Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο δρόμο του Λοβέρδου Σαμαράς, Λυκουρέντζος και Πικραμμένος

O πρώην πρωθυπουργός

ΕUROKINISSI

Στο δρόμο του Λοβέρδου Σαμαράς, Λυκουρέντζος και Πικραμμένος

  • A-
  • A+

Δεύτερη άρνηση φερόμενου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο της Novartis να προσέλθει στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση, αφού μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την απόφασή του να μην εμφανιστεί ενώπιον της.

Με επιστολή που έστειλε σήμερα στην ειδική επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός γνωστοποιεί ότι δεν προτίθεται να παραστεί «στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας την Τρίτη 27 Μαρτίου» και υποστήριξε θα το κάνει, εάν η προανακριτική μπει «στην ουσία της υπόθεσης μετά την κατάθεση των μαρτύρων».

«Δεν με αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος μου σκευωρίας. Σκευωρία η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία. Απαιτώ άλλωστε την ουσιαστική διερεύνηση της όλης υπόθεσης, με εξέταση όλων των μαρτύρων και όλων των στοιχείων» σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

Ακολούθησε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, που ισχυρίζεται το εξής: «Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Όπως και πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να παραστεί μόνο για να καταθέσει επί της ουσίας της υπόθεσης και μετά και την επιβαλλόμενη εξέταση των μαρτύρων.

«Σε συνέχεια της επιστολής σας, της 21ης Μαρτίου 2018, με αριθμό πρωτοκόλλου 10, σας γνωστοποιώ ότι δεν επιθυμώ την εμπλοκή μου σε οποιουδήποτε διαδικαστικού χαρακτήρα συζήτηση, παρά μόνον σε αυστηρά τυπική και νομικά άρτια συνεδρίαση της Επιτροπής σας, με θέμα την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως, την οποία με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής αναλάβατε να διερευνήσετε» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

Υπογραμμίζει δε πως τη στάση αυτή τηρεί, «πολύ δε περισσότερο όταν ακολουθουμένων αυτών των διαδικασιών, τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η κυβερνητική πλειοψηφία και κατόπιν κακόβουλων διαδόσεων, μισαλλόδοξων δηλώσεων και υπονομευτικών δημοσιευμάτων, προκαλούνται ψευδείς εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία, περί μεθοδευμένης αποφυγής του ελέγχου, εκ μέρους των αναφερομένων στην δικογραφία. Πρακτικές, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και τελικώς με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας την συσκότιση αντί την διερεύνηση της υπόθεσης».

Ο πρώην υπουργός αρνείται ότι διέπραξε τα αδικήματα. «Δεν με αφορά και η οποιαδήποτε ερμηνεία περί παραγραφής. Η αλήθεια και μόνον η αλήθεια με αφορά. Είμαι αθώος και θα εξαντλήσω με δική μου πρωτοβουλία, κάθε προσφερομένη εκ του Συντάγματος δυνατότητα, για να υπερασπιστώ την Τιμή μου, από την ανυπόστατη ψευδομαρτυρία και άδικη σπίλωση».

Και ο Π. Πικραμμένος

Με επιστολή του ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί ενώπιον της Επιτροπής και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Όπως λέει, δεν θα παραστεί για έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής και ενημερώνει ότι επιφυλάσσεται για το δικαίωμά του να παραστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής επί της ουσίας της υπόθεσης.

Δηλώνει, επίσης, ότι προσδοκά ότι η κρίση της Επιτροπής θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τους νόμους.

Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στη δική του επιστολή υποστήριζε πως «αν η επιτροπή επιμείνει στην απόφασή της να κουκουλωθούν τα πάντα, απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε στην Επιτροπή θα παραμείνετε μόνοι σας, μετατρέποντάς την σε ένα κωμικοτραγικό δήθεν "δικαστικό συμβούλιο"».

Σε απαντητική επιστολή προς τον κ. Λοβέρδο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, τονίζει μεταξύ άλλων πως «απορρίπτω τους ισχυρισμούς και τις ύβρεις σας», υπογραμμίζει ότι η επιτροπή «εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα» και σημειώνει με νόημα ότι η επιτροπή «δεν έχει δικαίωμα και δεν προαναγγέλλει αθώους, δεν έχει δικαίωμα και δεν κατασκευάζει ενόχους». 

Την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταγγέλλοντας «παρωδία διαδικασίας» αποχαιρέτησαν την προανακριτική επιτροπή της Βουλής -το ΚΚΕ είχε προηγηθεί- που απαρτίζεται πλέον μόνο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Απάντηση Θ. Δρίτσα

Ο Θοδωρής Δρίτσας, πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, απάντησε με επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτήν τονίζει ότι υπερασπιζόμενος το έργο της Επιτροπής «κατ’ εντολή της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και την τιμή και την αξιοπρέπεια, τόσο τη δική μου όσο και των μελών της Επιτροπής, οφείλω να επισημάνω, ότι η Επιτροπή μας δεν επιδίδεται σε “κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις” και σε καμία περίπτωση, η λειτουργία της, δε συνιστά “έναν ακόμη κρίκο”, σε καμιά ουσιαστική συγκάλυψη και σε καμία σκευωρία.

»Επιπρόσθετα, οφείλω να επισημάνω, ότι μεταξύ πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, ούτε εμένα, ούτε τα άλλα μέλη της Επιτροπής, είναι δόκιμο να μας συμπεριλαμβάνετε στον ισχυρισμό σας “γνωστή σε όλους”, όταν αναφέρεστε -απολύτως αβάσιμα κατά την κρίση μας- σε “σκευωρία η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία”».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Θ. Δρίτσα: 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη Novartis
Με μια οργισμένη δήλωση υποδέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος την απόφαση να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του με ενδείξεις δωροδοκίας στις οποίες κατέληξαν οι εισαγγελείς καταπολέμησης...
Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολικό «αντίο» με πρόσχημα τη σκευωρία
Στον βολικό για πρώην υπουργούς χώρο της Βουλής η επιδίωξη ήταν να διωχθούν και να καταδικαστούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι σύμβουλοι, οι καθηγητές, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι κλπ...
Βολικό «αντίο» με πρόσχημα τη σκευωρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τοποθετήσεις των 10 πολιτικών προσώπων στη Βουλή
Πρόκληση στην κοινή λογική αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις των ηγετών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα στο παρελθόν. Αναγνώρισαν ευθέως ή εμμέσως την ύπαρξη σκανδάλου, αλλά κανένας δεν ανέλαβε την παραμικρή...
Οι τοποθετήσεις των 10 πολιτικών προσώπων στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Με Ξένη Δημητρίου επανακάμπτει εν μέσω πανδημίας η Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο
Παρά τις ενστάσεις, η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής αποφασίζει την επαναλειτουργία της εν μέσω πανδημίας, με πρώτη μάρτυρα την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Κατ' αντιπαράσταση...
Με Ξένη Δημητρίου επανακάμπτει εν μέσω πανδημίας η Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: «Δεν γίνεται διερεύνηση σε βάθος με καθεστώς ανωνυμίας και κουκούλες»
Τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι θέλει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση Novartis, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με καθεστώς ανωνυμίας και με μάρτυρες με κουκούλες, που δεν θέλουν να καταθέσουν...
ΚΚΕ: «Δεν γίνεται διερεύνηση σε βάθος με καθεστώς ανωνυμίας και κουκούλες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας