Εσωτερικό αναβρασμό στο ΠΑΣΟΚ και τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής έχουν προκαλέσει τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Παρά το γεγονός ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία «τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό», εντούτοις πολλά είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν και λαμβάνουν μέρος στις σχετικές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι υπόλοιποι εταίροι του κοινού εγχειρήματος να εκφράζουν προβληματισμό και δυσαρέσκεια. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η ενόχληση του Ποταμιού και του Γιώργου Καμίνη για τον Αντώνη Βγόντζα, πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών στο Κίνημα Αλλαγής από τον οποίο ζητήθηκε η αντικατάστασή του και η γκρίνια της ΔΗΜΑΡ για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί, είναι η στάση της Φώφης Γεννηματά, που επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, προκειμένου το θέμα να μη λάβει διαστάσεις αλλά και να μη θολώσει η γραμμή υπέρ της λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με δεσμευτικές εγγυήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αν και το κόμμα της κρατά αποστάσεις από τις παμμακεδονικές συναθροίσεις, ωστόσο η ίδια έχει υποστηρίξει ότι «σέβεται» τις γνήσιες ευαισθησίες και «συμμερίζεται» τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, δεν «ακούει» όμως «έξαλλες» φωνές από ένα «σκοτεινό» παρελθόν.
Μεταξύ των στελεχών που έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν την Κυριακή στο Σύνταγμα είναι ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς, ο οποίος, αν και «προεδρικός», διευκρίνισε ότι η στάση του δεν πρέπει να εκληφθεί ως «τρικλοποδιά» στην κ. Γεννηματά.
Στη λογική της αποδοχής των συλλαλητηρίων, κινείται η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, έχοντας υπογραμμίσει ότι η συμμετοχή του κόσμου έχει αξία, και οι περισσότεροι από τους πολίτες που λαμβάνουν μέρος «είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».
Την ύστατη στιγμή αποτράπηκε –σύμφωνα με πληροφορίες– η παρουσία του βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ ο τρίτος Βορειοελλαδίτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης τηρεί πιο χαμηλούς τόνους για την υπόθεση.
Αμφότεροι πάντως (Κεφαλίδου, Τζελέπης, Αρβανιτίδης) φέρεται να έχουν ζητήσει συνάντηση με την αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη για τη διαχείριση του θέματος, υποστηρίζοντας ότι γίνονται δέκτες της υποβόσκουσας αγωνίας των ψηφοφόρων.
Σκληρές θέσεις
Κατά των κομματικών αποφάσεων, υιοθετώντας σκληρές θέσεις, τοποθετήθηκαν επίσης (με αναρτήσεις στα social media) ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών Γιάννης Τσιπούρας (στηρίζει τη Φ. Γεννηματά), ο οποίος σημείωσε ότι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μετατρέψουν το συλλαλητήριο στην Αθήνα σε «παλλαϊκή πατριωτική εκδήλωση των Ελλήνων», ο «βενιζελικός» γραμματέας της Νομαρχιακής Καστοριάς Κοσμάς Βαρσάμης που εκτίμησε ότι «ο περισσότερος κόσμος που πήγε στο συλλαλητήριο δεν έχει σχέση με τους ακραίους χρυσαυγίτες ή κάποιους γραφικούς».
Σε παρόμοιο πνεύμα η Λίτσα Μακρίδου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την Πέλλα, έκανε λόγο για «αυθόρμητη προσέλευση» που επιχειρήθηκε να παραποιηθεί, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαδούλης (περιβάλλον Καϊλή).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας