Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σώμα «κεφαλοκυνηγών» προτείνει η Ν.Δ.

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας έδωσαν στα γραφεία της Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, και ο τομεάρχης Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής (δεξιά)

INTIME NEWS / ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Σώμα «κεφαλοκυνηγών» προτείνει η Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Η επάνοδος των 300-350 «κεφαλοκυνηγών» αποτελεί για τη Ν.Δ. το «γιατρικό» για να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας!

Πρόκειται για το σύστημα «εθελοντών» εργαζομένων στα λεωφορεία και τρόλεϊ, που έκαναν εκτός ωραρίου ελέγχους εισιτηρίων και έπαιρναν μπόνους το 50% των προστίμων που βεβαίωναν.

Το μέτρο, που είχε εφαρμοστεί το 2012 και από την αρχή είχε βρει αντίθετους τους εργαζομένους, σταμάτησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2013, μετά την τραγική κατάληξη νεαρού στο Περιστέρι, όταν επιχείρησε να αποδράσει από το εν κινήσει τρόλεϊ για να αποφύγει τον έλεγχο. 

Την αναχρονιστική πρόταση επανέφεραν, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, και ο τομεάρχης Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλή, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Βασικός στόχος της παρέμβασης φάνηκε, όμως, πως δεν είναι η επίλυση των υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων, που πολλαπλασιάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά η επίθεση στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που επιχείρησαν συστηματικά να αμφισβητήσουν. 

Εχει ενδιαφέρον ότι από την παρουσίαση που έγινε στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Μοσχάτο, απουσίαζαν οι πρώην επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ και του ΟΣΥ, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν αναλυτικά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος είναι γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και ο δεύτερος επιτελικό στέλεχός της, ενώ παρέμειναν στη διοίκηση των δύο συγκοινωνιακών φορέων ώς τον Ιανουάριο του 2016. 

«Το “εισιτήριο” του λαϊκισμού είναι ακριβό και το πληρώνει ο ελληνικός λαός», αποφάνθηκε ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωστής Χατζηδάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια». 

Εστίασαν στις διαφορές στη διαχείριση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη σημερινή, ενώ υποστήριξαν ότι «τα τελευταία χρόνια οι συγκοινωνίες έχουν ρημάξει», παρ' όλο που έχουν να αγοραστούν λεωφορεία εδώ και μια δεκαετία και, το 2014, ο τότε αρμόδιος υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης, είχε ζητήσει άμεση κάλυψη 450 κενών θέσεων σε οδηγούς και τεχνικούς. 

«Είναι ουτοπικό να μιλάμε για προσλήψεις», είπε ο τομεάρχης της Ν.Δ. και πρόσθεσε πως «με τα σημερινά δεδομένα προτεραιότητα έχει η εξυγίανση».

Ζήτησαν, επίσης, μείωση των κρατικών επιδοτήσεων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς, θύμισαν ότι η Ν.Δ. το 2014 τις είχε μειώσει κατά 50% σε σχέση με το 2012 και κατηγόρησαν τη σημερινή κυβέρνηση ότι τις αύξησε κατά 14%. 

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό κόμιστρο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα στην εφαρμογή και για την ταλαιπωρία των επιβατών στις ουρές, ενώ υποστήριξαν ότι καλούνται να υποβάλουν πολλά δικαιολογητικά, όπως φωτογραφία και ΑΜΚΑ.

Πάντως, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του μέτρου, το οποίο άλλωστε είχε υποσχεθεί ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών πριν από το 2009, αλλά, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αρκέστηκε να πει ότι «πάγωσε λόγω δικαστικών εμπλοκών». 

Ο Κώστας Καραμανλής, μάλιστα, επιχείρησε να το αποσυνδέσει από τη διαπιστωμένη διασπάθιση εσόδων από την πώληση καρτών και εισιτηρίων και έκανε λόγο για «υποτιθέμενο σκάνδαλο».

Επικαλέστηκε ένα εσωτερικό έγγραφο της ΣΤΑΣΥ, που εμφανίζει το έλλειμμα στα 16.000 ευρώ και επιχείρησε να προσπεράσει το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, που αποκάλυψε η εφημερίδα μας και εντοπίζει «τρύπα» 1,196 εκατ. ευρώ στα έσοδα της ΣΤΑΣΥ.

Δεν είπε λέξη για άλλη έρευνα από ορκωτούς λογιστές της KPMG, που υπολόγισε το έλλειμμα σε 3,7 εκατ. ευρώ μόνον από τα εισιτήρια και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των εσόδων! 

Παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από εισιτήρια μειώθηκαν κατά 25% την τελευταία διετία και υπολόγισαν ότι, λόγω της απουσίας ελέγχων, το τελευταίο διάστημα που εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο χάθηκαν 40-60 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξαν, επίσης, ότι έχουν αυξηθεί τα έξοδα από 33% έως και 91%, κυρίως σε δαπάνες για τρίτους.

Αφησαν αιχμές ότι διατέθηκαν σε μελέτες και υπηρεσίες, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ δεν απάντησαν σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις και, σύμφωνα με το υπουργείο, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ετεροχρονισμένη αντίδραση για τη «Γραμμή 4» 

Ερωτήματα προκάλεσε στους δημοσιογράφους η ετεροχρονισμένη αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη για τη δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό.

Επτά μήνες μετά την κατάθεση των προσφορών από τους τέσσερις σοβαρούς ομίλους, επέλεξε να ασκήσει κριτική στο υπουργείο Υποδομών γιατί το προωθούμενο τμήμα είναι «τυφλό»!

Το έργο, που... δημοπρατείται από τον Μάιο του 2009 αλλά έμενε στα «θα», αφορά γραμμή 33,5 χλμ. που θα ξεκινά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό, θα διασχίζει πυκνοδομημένες περιοχές (Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια κ.λπ.), θα φτάνει στον σταθμό Κατεχάκη και θα συνεχίζει ώς το Μαρούσι με προοπτική να καταλήξει στη Λυκόβρυση, κοντά στην εθνική οδό. 

Η δημοπράτηση του περασμένου Αυγούστου αφορά το πρώτο τμήμα, από το άλσος Βεΐκου ώς την περιοχή Γουδή, μήκους 12,9 χλμ. με 14 σταθμούς και προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε να αυξηθεί το μήκος του, ώστε να ξεκινά από τον Περισσό και να φτάνει ώς την Κατεχάκη, τονίζοντας ότι το κόστος θα διαμορφωθεί στο 1,77 δισ. ευρώ αλλά προέβλεψε ότι θα καλυφθεί σε σύντομο χρόνο από την αύξηση της επιβατικής κίνησης.
 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποδεικνύεται τονωτική ένεση για το ταμείο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς παρουσίασαν...
21% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΟΑΣΑ από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση για το μετρό στη Θεσσαλονίκη
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την εκδήλωση στον σταθμό «Σιντριβάνι-Έκθεση» του Μετρό Θεσσαλονίκης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πώς σχολίασαν ο ο υποψήφιος της Ν.Δ. για τον Δήμο...
Η αντιπολίτευση για το μετρό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουρές στα εκδοτήρια του μετρό
​Οριακές καταστάσεις στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς. Οι ουρές επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες στα εκδοτήρια του Μετρό. Στο Σύνταγμα το Σάββατο η αναμονή στο «φιδάκι» ξεπερνούσε τα 20 λεπτά. ● Ελλείψεις σε...
Ουρές στα εκδοτήρια του μετρό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κριτική από τον τομεάρχη της Ν.Δ.
«Αλλεργική», και μάλιστα διαχρονικά, είναι η Ν.Δ. με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη σημερινή...
Κριτική από τον τομεάρχη της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτιμήσεις για σταδιακό κλείσιμο των πυλών του Μετρό από τα μέσα Νοεμβρίου
Ξεπέρασαν τις 220.000 οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες που έχουν διατεθεί από τα εκδοτήρια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών και, με αυτούς τους ρυθμούς, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι από τα μέσα Νοεμβρίου...
Εκτιμήσεις για σταδιακό κλείσιμο των πυλών του Μετρό από τα μέσα Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΑΣΥ: Καταγραφή πωλήσεων εισιτηρίων σε... τεφτέρια
Χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των πωλήσεων και των εισπράξεων από εισιτήρια και κάρτες λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, παρ’ όλο που τα ετήσια έσοδά τους υπερβαίνουν τα 350 εκατ....
ΣΤΑΣΥ: Καταγραφή πωλήσεων εισιτηρίων σε... τεφτέρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας