Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύσταση συμμορίας «βλέπει» ο Σαμαράς

Στη μήνυση που κατέθεσε ο τέως πρωθυπουργός για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Νovartis, επικαλείται εναντίον του «σκευωρία με ηθικούς αυτουργούς» τον Αλ. Τσίπρα και τον Δ. Παπαγγελόπουλο

ΕUROKINISSI / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σύσταση συμμορίας «βλέπει» ο Σαμαράς

  • A-
  • A+

Πολυσέλιδο κείμενο σε επίπεδο πρωτοετούς φοιτητή Νομικής από τη μια, ευφάνταστη έκθεση ιδεών και θεωριών συνωμοσίας από την άλλη, συγκροτεί η μήνυση του Αντώνη Σαμαρά. Περιλαμβάνει μάλιστα και ολίγον «συμμοριτοπόλεμο», καθώς η τελευταία κατηγορία που αποδίδει στους πέντε από τους επτά «σκευωρούς» είναι αυτή της «συμμορίας», με το εξής ωστόσο παράδοξο: συμμετέχουν στην «πλεκτάνη» ως ηθικοί αυτουργοί ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης, ως «όργανα» τρεις εισαγγελείς, αλλά εκτός της... εγκληματικής ομάδας είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες!

Τα «εκτελεστικά όργανα» δηλαδή, τα πρόσωπα των οποίων οι καταθέσεις εμπλέκουν τον Σαμαρά, μάλλον ξεφύτρωσαν εκτός συμμορίας και σχεδιασμών και μηνύονται μόνον για το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και την αναγκαία δόση «ψευδομαρτυρίας»!

Για οκτώ αδικήματα

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός εγκαλεί τον διάδοχό του στον πρωθυπουργικό θώκο, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση συμμορίας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους τρεις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς (σ.σ. την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνά τους για τη ζοφερή υπόθεση «Novartis»), Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» για ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση.

Ειδικότερα, η μήνυση του Αντώνη Σαμαρά αφορά οκτώ αδικήματα, τα οποία καταλογίζει κατά περίπτωση στους εγκαλούντες, ενώ ζητεί να διωχθούν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και οι δύο εισαγγελείς για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

«Ενορχηστρωτές όλης αυτής της σκευωρίας, πίσω από τους μάρτυρες που κακώς και παρανόμως προστατεύονται, είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο δεύτερος εγκαλούμενος Δ. Παπαγγελόπουλος. Οι κ.κ. Εισαγγελείς θεληματικά παρέβλεψαν, αγνόησαν, παρέκαμψαν και παραβίασαν τους κείμενους κανόνες επιμέλειας και δικονομικής τάξης. Με τον τρόπο που διενήργησαν την έρευνα και τις αναφερόμενες ανακριτικές πράξεις, κατεχράσθησαν της εξουσίας που τους παρέχει ο νόμος, δημιουργώντας εν γνώσει τους την περιγραφόμενη και τιμωρούμενη από τον Ποινικό Κώδικα έκθεση αθώου στον κίνδυνο ποινικής διώξεως», αναφέρει μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη μήνυσή του ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι πολιτεύθηκα άμεμπτος, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Εθνους. Ποτέ δεν με άγγιξαν ούτε με επηρέασαν τέτοιου είδους μικροπολιτικές μεθοδεύσεις. Επειδή όμως βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε οριακό σημείο ως Χώρα, και πάλι εξαιτίας του ίδιου ανθρώπου, θεωρώ χρέος και καθήκον μου να απευθυνθώ αρμοδίως στη θεσμική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ζητώντας την αναλογούσα εκ του Συντάγματος και του νόμου δικαστική προστασία της προσωπικότητάς μου και εν γένει του οικοδομήματος των δικαιοκρατικών εγγυήσεων, διά του αυστηρού και προσήκοντος ποινικού ελέγχου και της κατά νόμον τιμώρησης των υπαιτίων, των εις βάρος μου τελεσθεισών αξιόποινων πράξεων».

Για τους μάρτυρες

Για τους καταγγέλλοντες - προστατευόμενους μάρτυρες ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

«Η σκανδαλολογία βασίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις των τριών μαρτύρων που απολαμβάνουν παρανόμως της προνομιακής προστασίας της εισαγγελίας, που τους παραχωρήθηκε αδικαιολόγητα και προκλητικά από τους μηνυομένους εισαγγελικούς λειτουργούς, για τους οποίους θα γίνει λόγος πιο κάτω. Η σειρά των καταθέσεων αυτών πραγματικά προκαλεί, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη νοηματική τους συνοχή, αλλά και ως προς την τηρηθείσα διαδικασία λήψης τους».

Επιχειρώντας μάλιστα να αποδομήσει το περιεχόμενο των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για καταθέσεις που δεν τέμνονται, κάνει λόγο ακόμα για θράσος και ανοησία υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Οι τρεις μάρτυρες ξεκάθαρα επιχειρούν να καλύψουν διαφορετικές θεματικές. Οι καταθέσεις τους, που δίνονται σε δόσεις, δεν αλληλοκαλύπτονται ούτε τέμνονται. Με τον τρόπο αυτόν δεν επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται μεταξύ τους. Το γεγονός, όμως, ότι καλύπτουν τόσο διαφορετικές θεματικές, δεν είναι τυχαίο γεγονός: έχει γίνει σαφέστατη κατανομή των ζητημάτων επί των οποίων πρέπει να αναφερθεί ο κάθε ψευδομάρτυρας, πράγμα το οποίο καταδεικνύει την ύπαρξη σχεδιασμού για την κατασκευή των καταθέσεων».

■ «Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει, όχι μόνον το θράσος, αλλά και η ανοησία του κάθε ψευδομάρτυρα και των υποκρυπτόμενων υποβολέων του, που έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι ως ο πλέον “δόκιμος” χώρος παράνομων δοσοληψιών επελέγη... το Μέγαρο Μαξίμου και το Πρωθυπουργικό Γραφείο και ως πλέον “κατάλληλες”, οι μεσημεριανές ώρες αιχμής! Οταν συνήθως, τέτοια ώρα, επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, υπάρχει πλήθος δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών απ’ έξω! Μάλιστα, το ευφάνταστο αυτό σενάριο φτάνει στο όριο της παράνοιας, αφού μόνον σαν ιλαροτραγωδία θα μπορούσε να εκληφθεί ο ισχυρισμός ότι ο δήθεν δωροδότης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου “μετά βαΐων και κλάδων”, μέρα μεσημέρι, σέρνοντας βαλίτσα εκατομμυρίων για να δωροδοκήσει τον Πρωθυπουργό της Χώρας!».

Απάντηση Παπαγγελόπουλου

Σαρκαστική ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ευχαριστεί τον κ. Σαμαρά «για τις υπερφυσικές ικανότητες που μου αποδίδει, οι οποίες μου επιτρέπουν, για ένα διεθνές σκάνδαλο, να προκαλώ και να χειραγωγώ έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο και να καθοδηγώ ακόμα και το FBI, το οποίο ο κύριος Σαμαράς παρέλειψε να μηνύσει.

Είναι προφανής ο στόχος του για αντιπερισπασμό, αποπροσανατολισμό και εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών και μαρτύρων».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέα Δημοκρατία και Σαμαράς για το σκάνδαλο NOVARTIS
Η επιστολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, που εμπλέκει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης στην υπόθεση του σκανδάλου NOVARTIS στάθηκε αφορμή για τη Νέα Δημοκρατία...
Νέα Δημοκρατία και Σαμαράς για το σκάνδαλο NOVARTIS
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη μιλά η Ν.Δ.
Με επίθεση κατά της κυβέρνησης τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο σκάνδαλο Novartis, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να...
Για κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη μιλά η Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η σκευωρία θα καταπέσει»
Για «σκευωρία» που θα «καταπέσει» και «οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν» μιλά το Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα...
«Η σκευωρία θα καταπέσει»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το tweet του Σαμαρά για την υπόθεση Novartis
Για επιβεβαίωση του ίδιου σχετικά με την υπόθεση Novartis και ότι πρόκειται για τη «χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ», κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του στο Twitter,...
Το tweet του Σαμαρά για την υπόθεση Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα τους πάω μέχρι τέλους...»
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρώην πρωθυπουργός που φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis. «Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν» αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας έτοιμος να «καθίσει στο σκαμνί...
«Θα τους πάω μέχρι τέλους...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας