Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μητσοτάκης σε γραμμή Κυριάκου

Ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στα ήξεις- αφήξεις ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης σε γραμμή Κυριάκου

  • A-
  • A+

Την ώρα που η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες σε ανταποκριτές ξένου Τύπου -κι ενώ έχει δηλώσει πως οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και αυτές με τους δανειστές θα γίνουν σεβαστές από την κυβέρνησή του- ανατρέποντας τον ίδιο του τον εαυτό ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

«Εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία εμείς θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές», ανέφερε και αφού εξέφρασε αμφιβολίες ότι το σχέδιο αυτό θα συμφωνηθεί, είπε ότι ο ίδιος προτείνει «ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων».

Απολύσεις; Ποιες απολύσεις;

Και ως «απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση» υπέδειξε τη «ριζική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα». Και υποστήριξε μεν ότι «στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», αλλά ο ίδιος παρέπεμψε στη θητεία του επί κυβέρνησης Σαμαρά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την οποία ως γνωστόν έλαβε χώρα η πολιτική των διαθεσιμοτήτων- απολύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση. Και όταν ρωτήθηκε αν η άσκηση οξύτατης κριτικής στην κυβέρνηση, ιδίως ενώπιον των ξένων ανταποκριτών, ωφελεί τη χώρα, από τη μία δήλωσε ότι κάθε φορά που έχει βρεθεί εκτός Ελλάδας «φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας», αλλά από την άλλη επέλεξε να κρατήσει ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «άκρως προβληματική για τα εθνικά συμφέροντα τόσο στην οικονομία όσο και στο μέτωπο των μεγάλων ανοιχτών εθνικών ζητημάτων».

Στην ερώτηση τι θα έκανε διαφορετικά σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν βρισκόταν στην εξουσία, η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν ουσιαστικά μόνο η εξής φράση: «Δεν θα είχα τον κύριο Καμμένο υπουργό».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αφόρητη διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», η οποία είπε ότι «δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα», ενώ για άλλη μία φορά χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα «αδύναμο πρωθυπουργό», υποστηρίζοντας ότι «αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο υπουργείο αυτό προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Σχετικά με το Μακεδονικό, επέμεινε στην προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτό όμως που έγινε κατανοητό από τις δηλώσεις του είναι ότι σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή μια συμφωνία «χωρίς να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα» θα εκφράσει την «εντονότατη διαφωνία» του σε επίπεδο Κοινοβουλίου, αλλά εφόσον υπερψηφιστεί θα δεσμεύεται από αυτήν.

Αναφερόμενος στο πολιτικό του πρόγραμμα επανέλαβε ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μιλώντας για προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής. Μίλησε ακόμα για «ένα σχέδιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και προς τις επενδύσεις», για πάντρεμα όσων ζητά η αγορά εργασίας με το παραγόμενο αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού συστήματος, για συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και εστίασε στο θέμα της ασφάλειας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ότι η ατζέντα του νόμου και της τάξης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Ν.Δ.

Στην ατζέντα αυτή εντάσσεται και ο χαρακτηρισμός από τον πρόεδρο της Ν.Δ. «άντρα κακοποιών και υποψήφιων τρομοκρατών», με τον οποίο αποκάλεσε τα Πανεπιστήμια, λέγοντας πως δεν θα αφήσει να είναι έτσι, ενώ γενικότερα για την ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι «δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε το πλαίσιο το οποίο επέβαλαν οι υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη στάση της Τουρκίας είπε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση. Και να ξεκινήσει από την ίδια την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάννης», προσθέτοντας ότι θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης «να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δύο αξιωματικών».

Ευθυγράμμιση με Ε.Ε. για πρόσφυγες

Τέλος, στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις πιέσεις της Ε.Ε. για απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που έχουν κατεύθυνση την αύξηση των απελάσεων στην Τουρκία, ακόμα και αν περιορίζονται δραστικά τα δικαιώματα των προσφύγων, θυσιάζεται η ποιότητα της διαδικασίας ή βάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα κάποιου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη έναντι μιας διοικητικής απόφασης.

Τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με το Μακεδονικό σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προχώρησε σ’ αυτήν «για να συνεχίσει να κρύβεται και να μην πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο στηρίζει ή όχι την εξεύρεση λύσης με σύνθετη ονομασία erga omnes, που προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση» και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να σταματήσει επιτέλους να κάνει το πολιτικό εκκρεμές, ανάλογα με το ποιος τον πιέζει κάθε φορά στο εσωτερικό του κόμματός του».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Πολιτικός Χειμώνας του Κυριάκου
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, «καρφώνει» τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έθεσε υπό αίρεση την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, δηλαδή την εθνική γραμμή Καραμανλή -...
Ο Πολιτικός Χειμώνας του Κυριάκου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέτει θέμα μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα
Aίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη περί «καταλανοποίησης της Βορείου Ελλάδας», οι οποίες αφενός θέτουν θέμα μειονότητας στη Μακεδονία και αφετέρου προδίδουν την ανησυχία του για την πολιτική...
Θέτει θέμα μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Παρακμιακός θίασος» η κυβέρνηση κατά τον Κ. Μητσοτάκη
Με μια σκληρή τοποθέτηση και προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Παρακμιακός θίασος» η κυβέρνηση κατά τον Κ. Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μια απ’ τα ίδια από τον Μητσοτάκη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha πριν από τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μας έκανε σοφότερους, αφού επανέλαβε τις ήδη γνωστές θέσεις του για το ασφαλιστικό, το Δημόσιο, το Μακεδονικό,...
Μια απ’ τα ίδια από τον Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κυριάκος θέλει να βρει λυμένο το Μακεδονικό
Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την κρυφή στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό δημοσίευσε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ελέγχει την...
Ο Κυριάκος θέλει να βρει λυμένο το Μακεδονικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας
Παρά το απόλυτο ύφος, η Ν.Δ. δεν είπε λέξη για το τι προτίθεται να πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του...
Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας