• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.5°C
  3 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 10.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  68%

Στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, όχι όμως κατ’ ανάγκη με στόχο τις κυβερνητικές συνεργασίες, θα κινηθεί το εγχείρημα, όπως επικυρώθηκε και από το Πολιτικό Συμβούλιο υπό τη Φώφη Γεννηματά

www.pasok.gr

Το ποδαρικό... θέλει πολλή δουλειά

 • A-
 • A+

Πολλή δουλειά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους περιμένει τη Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα τεθούν οι βάσεις για τον νέο φορέα, ο οποίος πρόκειται να συγκροτηθεί επισήμως στο ιδρυτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 16 ώς τις 18 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά τις γιορτές αναμένονται ανακοινώσεις για κεντρικά οργανωτικά ζητήματα, όπως η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (θα αριθμεί περί τα 350 άτομα), της 29μελούς εκτελεστικής γραμματείας και των επιτροπών και ομάδων εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί ο αριθμός και το ακριβές σώμα του συνεδρίου (θα κυμαίνεται από 4.000 ώς 5.000), καθώς και ο τρόπος εκλογής των συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα προκρίνουν -σε κοινή πλεύση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε την πρόταση- περίπου το 50% των συνέδρων να εκλεγούν από το μητρώο μελών του νέου φορέα όπως προέκυψε κατά τις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου.

Για το υπόλοιπο 50%, ζητούν να είναι διορισμένοι με ποσοστώσεις, ανάλογα δηλαδή με την κάθε συνιστώσα ή τον χώρο απ’ όπου προέρχονται, ενώ ένας αριθμός αριστίνδην συνέδρων θα προέλθει από πρώην βουλευτές και εκπροσώπους κοινωνικών, επιστημονικών και άλλων συλλογικών φορέων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα θέματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του νέου φορέα, την πολιτική διακήρυξη, τις προγραμματικές θέσεις και το νέο καταστατικό.

Για όλα αυτά, συναντήθηκαν και συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής (Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης), έχοντας γενικό σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας για την ενιαία πολυκομματική παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Oχι σε δεκανίκια

Πέρα από ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφηκαν στα οργανωτικά, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι για το Κίνημα Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτος ο αυτόνομος ρόλος του και όπως τονίστηκε στην απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, «όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας, δεν είναι πια σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας και στο πολιτικό μας σύστημα».

Στην ίδια ανακοίνωση ασκείται σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση (το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. για «καθαρή έξοδο» δεν αποτελεί παρά τη νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μας, έχουν αλυσοδέσει τη χώρα σε διαρκές Μνημόνιο κ.λπ.).

Επισημαίνεται όμως ότι η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια κυβερνητική αλλαγή και με τις αιχμές να απευθύνονται προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζεται ότι απαιτείται και αλλαγή πολιτικής «ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία».

Στο Κίνημα Αλλαγής δίνουν έμφαση στη στήριξη και εφαρμογή εθνικής γραμμής και εθνικής συνεννόησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά «τις υπερβαίνει, θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Συνδυάζει την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του φορέα αναφέρονται τα εξής: «Στοχεύουμε ψηλά. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα διατυπωθεί από το συνέδριό μας με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τις παθογένειες που μας έφεραν ένα βήμα πριν την εθνική καταστροφή».

Πάντως, ανεξάρτητα από τις συνεδριακές διαδικασίες, θα δημιουργηθεί ένα ακόμη άτυπο όργανο για τη διαχείριση της καθημερινότητας στο Κίνημα Αλλαγής με πιθανότερο συντονιστή τον γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, στο οποίο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ από ένα μέλος θα ορίσει η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη.

Υπέρ της αυξημένης πλειοψηφίας για την εκλογή ΠτΔ ο Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τήρησε απόλυτη και συνειδητή στάση ουδετερότητας στις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής, αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «θετικούς οιωνούς που υπάρχουν».

Μιλώντας στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του Σπύρου Λυκούδη με παρούσα τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι δεν υποτιμά καθόλου τη «νέα κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί, τα οργανωτικά βήματα και τη συστράτευση των προσώπων. Επικεντρώθηκε παρ’ όλα αυτά, όπως σταθερά συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, στο σκέλος του εθνικού αφηγήματος για να μπορέσει να αναταχθεί η παράταξη και η χώρα, κινούμενος σε μια σαφή πορεία και ρητορική ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το καθήκον της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει προγραμματική ηγεμονία. Να θέσει την πραγματική ατζέντα με ευθύ και αντισυμβατικό τρόπο. Να εκφράσει τις νέες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Να επαναλάβει και να αποδείξει ότι υπάρχει ένας μόνο πατριωτισμός, ο εθνικός πατριωτισμός και όχι ο κομματικός πατριωτισμός», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας, για να συμβεί αυτό, να υπάρξει αρραγές μέτωπο κατά του εθνικολαϊκισμού.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την περίοδο 2010-2015 και να μην τη χαρίζουμε στη Ν.Δ. Γιατί ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων δεν θα γίνει με τη δική μας προσχώρηση στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ανακύκλωση των προ κρίσης πρακτικών», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία μετεκλογικά να συγκροτηθεί αυξημένη πλειοψηφία αλλαγής και σταθεροποίησης του εκλογικού συστήματος και να υπάρχει στην επόμενη Βουλή «αυξημένη πλειοψηφία για την επίτευξη προεδρικής εκλογής». Και προέβλεψε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες «θεσμικής ρήξης με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, το αναθεωρητικό δημοψήφισμα και την επίθεση στη Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ομάδα κρούσης των «έξι»
Ο πρώτος κύκλος επαφών και ανακοινώσεων της Φώφης Γεννηματά σχετικά με τον νέο φορέα ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς, με τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης του μεταβατικού πολιτικού οργάνου που θα λαμβάνει τις αποφάσεις...
Η ομάδα κρούσης των «έξι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εβδομάδα συναντήσεων
Η νεοεκλεγείσα αρχηγός φιλοδοξεί πριν από τα Χριστούγεννα να έχουν οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, με συναινετικές διαδικασίες και με τη συμβολή όλων των...
Εβδομάδα συναντήσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα
Μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στη θέση της επικεφαλής, σειρά παίρνουν τα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα έως το ιδρυτικό συνέδριο, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Ποια είναι...
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το σχέδιο της Φώφης για τον νέο φορέα
θα έχει συναντήσεις με υποψηφίους και προέδρους κομμάτων που μετείχαν στις διεργασίες, ενώ στη συνέχεια σκοπεύει να συγκροτήσει οργανωτική επιτροπή συνεδρίου και ένα πολιτικό όργανο με διευρυμένη εκπροσώπηση.
Το σχέδιο της Φώφης για τον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας την επόμενη ημέρα
​Με το πλεονέκτημα της νωπής λαϊκής εντολής από τους περίπου 86.000 πολίτες που την ψήφισαν, η Φώφη Γεννηματά, νεοεκλεγείσα αρχηγός του υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς, αναλαμβάνει το απαιτητικό αλλά...
Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας την επόμενη ημέρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Οι διεργασίες και τα γκρίζα σημεία για την εκλογή αρχηγού και τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ● Οι κρίσιμες παράμετροι και τα αγκάθια που θα καθορίσουν τη διαδικασία ● Ραντεβού το φθινόπωρο δίνουν κόμματα...
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας