Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018

Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε στις επόμενες εκλογές να μπει «σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018

  • A-
  • A+

Το 2017 ήταν ένα έτος εξελίξεων για την Κεντροαριστερά. Σε αντίθεση με το φαινόμενο κατακερματισμού και συρρίκνωσης του χώρου που είχε παγιωθεί την τελευταία πενταετία, τη χρονιά που φεύγει η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει προς μια κατεύθυνση αφενός ενότητας και αφετέρου προοπτικής ενίσχυσης της περιορισμένης μέχρι σήμερα δυναμικής.

Αν και θα ήταν βιαστικό να προβλέψει κάποιος από τώρα το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών ανασυγκρότησης, η γενική αίσθηση που επικρατεί στους κόλπους όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι ότι εφεξής η πορεία θα είναι ανοδική.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά, η οποία ηγήθηκε των σχετικών πρωτοβουλιών και συνεννοήσεων για τη συμπόρευση κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και προσωπικοτήτων, βγαίνοντας νικήτρια με τη βούλα της κάλπης, έθεσε τον στόχο της προσεχούς αναμέτρησης μέσω της δήλωσής της ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος φορέας, το Κίνημα Αλλαγής όπως προορίζεται να είναι η ονομασία του, φιλοδοξεί να «μπει σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανατρέποντας -ει δυνατόν- τους μέχρι σήμερα δεδομένους συσχετισμούς.

Η παραπάνω επιδίωξη, όπως παραδέχονται κομματικοί παράγοντες αλλά και ουδέτεροι παρατηρητές, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δεδομένη. Κι αυτό διότι η δημοσκοπική ανάκαμψη, που παρατηρείται εσχάτως, δεν διασφαλίζει de facto την εκλογική επιτυχία.

«Κάναμε τα πρώτα απαραίτητα βήματα, δείξαμε ορισμένα βασικά δείγματα γραφής μέσω των ανοιχτών διαδικασιών και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν πάνω από τις αρχικές μας προσδοκίες. Για να τους πείσουμε όμως να μας εμπιστευτούν ξανά και με την ψήφο τους, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα» λένε επιτελικά στελέχη με συναίσθηση των δυσκολιών.

Στόχοι και διλήμματα

Η αλήθεια είναι ότι το 2018 θα είναι για την Κεντροαριστερά μια χρονιά-ορόσημο. Το κοινό σχήμα βαδίζει ολοταχώς προς το ιδρυτικό του συνέδριο (τον προσεχή Μάρτιο) όπου θα λάβει σάρκα και οστά η οργανωτική του συγκρότησή σε ενιαία παράταξη. Θα αποκτήσει επίσης προγραμματικές θέσεις και θα αποσαφηνίσει (;) το πολιτικό του στίγμα, καθώς και τη στάση του στο δημοφιλές (για τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους του δικομματισμού) ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Εφόσον τα εν λόγω πολιτικά κεφάλαια κλείσουν με τρόπο εποικοδομητικό, το Κίνημα Αλλαγής θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τη μάχη των εκλογών, έστω κι αν η διεξαγωγή τους συμπέσει με την ολοκλήρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το 2019. Τότε είναι που θα μπορέσει να δοθεί απάντηση για το αν το στοίχημα κερδήθηκε ή απέτυχε.

Αλλά και πάλι τα διλήμματα δεν θα τελειώσουν… Τυχόν τρίτη θέση θα καταστήσει τον νεοσύστατο φορέα της Κεντροαριστεράς σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Και μπορεί επί του παρόντος η κ. Γεννηματά να κρατά αποστάσεις ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι δεν θα γίνει δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός, ωστόσο η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή η ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας (με τη Ν.Δ., αν διατηρήσει το σημερινό δημοσκοπικό της προβάδισμα) είτε διαφορετικά η απόρριψή της και η προκήρυξη δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική, είναι επιλογές που άνετα χαρακτηρίζονται «δίκοπο μαχαίρι».

Πάντως στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον επαναπατρισμό απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η ρητορική έναντι της κυβέρνησης θα είναι διαρκώς εντεινόμενη και ολοένα και πιο οξεία. Την ίδια ώρα, για την ανακοπή ενδεχόμενου εκλογικού ρεύματος υπέρ της Ν.Δ. από κεντρώους μετριοπαθείς πολίτες, θα υπενθυμίζεται επίμονα ότι η δεξιά παλινόρθωση δεν συνιστά εναλλακτική λύση για τη χώρα, ιδίως όταν η φρασεολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ρέπει προς τη συντήρηση και τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό.

Να σημειωθεί εδώ ότι εξαιτίας της σύνθεσης του φορέα ως πολυκομματικού, οι διαβαθμίσεις ως προς την τελική έκφραση της κεντρικής γραμμής ποικίλλουν, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από το ηγετικό περιβάλλον της Χαριλάου Τρικούπη.

Το Ποτάμι, όπως ευθαρσώς τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στο συνέδριο της Ν.Δ., επιθυμεί να κατευθύνει τα νερά του στην κοίτη του κόμματος της οδού Πειραιώς. Αντιθέτως, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου έχει σχεδόν αποκλείσει τη σύμπραξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου προκρίνει τη λύση του εσωτερικού δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες, πάντοτε όμως με γνώμονα ένα προοδευτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου αναφορικά με τις προσυνεδριακές διαδικασίες τόνιζαν ότι η ΔΗΜΑΡ προτάσσει ως εξίσου σημαντικά τα θέματα του ονόματος (έχει εισηγηθεί τον τίτλο Δημοκρατικό Κόμμα) και της ενιαίας Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.

Γεγονότα-σταθμοί

Εχει αξία, τέλος, να θυμηθεί κανείς πώς μπήκαν τα θεμέλια της προσπάθειας μέσα στο 2017. Η αρχή έγινε πέρσι τον Ιανουάριο με τη συμφωνία Γεννηματά-Παπανδρέου το ΚΙΔΗΣΟ να ενταχθεί στο ομοσπονδιακό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (μέχρι εκείνη τη στιγμή λάμβαναν μέρος το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών). Ακολούθησε έξι μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουνίου, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο οποίο η κ. Γεννηματά αποκάλυψε το σχεδιασμό των ενεργειών για την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα.

Τον Σεπτέμβριο ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά από πολύμηνες σκέψεις, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εμπλακεί ενεργά στις διεργασίες ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την αρχηγία. Το ίδιο είχε πράξει τον Αύγουστο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τον Νοέμβριο, κι αφού προηγήθηκε περίπου τρίμηνη προεκλογική περίοδος, πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, στην οποία έλαβαν μέρος 210.000 πολίτες, και στον β’ γύρο επικράτησε η Φ. Γεννηματά έναντι του Ν. Ανδρουλάκη. Χθες το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά προκειμένου να συζητήσει τρέχοντα πολιτικά και κυρίως οργανωτικά θέματα εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου, που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2018.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
Εισηγήσεις δέχεται η Φώφη Γεννηματά για να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τον Γιώργο Παπανδρέου σε νομό όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εκλέξει σίγουρα...
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» από Θεοδωράκη στην«αναστήλωση του ΠΑΣΟΚ»
Η πόρτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένει ανοιχτή, αν θέλετε ελάτε να συζητήσουμε, είναι το μήνυμα που στέλνει η Φώφη Γεννηματά στον Σταύρο Θεοδωράκη αναφορικά με την πρόταση για επανέναρξη των...
«Οχι» από Θεοδωράκη στην«αναστήλωση του ΠΑΣΟΚ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμπόρευση... δύο ταχυτήτων
Ισχυροί δισταγμοί, κινήσεις τακτικής και... στο βάθος η κατανόηση της αναγκαιότητας για μια κοινή πορεία και μια πολιτική και προγραμματική επανεκκίνηση. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκηνικό στην...
Συμπόρευση... δύο ταχυτήτων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μεγάλο καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς
Ολα τα σενάρια για τη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού και τη δημιουργία νέου φορέα στον χώρο του Κέντρου. Η εισήγηση του Λαλιώτη στη Φώφη, το σχέδιο Θεοδωράκη για την επικράτηση, ο ρόλος του...
Το μεγάλο καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάθε αρχή και δύσκολη
Αρχίζει σήμερα στο Γκάζι η εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, με θέμα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, με καλές προθέσεις αλλά και διαφορές που παραμένουν αγεφύρωτες.
Κάθε αρχή και δύσκολη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες
Η εκτίμηση που κάνουν στο κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει τις (προσωπικές) επιλογές του και κλιμακώνει τις βολές του εναντίον της Χαριλάου...
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας