η επιλογή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν ήταν από τις συνηθισμένες, ούτε από εκείνες που μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά προβλεπόμενες. Γι’ αυτό και πολλοί ξαφνιάστηκαν ή και απόρησαν. Μια επιφύλαξη που διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές και φαντάζει βάσιμη -μέχρι αποδείξεως του εναντίου- είναι να μην αποτελέσει ο 27χρονος γραμματέας τη «βιτρίνα» μιας φαινομενικής ανανέωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διατήρηση σε καίρια πόστα, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, προσώπων που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί πολιτικά.

Επίσης καθοριστική παράμετρο που θα διαλύσει ή θα επιβεβαιώσει τις παραπάνω ανησυχίες συνιστά η επιλογή του στελέχους που θα καλύψει την εξίσου κρίσιμη θέση του γραμματέα οργανωτικού. Θα προτιμηθεί δηλαδή κάποιος παράγοντας με κριτήρια ανάλογα όπως του Μανώλη Χριστοδουλάκη ή θα τοποθετηθεί πρόσωπο με διαδρομή και κομματικό παρελθόν, που ενδεχομένως να επισκιάζει και ακόμη χειρότερα να εκτελεί άτυπα χρέη γραμματέα;

Η απάντηση από τον στενό περίγυρο της κ. Γεννηματά είναι καθησυχαστική. Οπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, η ανανέωση αποτέλεσε ένα αίτημα της βάσης των 212 χιλιάδων ψηφοφόρων του περασμένου Νοεμβρίου, το οποίο θα τηρηθεί με ευλάβεια. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι ο νέος γραμματέας είναι μόνο η αρχή μιας συνειδητής απόφασης να φυσήξει φρέσκος αέρας στο Κίνημα Αλλαγής και διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια συνταγή και για άλλες θέσεις-κλειδιά.

«Η ανανέωση από τη Φώφη Γεννηματά γίνεται πράξη, δεν μένει στα λόγια» σχολίασε σε αυτό το πνεύμα την Πέμπτη ο Παύλος Χρηστίδης, νέος εκπρόσωπος Τύπου της ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς, ο οποίος ανήκει στην ίδια φουρνιά της νέας γενιάς στελεχών.

Λογική ισχυρής ανανέωσης σε ισορροπία με το στοιχείο της εμπειρίας θα επικρατήσει εξάλλου και στη σύνθεση της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας, που θα αριθμεί 50 μέλη και θα επισημοποιηθεί ώς αύριο.

Ο φόβος της «ΠΑΣΟΚοποίησης»

Μια δεύτερη αγωνία που εκφράζουν οι εκτός ΠΑΣΟΚ εταίροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκπορευόμενη κατά κύριο λόγο από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, αφορά τη λεγόμενη «ΠΑΣΟΚοποίηση» του εγχειρήματος.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προκάλεσε σύγκρουση στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο μεταξύ της επικεφαλής του σχήματος και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο η παράταξη να εξελιχθεί σε «νέο ΠΑΣΟΚ» με ανάδειξη στελεχών που προέρχονται αποκλειστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και αποτελούν ανθρώπους εμπιστοσύνης της κ. Γεννηματά.

Σε μια τέτοια περίπτωση τονίστηκε ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται μια αρνητική εικόνα προς την κοινωνία που πίστεψε σε ένα πραγματικά καινούργιο κίνημα. Παραπλήσιες ενστάσεις φέρεται να εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εστιάζοντας στην ανάγκη να προωθείται το κοινό εγχείρημα και όχι η «ΠΑΣΟΚική» του εκδοχή καθώς και να διαφυλαχθεί ο αυτόνομος ρόλος του.

Παράλληλα έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα νέων γραφείων για το Κίνημα Αλλαγής και ζήτησε να μην υπάρχει ταύτιση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Ν.Δ. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ στην Εκτελεστική Γραμματεία θα λάβουν μέρος οι κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Μπουλμπασάκος, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης και Εφ. Παγκάλου. «Οποιος έχει όρεξη να δουλέψει, υπάρχει χώρος και πεδίον δόξης λαμπρό» τονίζουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για την κριτική περί «ΠΑΣΟΚοποίησης».

Εκλογική ετοιμότητα

Σε ό,τι αφορά την αυριανή Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε να μην έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και προκειμένου να δοθεί ο λόγος σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του οργάνου θα μιλήσει μόνο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά, πλην της πολιτικής συγκυρίας, θα περιγράψει τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της οργανωτικής συγκρότησης της παράταξης τόσο κεντρικά όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακόμη θα αναφερθεί στην υπεράσπιση του διακριτού στίγματος και στην προγραμματική επεξεργασία της πρότασης των 12+1 σημείων που ενέκρινε το ιδρυτικό συνέδριο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με την κοινωνία. Τέλος, θα θέσει το Κίνημα σε εκλογική ετοιμότητα προαναγγέλλοντας τη σύσταση επιτροπής ψηφοδελτίων.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν βάζουμε ταφόπετρα
«Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής, με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ» τόνισε στην ομιλία της για τα 44 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη η Φώφη Γεννηματά και παραδέχτηκε ότι η «ψυχή» της...
Δεν βάζουμε ταφόπετρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ρόλο στον νέο φορέα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά. Δυσαρέσκεια και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε...
Με ρόλο στον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το τιμόνι στη Φώφη Γεννηματά
Mε ποσοστό περίπου 57,17% έναντι 42,83% που έλαβε ο αντίπαλός της, Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη ηγέτιδα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς - Μεγάλη και πάλι η συμμετοχή, ψήφισαν 155.600...
Το τιμόνι στη Φώφη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κλείδωσε» η τηλεμαχία για την Παρασκευή
Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αρχηγών για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, την Παρασκευή. Θα μεταδοθεί από τη...
«Κλείδωσε» η τηλεμαχία για την Παρασκευή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο κυνήγι των συμμαχιών
Ζυμώσεις, επαφές, αλλά και αιχμές περιλαμβάνει η ατζέντα των δύο μονομάχων του β' γύρου των εκλογών στην Κεντροαριστερά. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές,...
Στο κυνήγι των συμμαχιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας