• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 14.5°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 10.5°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 11.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.2°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.6°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  80%

Κίνημα Διορισμών

 • A-
 • A+

Στον διορισμό των νέων οργάνων (όπως αντιστοίχως συνέβη και με τους συνέδρους) κατέληξε χθες έπειτα από πολλές άκαρπες συνεδριάσεις το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Στο παρά πέντε της έναρξης του ιδρυτικού συνεδρίου (ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και με γνώμονα να αντιμετωπιστεί το παρατεταμένο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της ανένδοτης στάσης, κυρίως του Ποταμιού και δευτερευόντως του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών κατά της εκλογής αντιπροσώπων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η νέα Κεντρική Επιτροπή να προκύψει με διορισμένα μέλη, αναλογικώς κατανεμημένα με ευθύνη των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που μετέχουν στον νέο φορέα.

Πρόκειται για μια απόφαση την οποία έμπειρα κομματικά στελέχη χαρακτήριζαν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της δημοκρατικής παράταξης, αφού ποτέ στο παρελθόν συνέδριο δεν έχει διοργανωθεί με εξ ολοκλήρου διορισμένους συνέδρους και όργανα. Από την άλλη, παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι η περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα συνέδρια, καθώς πρόκειται για ένα νέο ομοσπονδιακό κόμμα που βρίσκεται σε μεταβατική φάση μέχρι να μετεξελιχθεί σε ενιαίο.

Η «σολομώντεια» λύση που επέτρεψε να βγει λευκός καπνός από τη Χαριλάου Τρικούπη -όπου και διεξήχθη η συνεδρίαση- περιλαμβάνει την ύπαρξη Κεντρικής Επιτροπής 351 ατόμων με την εξής κατανομή: 128 μέλη θα τοποθετήσει η πλευρά της Φώφης Γεννηματά, 67 θα διορίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, 50 στελέχη του θα επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ, 41 η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, 35 άτομα θα ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 30 στο Δίκτυο του Γιώργου Καμίνη.

Επιπλέον, σε ισχύ αναμένεται να παραμείνει το 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ η Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία εκτιμάται ότι θα αριθμεί 40-50 μέλη.

Η παραπάνω απόφαση εν πολλοίς οφείλεται στην κατηγορηματική απόρριψη του Ποταμιού το νέο όργανο να είναι εκλεγμένο (με αναλογική εκπροσώπηση) και -σύμφωνα με πληροφορίες- στην έμμεση προειδοποίηση να μη μετέχει στην ψηφοφορία και ως εκ τούτου στα νέα όργανα, εφόσον επιλεγόταν η οδός της εκλογής.

Υπέρ της πρότασης που τελικώς επελέγη είχε ταχθεί και το ΚΙΔΗΣΟ, με το επιχείρημα να μη δοθεί βαρύτητα στους μηχανισμούς και στους εσωτερικούς εκλογικούς ανταγωνισμούς αλλά στη συζήτηση περί πολιτικών και προγραμματικών προτεραιοτήτων.

Προκειμένου λοιπόν να προστατευτεί η ενότητα και να μην επέλθει ρήξη την κρισιμότερη στιγμή του εγχειρήματος, η Φώφη Γεννηματά προτίμησε να συμβιβαστεί. «Στα όργανα του Κινήματος αποφασίστηκε να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρεται στη «στρογγυλεμένη» ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε εισηγηθεί εκλογή στο συνέδριο με εκ των προτέρων συμφωνημένες κατανομές, αλλά συμφώνησε ώστε να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Συναινετικός ήταν και ο Γιώργος Καμίνης για τους ίδιους λόγους. Στον αντίποδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έλειπε στις Βρυξέλλες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Γεννηματά επέμεινε στην αρχική του θέση για εκλογή οργάνων με καθολική ψηφοφορία, ωστόσο εξήγησε ότι θα σεβαστεί την πλειοψηφία για να μην πληγεί η συνοχή της παράταξης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ενότητα και πάλη, να μείνει το ΠΑΣΟΚ γερό σαν το ατσάλι»
Ακόμη και μετά τον θάνατό της, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να ενώνει και να συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, όπως αγωνίστηκε σε όλη την πολιτική της διαδρομή.
«Ενότητα και πάλη, να μείνει το ΠΑΣΟΚ γερό σαν το ατσάλι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ομοφωνία στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δυναμικά επέστρεψαν στην εσωκομματική μάχη οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη σχεδόν εβδομαδιαία αναστολή της δημόσιας δραστηριότητάς τους λόγω πένθους για τον θάνατο της Φώφης...
Ομοφωνία στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναζητούν τη λύση
Τα διαδικαστικά ζητήματα που είχαν παγώσει λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά και τα λειτουργικά και θεσμικά κενά που προέκυψαν από την απώλειά της απασχολούν πλέον το Κίνημα Αλλαγής.
Αναζητούν τη λύση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανθρώπινη και ακμαία ώς το τέλος
Η «Εφ.Συν.» αποχαιρετά και τιμά τη μνήμη της γυναίκας και πολιτικού Φώφης Γεννηματά με ένα αφιέρωμα στις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της.
Ανθρώπινη και ακμαία ώς το τέλος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υστατο «χαίρε» στη Φώφη
Φίλοι, σύντροφοι και η οικογένειά της αποχαιρετίζουν σήμερα την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ● Στις 2 το μεσημέρι από τη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της με τιμές εν ενεργεία υπουργού ● Εθνικό πένθος στη χώρα,...
Υστατο «χαίρε» στη Φώφη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας