• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Τα προσυνέδρια έληξαν με γκρίνια

 • A-
 • A+

Προς το 11ο τακτικό συνέδριό της στις 16 και 17 Δεκεμβρίου οδεύει η Ν.Δ., το πρώτο επί προεδρίας Μητσοτάκη. Στόχος η ανασυγκρότηση του κόμματος υπό τον νέο ηγέτη, η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης της κομματικής βάσης και τελικώς η εξουσία, όποτε βεβαίως γίνουν οι εκλογές, ζήτημα το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εγείρει με την επίταση που το έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η, προς το παρόν τουλάχιστον, απόσυρση του αιτήματος των εκλογών από την αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Το κλείσιμο της ψαλίδας, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ένας από αυτούς.

Ο δεύτερος πιθανότατα είναι πως η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη διά γραπτών κειμένων που έχουν φτάσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα χέρια της ηγεσίας της Ν.Δ., άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο διεξαγωγής, το περιεχόμενο και τη στόχευση των προσυνεδρίων.

Η κριτική αφορά πρώτα απ’ όλα στον αριθμό των συμμετεχόντων στα προσυνέδρια. Η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε πολύ χαμηλή, απολύτως δυσανάλογη από αυτή που θα περίμενε κάποιος από ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η Ν.Δ. «Δεν είμαστε όμιλος προγραμματισμού», λένε οι ασκούντες κριτική, σημειώνοντας πως στο προσυνέδριο για την εργασία π.χ. η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τα 250 άτομα.

Σημείο δεύτερο, οι ομιλητές. Αυτό που καταλογίζεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως η επιλογή του, προκειμένου να «ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία», να τους περιορίσει σε επαγγελματίες, αποκλείοντας στην ουσία τόσο τα κομματικά στελέχη, όσο όμως και τους κοινωνικούς εταίρους, ήταν απολύτως λανθασμένη.

Προσυνέδριο προς αποφυγήν

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι στο προσυνέδριο για την εργασία, αναφέρουν ότι οι ομιλητές ήταν ένας εργατολόγος, δύο πανεπιστημιακοί και πέντε επιχειρηματίες εκ των οποίων οι τέσσερις εκπροσωπούσαν επιχειρήσεις start ups. Κανένα κομματικό στέλεχος δεν πήρε τον λόγο, περιορίστηκαν σε ρόλους συντονιστή, ενώ δεν προσκλήθηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε, πάντα σύμφωνα με τους ασκούντες κριτική, οριζόντια σε όλα τα προσυνέδρια. Αυτό τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «δεν ήταν πραγματικά ανοιχτά, δεν ήταν αντιπροσωπευτικά, δεν ήταν προσυνέδρια ενότητας. Δεν πέρασαν μήνυμα και δεν άγγιξαν τις τοπικές κοινωνίες.

»Ηταν προσυνέδρια περιορισμένης ευθύνης, λόγω έλλειψης συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων. Ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν χαμηλών πτήσεων, τα ερωτήματα παιδαριώδη, δεν άγγιξαν όπου πέρασαν, δεν συγκίνησαν τις τοπικές κοινωνίες, παρότι διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα».

Κατ’ επέκταση συμπεραίνουν ότι όχι μόνο δεν συνέβαλαν στη διεύρυνση της βάσης του κόμματος, αλλά δεν στόχευσαν καν σε νέες κοινωνικές ομάδες. «Δεν είχαν, λένε, στρατηγικό, αλλά ευκαιριακό χαρακτήρα, δεν είχαν στρατηγική στόχευση».

Ακόμη ένα σημείο κριτικής είναι η μη κοστολόγηση των θέσεων. Η εσωκομματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν όταν έχει ασκηθεί από τη Ν.Δ. τόσο έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν είχε κοστολογηθεί, εμείς να πράττουμε ακριβώς το ίδιο. Πολλώ δε μάλλον που η χώρα βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά ακόμη χρόνια υπό μνημονιακό καθεστώς.

Θέτουν δε και το ερώτημα μήπως οι θέσεις της Ν.Δ. εξυπηρετούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, όταν προνομιακό της πεδίο θα έπρεπε να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα ήταν εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος.

Καταλογίζουν λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει τα θέματα με όρους της δεκαετίας του 1990 και ότι, με αυτό τον τρόπο, το κόμμα χάνει την αξιοπιστία του στα ευρωπαϊκά σαλόνια αλλά και στο εσωτερικό, σε πιθανούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σήμερα που η δημοφιλία του πολιτικού κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ στις εκτιμήσεις των πολιτών.

Οι πρώην αρχηγοί

Η κατακλείδα όλων αυτών είναι πως «φτάσαμε στο παρά πέντε του συνεδρίου για ν’ αναζητούμε την τελευταία στιγμή τα αυτονόητα: Ενα συνέδριο ενότητας που θα συσπείρωνε το όλον της Ν.Δ.».

Τουλάχιστον πάντως το θέμα της συμμετοχής των πρώην αρχηγών του κόμματος στο συνέδριο φαίνεται να μην υφίσταται πλέον. Τελικά και ο Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί -ανέβαλε για μία εβδομάδα προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό προκειμένου να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις- κάτι που οδηγεί στη συμμετοχή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά θα μιλήσει. Ο Κώστας Καραμανλής θα παρίστατο ούτως ή άλλως.

Ολα αυτά δείχνουν ωστόσο πως οι αντιφρονούντες φαίνεται να περιμένουν τον αρχηγό «στη γωνία». Στο συνέδριο της Ν.Δ. το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα ξεκαθαριστεί ποιος είναι με ποιον και κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να επιτύχει τη συνεκτικότητα και τη συσπείρωση της πραγματικής κομματικής βάσης. Ιδωμεν...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενός ανδρός (και των δικών του) ...συνέδριο
Με σφοδρή εσωκομματική κριτική ξεκινά σήμερα το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στο συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου κηρύσσει στις 10 το πρωί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους πρώην...
Ενός ανδρός (και των δικών του) ...συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα συνέδριο πολιτικών θέσεων
​Συνέδριο πολιτικών θέσεων και όχι εκλογής οργάνων είναι αυτό που οργανώνεται από τη Ν.Δ. το σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου. Τους βασικούς του άξονες παρουσίασε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και...
Ενα συνέδριο πολιτικών θέσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συναντήσεις Μητσοτάκη με πρώην εν όψει συνεδρίου
Δέκα μέρες απομένουν για το 11ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. και εν όψει του γεγονότος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε επαφές με τους προκατόχους του. Πρώτη συνάντηση χθες με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,...
Συναντήσεις Μητσοτάκη με πρώην εν όψει συνεδρίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στρίβειν διά της αποχής
Με γύρισμα της πλάτης στην ηγεσία του κόμματος εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ. ότι ισοδυναμεί η αποχή του 30% των συνέδρων κατά την ψηφοφορία για την Πολιτική Επιτροπή στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ● Πέρασε...
Στρίβειν διά της αποχής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσωπική επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα από το Συνέδριο της Ν.Δ.
Τα πυρά του στον πρωθυπουργό έστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ έκανε λόγο για «αντισυγκέντρωση» αναφερόμενος στην εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη....
Προσωπική επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα από το Συνέδριο της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας