Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»
Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΚΟΒΛΗΣ

«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»

  • A-
  • A+

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ χθες το απόγευμα, όπου μίλησε ο γ.γ. της Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκεί παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ειδικά μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Από τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κουτσούμπας είχε απευθύνει κάλεσμα στη συγκέντρωση σε όλους τους πολίτες «καλής θέλησης», σε όσους «άσχετα από επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις συμφωνούν με το ΚΚΕ στα εθνικά ζητήματα».

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΚΟΒΛΗΣ

Σε όσους «δεν έχουν τυφλωθεί από το πρόσφατο κλίμα της πατριδοκαπηλίας, αλλά και του κοσμοπολιτισμού και θέλουν να αποτινάξουν τον φόβο του σημερινού αρνητικού διεθνώς συσχετισμού δύναμης, μιας και καταλαβαίνουν πως η πραγματική τελικά “υπερδύναμη” είναι η πάλη και η αποφασιστικότητα των λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα κεντρικά συνθήματα της συγκέντρωσης: «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε - Στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε», «Απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς», «Αλληλεγγύη των λαών ενάντια σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.».

«Σας καλούμε να δείτε όσα κρύβουν, να δείτε το “δάσος”, δηλαδή τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., τη σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων συνολικά στα Βαλκάνια, και όχι μόνο το “δέντρο”, δηλαδή το παζάρι για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας.

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΚΟΒΛΗΣ

Απευθύνθηκε ακόμα στους «εν ενεργεία στρατιωτικούς, στους απόστρατους, στους στρατιωτικούς που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από λαϊκές οικογένειες και στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους», καλώντας τους «να αφουγκραστούν με προσοχή, χωρίς προκαταλήψεις, τις θέσεις του ΚΚΕ που μάλιστα φέτος συμπληρώνει ζωή ενός αιώνα. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη και ηρωική πορεία, αγωνιζόμενο, πλαισιώθηκε από εκατοντάδες στρατιωτικούς και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που εξέφραζαν τον γνήσιο πατριωτισμό».

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως «ο λαός μας δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους λαούς των Βαλκανίων, δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον γειτονικό τουρκικό λαό», αφού «οι εργάτες σε όλες τις χώρες έχουν τον ίδιο αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους, τους αστούς και το σάπιο σύστημά τους».

«Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι κυβερνήσεις τους, οι βάσεις και οι ΝΑΤΟϊκοί» είπε, απαιτώντας «να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Μίλησε για τα «ανταγωνιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας», για την Κίνα που «με βασική αρτηρία της τα Βαλκάνια επιδιώκει εμπορικές και διαμετακομιστικές συμφωνίες και ενεργειακά σχέδια ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, ως κλειδί για την πρόσβαση των συμφερόντων της στη Δυτική Ευρώπη», αλλά και για τον «ηγεμονικό ρόλο» που διεκδικεί η Τουρκία, «η οποία εμφανίζεται με τον μανδύα του προστάτη των μουσουλμάνων».

«Μετά τα Βαλκάνια και τη Συρία το επικίνδυνο σκηνικό στην περιοχή μας συμπληρώνουν οι νέες διεργασίες στο Κυπριακό, οι οποίες οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού» συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΚΟΒΛΗΣ

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με την προτροπή «να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα από ριψάσπιδες περί δήθεν «εθνικής ενότητας», δηλαδή υποταγής της εργατικής τάξης, του λαού, στα σχέδια του κεφαλαίου και των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών».

«Για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία χωρίς ανεργία, κρίσεις και πολέμους, που δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική-κομμουνιστική», κατέληξε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ ανοίγει τα χαρτιά του
Ανοιxτές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική...
Το ΚΚΕ ανοίγει τα χαρτιά του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: ανησυχεί για Κυπριακό και εξωτερική πολιτική
Να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση κάλεσε τον ελληνικό λαό ο Δ. Κουτσούμπας, με χθεσινή δήλωσή του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα άσκησε οξύτατη...
ΚΚΕ: ανησυχεί για Κυπριακό και εξωτερική πολιτική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Εχει θράσος ο Τσίπρας να λέει αυτά που είπε
Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πολιτική της όσο και για ενέργειές της που συνδέονται με λαϊκούς αγώνες και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία άσκησε χθες ο Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΚΕ...
Κουτσούμπας: Εχει θράσος ο Τσίπρας να λέει αυτά που είπε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Κουτσούμπα
Προγραμματισμένη συνάντηση είχαν χθες το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, έπειτα από αίτημα του δεύτερου για να της παρουσιάσει τις θέσεις...
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Κουτσούμπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο
Tην ανησυχία του για προώθηση «συμβιβασμού με την Τουρκία στο όνομα της αποτροπής μιας σύγκρουσης» εκφράζει ο γ.γ. του ΚΚΕ τονίζοντας ότι η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αφού...
Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος για την ειρήνη ένας συμβιβασμός στο Αιγαίο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασυμφωνία ακόμα και στη... γραβάτα
Αντίθετος ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ με τη νέα ελληνο-αμερικανική συμφωνία, τη θέση του πρωθυπουργού για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και τον εκλογικό νόμο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη...
Ασυμφωνία ακόμα και στη... γραβάτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας