Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πάλη των ...τάσεων στο ΝΑΡ

Πολλά στελέχη του ΝΑΡ προβληματίζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την οργάνωση ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αποχωρήσεις του Θ. Σκαμνάκη και του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη από την εφημερίδα «ΠΡΙΝ»

Η πάλη των ...τάσεων στο ΝΑΡ

  • A-
  • A+

Το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-3/12/2017, υπήρξε ουσιαστικά το πρώτο, με σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό στην ιστορία της οργάνωσης, η οποία ως γνωστόν προήλθε από τη διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ 28 χρόνια πριν, το 1989.

Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η συζήτηση και διαμόρφωση θέσεων για ένα «κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας». Κάτι το οποίο το ΝΑΡ δεν επιδίωξε όταν αποσπάστηκε από το ΚΚΕ -παρόλο που κατηγορούσε το τελευταίο ότι είχε αρνηθεί τα κομμουνιστικά του χαρακτηριστικά-, αλλά ούτε και στη συνέχεια.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όταν τέθηκε πρώτη φορά θέμα συγκρότησης κομμουνιστικού κόμματος, στο 2ο Συνέδριο της οργάνωσης το 2006, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις πλειοψηφούσες τάσεις που τώρα βιάζονται να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόμμα.

Σήμερα στο ΝΑΡ υπάρχουν τρεις τάσεις με ουσιαστική υπόσταση. Η βασική τάση, της οποίας ηγούνται παλιά στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όπως ο Αγγελος Χάγιος, ο Αντώνης Δραγανίγος, ο Παναγιώτης Μαυροειδής, ο Γιάννης Ελαφρός κ.ά.

Μια δεύτερη τάση κινηματικού χαρακτήρα στην οποία δραστηριοποιείται το παλιό στέλεχος της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, Βασίλης Μηνακάκης, αλλά και στελέχη που δεν έχουν παρελθόν στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, χαρακτηριστικό των οποίων είναι μια αναρχοσυνδικαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.

Οι δύο αυτές τάσεις καταφέρνουν και συγκλίνουν ως προς τις αποφάσεις και τη γενική κατεύθυνση στην οποία στρέφεται κάθε φορά το ΝΑΡ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές. Η τρίτη τάση, που συνιστά τη μειοψηφία της οργάνωσης, έχει βασικά στελέχη της γνωστές ηγετικές φυσιογνωμίες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όπως ο Θανάσης Σκαμνάκης, ο Χρήστος Καυκιάς (παλιά μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ), ο Αλέκος Αναγνωστάκης (παλιό στέλεχος του ΚΚΕ) αλλά και άλλους όπως οι Τάσος Κατιντσάρος, Πάνος Κοσμάς, Κώστας Μάρκου (προερχόμενος από την ΚΝΕ).

Στην τάση αυτή συμμετέχουν πολλοί πρωταγωνιστές του του «κινήματος του άρθρου 16», όπως οι Δημήτρης Γράψας, Ζάχος Χριστοδουλόπουλος, Κώστας Γούσης και Ειρήνη Γαϊτάνου.

Μια παράδοση του ΝΑΡ στα συνέδριά του ήταν μαζί με την εισήγηση της πλειοψηφίας να παρουσιάζονται εισηγητικά και οι απόψεις της μειοψηφίας. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα το 4ο Συνέδριο, για πρώτη φορά, αποφάσισε διαφορετικά. Οι αντιπρόσωποι, με ένα ποσοστό περίπου 60%, «απαγόρευσαν» στη μειοψηφία έξι μελών της Πολιτικής Επιτροπής να παρουσιάσουν εισηγητικά τη δική τους Πρόταση Σύνθεσης και Υπέρβασης, μετά την (πλειοψηφούσα) Εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής.

Κι αυτό παρ’ όλο που η πρόταση της μειοψηφίας αναλύθηκε στις προσυνεδριακές συνελεύσεις των οργανώσεων του Ρεύματος. Η απαγόρευση στο συνέδριο στηρίχθηκε στη -για πολλούς- δικαιολογία ότι η μειοψηφία δεν κατέβασε τις θέσεις της ως ξεχωριστή πλατφόρμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε συμβεί ούτε στα προηγούμενα συνέδρια, αλλά τότε ουδείς είχε διανοηθεί να προβεί σε απαγορεύσεις.

Πέραν της προαναφερόμενης απαγόρευσης, κατά τις εργασίες του συνεδρίου η πλειοψηφία προχώρησε ακόμη ένα βήμα: απέρριψε όλες τις τροπολογίες που προέρχονταν από τη μειοψηφία. Συγκεκριμένα απέρριψε την Προγραμματική Πρόταση Διαλόγου και Μάχης 21 στελεχών, που είχε δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει έξι στελέχη με κείμενο διαλόγου το οποίο έφερε τον τίτλο «Εντός, εκτός και άλμα προς τα μπρος».

Βασικές διαφορές στην άποψη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας αφορούν την πολιτική συμμαχιών και το πώς θα είναι το νέο κομμουνιστικό κόμμα που θα πρέπει να δημιουργηθεί, τι σχέση θα έχει με το κίνημα κ.λπ.

Η πλειοψηφία αρνείται οποιαδήποτε πολιτική συμμαχία με δυνάμεις της Αριστεράς που θεωρεί ενσωματωμένες, συστημικές ή ρεφορμιστικές (ΚΚΕ, ΛΑ.Ε. κ.λπ.), αποδεχόμενη μόνο την κοινή δράση μαζί τους στις μαζικές οργανώσεις. Αντίθετα, η μειοψηφία θεωρεί αναγκαία την αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών με τις προαναφερόμενες δυνάμεις της Αριστεράς.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα η πλειοψηφία θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα, αποκλείοντας όμως μια σειρά κομμουνιστογενείς δυνάμεις (π.χ. όσους ονομάζει φλωρακικούς). Αντίθετα η μειοψηφία πιστεύει πως το θέμα του κόμματος πρέπει να εδράζεται σε μια ανοιχτή, επίπονη και προσεκτική δουλειά στη μελέτη της πραγματικότητας και της ιστορικής εμπειρίας, χωρίς αποκλεισμούς δυνάμεων που ασπάζονται τις βασικές αρχές του κομμουνισμού.

Η Απόφαση του 4ου Συνεδρίου έλαβε το 70,1% των συνέδρων, ποσοστό μεγάλο αλλά το χαμηλότερο από όλα τα συνέδρια του ΝΑΡ: 62 σύνεδροι ψήφισαν κατά και 55 λευκό. Στη Νεολαία του ΝΑΡ οι Θέσεις της Πολιτικής Επιτροπής πήραν μόνο το 63% και στην Οργάνωση Εργαζομένων Αττικής της Νεολαίας Κομουνιστική Απελευθέρωση, στο πιο μαζικό και παραγωγικό τμήμα της, οι Θέσεις μειοψήφησαν με 48%.

Οι ερμηνείες που δίνονται από στελέχη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα όσα έγιναν στο 4ο Συνέδριο οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πλειοψηφία του Νέου Αριστερού Ρεύματος προσπαθεί να επιβάλει ένα είδος αυστηρής πειθαρχίας για το νέο κόμμα που πάει να δημιουργηθεί, πριν όμως αυτό να πάρει σάρκα και οστά.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται: «Αν η πλειοψηφία του ΝΑΡ συμπεριφέρεται έτσι στο εσωτερικό της οργάνωσής της, πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι στις μειοψηφίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;». Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πολλά στελέχη του ΝΑΡ προβληματίζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την οργάνωση ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αποχωρήσεις του Θ. Σκαμνάκη και του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη από την εφημερίδα «ΠΡΙΝ».

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, με ανοιχτή στο κοινό συνεδρίαση και συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, στην ΕΣΗΕΑ. Οι δύο βασικοί...
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Για ένα ΝΑΡ αντάξιο των σκοπών μας»
Με τη συμμετοχή 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη τη χώρα και τις τοποθετήσεις περισσότερων από 70 συνέδρων, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΝΑΡ για την...
«Για ένα ΝΑΡ αντάξιο των σκοπών μας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκινά το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Με τη συμμετοχή πάνω των 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο...
Ξεκινά το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ιστορία του ΚΚΕ μέσα από τα συνέδριά του
Πώς καθορίστηκε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του κόμματος από το 1ο Συνέδριο του τότε ΣΕΚΕ στον Πειραιά μέχρι τη μετονομασία του σε ΚΚΕ. Από την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη μέχρι την καθαίρεσή του. Από...
Η ιστορία του ΚΚΕ μέσα από τα συνέδριά του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Νεολαία δείχνει τον δρόμο
Το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα (5-8 Μαρτίου), παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προηγείται του συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει τον Μάιο.
Η Νεολαία δείχνει τον δρόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας