Πολλή δουλειά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους περιμένει τη Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα τεθούν οι βάσεις για τον νέο φορέα, ο οποίος πρόκειται να συγκροτηθεί επισήμως στο ιδρυτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 16 ώς τις 18 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά τις γιορτές αναμένονται ανακοινώσεις για κεντρικά οργανωτικά ζητήματα, όπως η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (θα αριθμεί περί τα 350 άτομα), της 29μελούς εκτελεστικής γραμματείας και των επιτροπών και ομάδων εργασίας.
Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί ο αριθμός και το ακριβές σώμα του συνεδρίου (θα κυμαίνεται από 4.000 ώς 5.000), καθώς και ο τρόπος εκλογής των συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα προκρίνουν -σε κοινή πλεύση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε την πρόταση- περίπου το 50% των συνέδρων να εκλεγούν από το μητρώο μελών του νέου φορέα όπως προέκυψε κατά τις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου.
Για το υπόλοιπο 50%, ζητούν να είναι διορισμένοι με ποσοστώσεις, ανάλογα δηλαδή με την κάθε συνιστώσα ή τον χώρο απ’ όπου προέρχονται, ενώ ένας αριθμός αριστίνδην συνέδρων θα προέλθει από πρώην βουλευτές και εκπροσώπους κοινωνικών, επιστημονικών και άλλων συλλογικών φορέων.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα θέματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του νέου φορέα, την πολιτική διακήρυξη, τις προγραμματικές θέσεις και το νέο καταστατικό.
Για όλα αυτά, συναντήθηκαν και συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής (Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης), έχοντας γενικό σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας για την ενιαία πολυκομματική παράταξη της Κεντροαριστεράς.
Oχι σε δεκανίκια
Πέρα από ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφηκαν στα οργανωτικά, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι για το Κίνημα Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτος ο αυτόνομος ρόλος του και όπως τονίστηκε στην απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, «όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας, δεν είναι πια σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας και στο πολιτικό μας σύστημα».
Στην ίδια ανακοίνωση ασκείται σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση (το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. για «καθαρή έξοδο» δεν αποτελεί παρά τη νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μας, έχουν αλυσοδέσει τη χώρα σε διαρκές Μνημόνιο κ.λπ.).
Επισημαίνεται όμως ότι η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια κυβερνητική αλλαγή και με τις αιχμές να απευθύνονται προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζεται ότι απαιτείται και αλλαγή πολιτικής «ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία».
Στο Κίνημα Αλλαγής δίνουν έμφαση στη στήριξη και εφαρμογή εθνικής γραμμής και εθνικής συνεννόησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά «τις υπερβαίνει, θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Συνδυάζει την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».
Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του φορέα αναφέρονται τα εξής: «Στοχεύουμε ψηλά. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα διατυπωθεί από το συνέδριό μας με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τις παθογένειες που μας έφεραν ένα βήμα πριν την εθνική καταστροφή».
Πάντως, ανεξάρτητα από τις συνεδριακές διαδικασίες, θα δημιουργηθεί ένα ακόμη άτυπο όργανο για τη διαχείριση της καθημερινότητας στο Κίνημα Αλλαγής με πιθανότερο συντονιστή τον γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, στο οποίο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ από ένα μέλος θα ορίσει η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη.
Υπέρ της αυξημένης πλειοψηφίας για την εκλογή ΠτΔ ο Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τήρησε απόλυτη και συνειδητή στάση ουδετερότητας στις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής, αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «θετικούς οιωνούς που υπάρχουν».
Μιλώντας στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του Σπύρου Λυκούδη με παρούσα τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι δεν υποτιμά καθόλου τη «νέα κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί, τα οργανωτικά βήματα και τη συστράτευση των προσώπων. Επικεντρώθηκε παρ’ όλα αυτά, όπως σταθερά συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, στο σκέλος του εθνικού αφηγήματος για να μπορέσει να αναταχθεί η παράταξη και η χώρα, κινούμενος σε μια σαφή πορεία και ρητορική ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Το καθήκον της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει προγραμματική ηγεμονία. Να θέσει την πραγματική ατζέντα με ευθύ και αντισυμβατικό τρόπο. Να εκφράσει τις νέες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Να επαναλάβει και να αποδείξει ότι υπάρχει ένας μόνο πατριωτισμός, ο εθνικός πατριωτισμός και όχι ο κομματικός πατριωτισμός», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας, για να συμβεί αυτό, να υπάρξει αρραγές μέτωπο κατά του εθνικολαϊκισμού.
«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την περίοδο 2010-2015 και να μην τη χαρίζουμε στη Ν.Δ. Γιατί ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων δεν θα γίνει με τη δική μας προσχώρηση στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ανακύκλωση των προ κρίσης πρακτικών», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία μετεκλογικά να συγκροτηθεί αυξημένη πλειοψηφία αλλαγής και σταθεροποίησης του εκλογικού συστήματος και να υπάρχει στην επόμενη Βουλή «αυξημένη πλειοψηφία για την επίτευξη προεδρικής εκλογής». Και προέβλεψε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες «θεσμικής ρήξης με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, το αναθεωρητικό δημοψήφισμα και την επίθεση στη Δικαιοσύνη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας